Adaugă stil interiorului cu ajutorul imprimeurilor

Total
0
Shares

O soluție extraordinară pentru a crea în locuință o anumită atmosferă o reprezintă motivele decorative. Alese și combinate inspirat, acestea pot transforma radical interiorul, imprimându-i un plus de culoare și de personalitate. Totul este să îndrăznești să le faci loc în amenajare.

Liniile verticale au o notă serioasă, bulinele colorate sunt vesele și jucăușe, motivele geometrice oferă un aer retro, iar florile delicate inspiră romantism. Cu alte cuvinte, fiecare imprimeu are un anumit efect asupra ambientului interior și cadrează cu un anumit design. Asta înseamnă că, înainte de a introduce în decor aceste elemente, ar fi bine să știi exact cum îl vor influența.

5 imprimeuri care îți pot anima locuința
1. Motivele florale
Se află în topul celor mai populare imprimeuri folosite în amenajarea interioară, și asta datorită faptului că sunt super-decorative. De asemenea, au un impact vizual extraordinar și un efect pozitiv asupra psihicului nostru, adaugă multă prospețime ambientului, sunt ușor de asortat cu alte imprimeuri (de exemplu, fac pereche bună cu dungile sau cu bulinele) și se potrivesc de minune cu multe stiluri (clasic, romantic, vintage, shabby chic, rustic, modern etc.).


Foto: Mezoni

2. Dungile
Subțiri sau late, uni sau multicolore, verticale sau orizontale, dungile reprezintă un alt motiv decorativ foarte des întâlnit în designul interior. În plus, în funcție de cromatica și de lățimea lor, acestea pot modifica percepția asupra spațiului la nivel vizual. Astfel, dungile verticale pot face o încăpere să pară mai înaltă decât este cu adevărat, în timp ce dungile orizontale o pot face să pară mai lată.


Foto: Mezoni

3. Bulinele
Transmit multă veselie și energie, încadrându-se perfect nu numai în decorul camerelor de copii, ci și în celelalte zone ale locuinței, amenajate în stil shabby chic, rustic sau modern.

4. Motivele geometrice
Liniile drepte, dreptunghiurile, romburile, triunghiurile și cercurile sunt, de asemenea, imprimeuri care se regăsesc în multe locuințe actuale. Motivul? Dau multă personalitate interioarelor și, de asemenea, fac casă bună cu stiluri diferite, printre care art deco, retro, scandinav etc.


Foto: Mezoni

5. Animal print
Este un imprimeu care are din ce în ce mai mulți fani nu doar în moda vestimentară, ci și în designul interior, datorită notei îndrăznețe pe care o transmite. Dacă îți place animal print-ul, trebuie să știi că, în ciuda aparenței de imprimeu excentric, acesta poate fi inclus cu ușurință în orice decor, datorită gamei cromatice de pământ în care se înscrie.


Foto: Mezoni

Câteva reguli de folosire a imprimeurilor

– După ce ai ales un model care îți place, indiferent care ar fi acesta, următorul pas este să te gândești cum îl poți pune în valoare cât mai bine. Cea mai simplă modalitate este să personalizezi un perete cu acest imprimeu. De exemplu, în living/dormitor, poți aplica pe perete tapet, foto-tapet sau stickere, iar în baie/bucătărie poți acoperi suprafața cu un finisaj ceramic. Pentru ca peretele să devină piesa de rezistență a amenajării, este foarte important să lași ceilalți pereți simpli, vopsiți în alb sau într-o culoare neutră.


Foto: Shutterstock

– O altă variantă la îndemână ar fi să introduci pattern-ul preferat în ambient prin intermediul accesoriilor textile (draperii, husa canapelei, pernuțe, covor, lenjerie de pat, cuvertură etc.), al pieselor de mobilier, corpurilor de iluminat sau al decorațiunilor. Atenție însă să nu cazi în extrema cealaltă și exagerezi cu imprimeul! Pentru a păstra interiorul echilibrat, te sfătuim să personalizezi cu imprimeul ales de tine un obiect-maximum două (de exemplu, draperiile și pernuțele), iar pe celelalte să le asortezi cu acestea din punct de vedere cromatic sau ca design.  

Foto: Mezoni

­Dacă îți plac mult imprimeurile alb-negru, dar nu știi cum să le combini, îți spunem noi care este secretul: mixează pattern-urile în proporții egale și vei obține un rezultat reușit, precum acesta!

Foto: Mezoni

– În cazul în care simți nevoia să adaugi în amenajare două sau chiar trei imprimeuri, poți face acest lucru fără să dai greș dacă le alegi cu atenție, în așa fel încât să aibă ceva în comun (fie cromatica, fie designul), și dacă le utilizezi cu moderație. Ce înseamnă asta mai exact? Înseamnă că trebuie să folosești un imprimeu principal în proporție de 60% din încăpere, unul secundar în proporție de 30%, iar pe al 3-lea – în proporție de 10%. În orice caz, evită să asociezi mai mult de 4-5 imprimeuri diferite, întrucât există riscul să creezi un decor aglomerat și obositor.

– Și când vine vorba de mărimea imprimeurilor, sunt câteva reguli pe care ar trebui să le cunoști. Astfel, într-un spațiu de dimensiuni reduse, este recomandat să incluzi motive decorative discrete. Cele supradimensionate nu-și au locul aici, întrucât vor aglomera și micșora vizual interiorul. Și invers, într-o încăpere amplă, cele mai potrivite sunt pattern-urile mari, și nu cele mici, care se vor “pierde” în decor.

Foto deschidere articol: Mezoni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post