Recomandări pentru o bună organizare în bucătărie

Total
0
Shares

Într-o încăpere eminamente practică precum bucătăria, ai nevoie de o organizare cât mai bună a spațiului și a lucrurilor de aici. De ce? Pentru că doar așa vei găsi în câteva secunde ceea ce cauți, iar gătitul va fi de fiecare dată o activitate plăcută, și nu o corvoadă.

Oricât de mică, îngustă sau atipică (în ceea ce privește geometria) ar fi bucătăria ta, trebuie să știi că îți stau la dispoziție o multitudine de idei și soluții pentru a o organiza ca la carte. Important este să le alegi pe cele potrivite bucătăriei tale și stilului tău de viață.
Dacă nu știi cum să gestionezi eficient acest spațiu din locuință, îți venim noi în ajutor cu informațiile de care ai nevoie în cele ce urmează.

Organizează bucătăria în funcție de cele 3 zone principale
În orice bucătărie există 3 zone principale: de preparare (sau rece), ce include blatul de lucru, frigiderul și cămara; de gătit (sau fierbinte), din care fac parte aragazul/plita și cuptorul; de curățare (sau umedă), ce cuprinde chiuveta, mașina de spălat vase și coșul de gunoi.
Ei bine, pentru a crea un flux optim între aceste zone, este esențial să le amplasezi potrivit regulii triunghiului de lucru. Ce înseamnă asta mai exact? Triunghiul de lucru este un concept potrivit căruia cele 3 zone principale trebuie așezate strategic, în așa fel încât fiecare să reprezinte câte un vârf al triunghiului. De asemenea, fiecare latură a triunghiului nu trebuie să fie mai scurtă de 1,2 metri și mai lungă de 2,7 metri. Respectând acest principiu, vei eficientiza traficul în bucătărie, iar astfel îți vei simplifica activitățile de preparare a mâncării.
Hai să descoperim împreună cum ar trebui organizată fiecare zonă!

Zona de preparare
Pentru ca procesul de pregătire a alimentelor să se desfășoare în condițiile cele mai bune, ai nevoie de o suprafață de lucru de minimum 90 cm, pe care, eventual, o poți împărți în două zone mai mici. Indiferent de opțiune, sfatul nostru este să lași blatul cât mai liber, pentru a avea loc suficient de fiecare dată când pregătești masa. Prin urmare, depozitează în dulapuri ustensilele de lucru și aparatele electrocasnice (cu excepția espressorului, pe care îl folosești zi de zi). Cât privește condimentele, așează-le pe o etajeră, la o înălțime accesibilă, având în vedere că vei avea nevoie de ele frecvent. Sau, și mai bine, investește într-un organizator special, precum acesta.
Locul cel mai recomandat al frigiderului este aproape de intrarea în bucătărie, în prelungirea blatului de lucru, pentru a avea acces facil la alimente.
În cazul în care nu ai spațiu pentru o mini-cămară, poți folosi o parte din dulapuri și sertare cu această destinație. Pentru a găsi dintr-o privire ceea ce cauți, păstrează proviziile pe categorii, separând, de exemplu, ingredientele lichide (ulei, oţet, suc de roşii etc.) de cele uscate (făină, zahăr, mălai etc.).Zona de gătit

Pentru maximum de ergonomie, aragazul/plita și cuptorul trebuie să se găsească în proximitatea zonei de preparare. Ideal ar fi să nu amplasezi în jurul aragazului recipientele și ustensilele de care ai nevoie pentru a găti, întrucât se vor murdări foarte repede, ci să ai un dulap special, în apropierea aragazului, unde să stochezi după mărime și frecvența utilizării oalele, cratiţele, tigăile și tăvile. Astfel, vor fi ferite de stropii de mâncare și praf și, în plus, nu vor aglomera spațiul. O altă idee pe care o poți reține: în această zonă predispusă la temperaturi mari și la murdărie, foarte util se va dovedi un set de protecții pentru aragaz, pe care îl poți folosi și ca extensie la blatul de lucru.

Zona de curățare
Aceasta cuprinde chiuveta, mașina de spălat vase și coșul de gunoi. În mod logic și firesc, zona de curățare trebuie să se găsească în apropierea zonei de preparare. Chiuveta este principalul element de aici. În cazul său, te sfătuim să lași de o parte și de alta câte un spațiu liber de 60 cm, necesar pentru amplasarea vaselor și alimentelor înainte și după spălare, dar și pentru un scurgător de vase clasic sau pe colț.
Dacă ai loc și pentru o mașină de spălat vase, cu atât mai bine! Așa cum în mod sigur ți-ai dat seama, aceasta trebuie montată lângă chiuveta din bucătărie.
Nu în ultimul rând, în dulapul de sub chiuvetă trebuie să stea produsele de curățare și coșurile de gunoi – unul pentru gunoi menajer și încă unul pentru colectare selectivă.

În concluzie, o bucătărie trebuie să fie nu doar frumoasă și confortabilă, ci și eficient organizată. Doar astfel va răspunde cât mai bine nevoilor tale practice și îți va simplifica semnificativ activitățile pe care le desfășori în acest spațiu al casei.

Foto deschidere articol: Shutterstock
Foto articol: Pixabay

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like