Decorează în gri și galben, culorile anului 2021

Total
0
Shares

Pentru că ne aflăm la început de an, este un moment foarte bun să ne stabilim anumite rezoluții, pe care să încercăm pe cât posibil să le materializăm în lunile care urmează. De exemplu, dorința de a trăi într-o locuință mai frumoasă, mai primitoare și, de ce nu, mai trendy reprezintă un obiectiv excelent, care nu este deloc greu de realizat.

Dacă ți-ai propus ca în 2021 să-ți updatezi decorul interior la cele mai noi tendințe, dar încă nu știi care sunt acestea, citește articolul nostru și vei afla, pentru început, care sunt culorile-vedetă ale anului în care tocmai am pășit și cum le poți integra în amenajarea ta.

Încă de acum o lună, mai exact de pe data de 9 decembrie 2020, Institutul Pantone, autoritatea mondială în domeniul sistemelor de culori, a ales Ultimate Gray (un gri stabil) și Illuminating (o nuanță vibrantă de galben) drept culorile anului 2021. Este pentru a doua oară în istorie când Pantone desemnează nu una, ci două culori. Prima dată s-a întâmplat în 2016, când faimosul institut newyorkez a optat pentru Rose Quartz (roz pal) și Serenity (bleu). De data aceasta, Pantone a adus în atenția noastră PANTONE 17-5104 Ultimate Gray, o nuanță liniștitoare de gri, și PANTONE 13-0647 Illuminating, un galben strălucitor, care amintește de soarele estival.
Alegerea celor două nuanțe, aparent fără legătură, a fost influențată major de pandemia de coronavirus, care a adus lumii întregi multă suferință și incertitudine. Potrivit lui Leatrice Eiseman, director executiv al Institutului Pantone, „fiecare dintre aceste două culori are un aspect emoțional – griul solid este fundamentul practic de care avem nevoie, iar galbenul este despre speranță, soare și voie bună”.


Foto: Mezoni

Cum să integrezi griul și galbenul în locuința ta?
Pe de o parte, Ultimate Gray este o alegere extraordinară dacă vrei să construiești un decor care să treacă testul timpului, care să-ți dea zi de zi senzația de stabilitate, liniște, rezistență. Obținut din combinația (non)culorilor alb și negru, griul este o nuanță neutră, pe care o poți folosi ca fundal general în locul clasicului alb sau ca un substitut mai blând al negrului.
Departe de a fi o culoare tristă, așa cum îl percep în mod eronat multe persoane, griul oferă interiorului un aer plin de rafinament. În plus, este extrem de versatil și de permisiv, în sensul că poate fi asociat cu aproape orice culoare. Un alt mare avantaj al său este acela că poate fi introdus cu succes în amenajarea oricărui spațiu, indiferent de dimensiunile sau de stilul acestuia (cadrează perfect cu designul clasic, rustic, modern, industrial etc.).
Așa cum aminteam mai sus, alături de gri poate sta orice culoare. Cu alte cuvinte, ai undă verde să îl combini cu orice culoare/culori dorești, în funcție de atmosfera pe care vrei să o conturezi. De exemplu, dacă ți-ai propus să obții un decor liniștitor, sofisticat și cald, te sfătuim să îl completezi cu alte nuanțe neutre (crem, bej, alb). Pentru o amenajare delicată, ideală în baie, dormitor sau camera unei fetițe, mizează pe mixul gri-roz/mov/lila. Și, desigur, dacă îți dorești să creezi un interior plin de personalitate, alătură-i culori vii (roșu, portocaliu, galben, turcoaz).


Foto: Mezoni

Pe de altă parte, Illuminating este o nuanță caldă și luminoasă de galben, ce face trimitere la soare. Exuberantă și veselă, aceasta poate transforma radical un spațiu, oricât de rece, mohorât sau întunecos ar fi, imprimându-i multă căldură și energie pozitivă.
Deși se află în topul celor mai optimiste culori, galbenul își găsește rar locul în decorul interior, și asta deoarece în general este considerat, în mod greșit,  o alegere prea îndrăzneață sau greu de asortat. Ei bine, această culoare este binevenită în orice interior, atâta vreme cât o folosești ca accent (de exemplu, la obiecte precum covoare, lenjerii de pat, corpuri de iluminat), și nu pe suprafețe mari. Ceea ce trebuie să reții este că în cadrul unei locuințe trebuie să o utilizezi cu moderație și doar în locurile potrivite (în zonele de zi).

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că cele două culori alese de Pantone pentru anul 2021 se completează reciproc, așa că nu-ți fie teamă să le combini. Nu e greu deloc! Asigură un fundal gri, după care adaugă câteva elemente de decor galbene, precum o piesă de mobilier cu un design deosebit, câteva accesorii sau decorațiuni. Punând alături gri și galben, vei obține un cadru contrastant, plin de personalitate, în egală măsură așezat și vesel. Un ultim sfat: cel mai bine ar fi să încerci această “formulă” în bucătărie, living, baie și camera copilului.

Foto deschidere: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post