Refresh rapid în bucătărie

Total
0
Shares

După living, bucătăria este încăperea în care ne place cel mai mult să ne petrecem timpul. Și nu doar pentru a găti sau pentru a mânca, ci și pentru a sta la povești cu cei dragi, pentru a ne primi prietenii veniți în vizită sau pentru a lucra ori pentru a citi. Așadar, vorbim despre un spațiu în care sunt importante în egală măsură funcționalitatea și decorul, aspecte care însă trebuie îmbunătățite permanent.

Așa cum bine știm, bucătăria este o zonă “umedă”, predispusă la aburi și umezeală, ce rezultă în urma pregătirii mâncării. Prin urmare, elementele de decor din această încăpere se deteriorează mult mai repede decât cele din alte spații ale locuinței. Mobilierul, finisajele, accesoriile, aparatele electrocasnice, toate au de suferit în timp, așa că, inevitabil, este nevoie periodic de mici intervenții, menite să mențină amenajarea la standardele dorite.
Și pentru că tot am amintit de mici intervenții, haideți să aflăm împreună cum putem să împrospătăm rapid atmosfera din bucătărie. Fără lucrări complexe, fără deranj și fără investiții mari!

Tușe proaspete pentru finisaje
De multe ori, este suficient să aplicăm o nouă mână de vopsea pe pereții din bucătărie pentru a aduce schimbarea la care visăm. Primul vizat este peretele de deasupra blatului de lucru, despre care putem spune fără să greșim că este “cenușăreasa” bucătăriei. Mai ales dacă este finisat în alb sau într-o nuanță deschisă, se murdărește și se pătează de fiecare dată când tocăm, mărunțim sau folosim mixerul, așa că este mai mult decât necesar să-l acoperim din când în când cu un strat proaspăt de lavabilă. Sau, și mai recomandat, să-l finisăm cu o vopsea decorativă impermeabilă, aleasă în culoarea/nuanța și textura dorite, astfel încât să obținem un design original.
O altă soluție rapidă pe care o putem avea în vedere pentru această zonă problematică este sticla termorezistentă, un material la modă, disponibil într-o gamă cromatică bogată. Mai exact, sticla termorezistentă poate fi personalizată cu orice culoare din RAL sau cu orice imagine ne place. În plus, se întreține extrem de uşor, nu se pătează și are o rezistenţă termică sporită.

Imprimeuri alese inspirat
Adesea, se întâmplă ca gusturile noastre să se schimbe în timp, iar soluțiile de amenajare pentru care am optat inițial să ni se pară ulterior banale. Ce facem în acest caz? Cum scoatem rapid bucătăria din anonimat, fără să intervenim major asupra ambientului? O idee bună este să introducem în decor un imprimeu deosebit, care să-i confere personalitatea de care are nevoie. De mare efect este patchwork-ul, care se integrează de minune în bucătăriile cu mobilier și finisaje uni. Placările ceramice cu un astfel de design se pot regăsi ca accent în zone-cheie ale bucătăriei: de exemplu, pe peretele aferent zonei de lucru sau pe peretele din spatele hotei.

Mult mai simplu și mai ieftin este să dinamizăm atmosfera cu ajutorul câtorva accesorii în culori vesele, cu motive decorative frumoase (flori, frunze, fructe, dungi, buline etc.), precum un nou set de căni, un serviciu nou de farfurii și un ceainic deosebit amplasate la vedere, pe o etajeră. Pentru obținerea efectului vizual dorit, imprimeul de pe aceste obiecte se mai poate regăsi la prosoape, metraje și mănușile de bucătărie.

Recipiente, ustensile și electrocasnice în culori vesele
Recipientele, ustensilele și aparatele electrocasnice pe care le folosim în bucătărie pentru pregătirea mâncării pot aduce și ele un plus la nivel decorativ, dacă le achiziționăm într-o cromatică atractivă. În momentul actual, oferta extrem de variată din magazinele de profil ne dă posibilitatea să le alegem în orice culoare sau nuanță dorim. Pentru a insufla un aer fresh decorului din bucătărie, cel mai bine ar fi ca tigăile, tăvile, cratițele, răzătoarea, setul de condimente, storcătorul de fructe, prăjitorul de pâine și aparatul de cafea să aibă culori tonice (verde, roșu, turcoaz, galben, oranj) sau pastelate.

Plante verzi
Faptul că plantele se integrează în mod natural în spațiul unei bucătării nu mai este un secret pentru nimeni. Indiferent că vorbim despre ierburi aromatice, specii decorative sau aranjamente realizate din flori de sezon, plantele au un potențial extraordinar de a împrospăta această încăpere și la propriu, și la figurat. Cu alte cuvinte, o bucătărie, oricât de monotonă sau banală ar fi, se animă și devine mult mai primitoare în momentul în care îi adăugăm câteva ghivece cu plante verzi.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like