Art de la table – aranjarea tacâmurilor

Total
0
Shares

Stilul nostru de viață s-a schimbat foarte mult comparativ cu cel al părinților sau al bunicilor noștri. Suntem mereu pe fugă, mereu ocupați și rareori ne facem timp să organizăm mese speciale, care să respecte ca la carte regulile de aranjare a tacâmurilor și veselei.

Atunci când ne pregătim să dăm o masă festivă sau așteptăm invitați la cină, cei mai mulți dintre noi avem dileme de tipul: oare cum trebuie să așezăm corect tacâmurile? sunt suficiente cele pe care le-am pus pe masă? În cele ce urmează, vom afla împreună care sunt regulile prevăzute de codul bunelor maniere, plus multe alte informații și sfaturi utile, care ne vor ajuta să fim gazde perfecte.

Pentru început, este bine să știm că există foarte multe moduri de a aranja masa și că acestea variază în funcţie de: tipul mesei (formală sau informală), numărul de feluri de mâncare, numărul musafirilor, dimensiunile mesei, veselă, tacâmuri şi pahare etc.
Apoi, este foarte important să cunoaştem şi să punem în practică câteva reguli simple, valabile și în cazul meselor de zi cu zi, și atunci când organizăm evenimente mai speciale:
– Înainte de a așeza vesela și tacâmurile, trebuie să stabilim locul fiecărui invitat la masă. Ideal ar fi să putem lăsa o distanţă de aproximativ un metru între meseni, pentru ca aceştia să aibă suficient spaţiu de desfăşurare.
– Dacă este o ocazie formală, în dreptul fiecărui invitat, vom pune mai întâi farfuria suport (sau farfuria de serviciu), iar pe aceasta vom aşeza în ordine celelalte farfurii. Farfuria suport va rămâne pe masă de la început și până în momentul în care servim felul principal. Pe ea vom așeza, pe rând, șervetul și farfuria de supă, după care o vom înlocui cu farfuria felului principal.
– Paharele le așezăm pe diagonală, în ordine descrescătoare, de la stânga la dreapta, sau în formă de triunghi. Important este ca paharul pentru vin roşu să se afle în mijloc.
Despre aranjarea tacâmurilor vom vorbi pe larg în continuare.


Foto: Mezoni

Aranjarea tacâmurilor în funcție de tipul mesei
La orice masă, indiferent că vorbim despre un prânz în familie sau despre o cină cu ștaif, tacâmurile se așează la fel. Ceea ce diferă este numărul lor, care variază în funcţie de felurile de mâncare servite. Astfel, în cazul unei mese informale, de zi cu zi, cu un meniu clasic, compus din trei feluri, vom avea nevoie de furculiță, cuțit și lingură, pe care trebuie să le aranjăm după cum urmează: furculiţa va sta în partea stângă a farfuriei, iar cuţitul şi lingura, în partea dreaptă. Ideea e să le distribuim simetric în jurul farfuriei, în ordinea în care le vom folosi, dinspre exterior spre farfurie. O altă regulă simplă: lingurile şi furculiţele trebuie așezate cu partea bombată în jos (sau cu scobitura în sus), iar cuţitele trebuie orientate cu partea ascuţită spre farfurie. Cât privește cuțitul pentru unt, care este mai mic, acesta va sta pe farfuria de pâine.
Dacă avem și desert în meniu, atunci adăugăm pe masă și o linguriță/furculiță specială, mai mică, pe care o punem fie deasupra farfuriei, paralel cu aceasta, fie în partea stângă, între furculița pentru friptură și farfurie.

Foto: Mezoni

În cazul în care ne pregătim pentru o masă formală (un prânz protocolar sau o cină festivă specială, prilejuită de o aniversare sau de o sărbătoare importantă), care presupune un meniu compus din mai multe feluri de mâncare și băuturi, va trebui să folosim, evident, mai multe tacâmuri, farfurii și pahare.
Regulile de aranjare a mesei sunt însă aceleași ca în cazul meselor de zi cu zi, doar că se vor mai adăuga câteva.


Foto: Pixabay

Astfel, pentru pește, friptură și salată vom avea nevoie de trei furculițe, așezate în stânga farfuriei, dinspre exterior spre interior.
Dacă la masă vom avea și un preparat realizat din stridii, scoici sau fructe de mare, atunci va fi necesară încă o furculiță, pe care este recomandat să o amplasăm în dreapta farfuriei. Mai exact, în partea dreaptă vom așeza următoarele tacâmuri, dinspre exterior spre interior: furculița pentru stridii, lingura pentru supă, cuțitul pentru pește și cuțitul pentru friptură.
Totuși, cel mai bine ar fi să evităm să punem pe masă mai mult de trei tacâmuri de același fel, cu excepția situației când servim și un fel de mâncare pe bază de stridii.

De asemenea, trebuie să știm că există alte câteva reguli de așezare a tacâmurilor la masă după ce am mâncat, un fel de limbaj al tacâmurilor, prin intermediul căruia transmitem gazdei un anumit mesaj. Însă acesta va face, cu siguranță, subiectul unui alt articol.

Foto deschidere: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like