În locuință, livingul este un spațiu multifuncțional, destinat mai multor activități: aici ne petrecem cel mai mult timp împreună cu cei dragi, ne primim musafirii, ne relaxăm, lucrăm la calculator, citim sau ne uităm la televizor. Tocmai din acest motiv, iluminarea joacă un rol important, deoarece trebuie să corespundă tuturor acestor tipuri de preocupări diferite.
În cele ce urmează vom vorbi despre soluțiile pe care putem să le avem în vedere pentru a beneficia de un iluminat funcțional și decorativ în living.
Importanța iluminatului ambiental în living
Lumina are o importanță majoră în designul interior. Fiecare încăpere a locuinței îndeplinește anumite funcții și, prin urmare, are nevoie de iluminare adecvată.
Într-un living, iluminatul corespunzător trebuie să asigure lumina necesară pentru desfășurarea în condiții optime a tuturor activităților amintite mai sus. De obicei, o singură lustră sau o plafonieră montată în mijlocul tavanului nu are cum să îndeplinească toate aceste cerințe.
Soluția constă în mixarea mai multor tipuri de iluminat, dispuse la niveluri diferite, care să funcționeze simultan sau individual. Cel mai important este ca acestea să fie alese în funcție de nevoile noastre și de caracteristicile încăperii. De aceea, trebuie avute în vedere: dimensiunile și geometria spațiului, stilul amenajării, zonele pe care vrem să le delimităm, mărimea și amplasarea ferestrelor, culoarea pereților, a pardoselii și a celorlalte elemente de decor, etc.
Tipuri de iluminat necesare în living
Lumina naturală ne influențează radical viața, punându-și amprenta asupra sănătății noastre fizice și mentale, a stării de spirit și asupra confortului pe care-l resimțim. Astfel, într-o încăpere vitregită de razele soarelui, ne vom simți lipsiți de energie și chiar deprimați, în timp ce într-un interior care primește multă lumină naturală vom fi bine dispuși și vom avea multă energie.
Lumina artificială are efecte similare asupra psihicului și corpului nostru, din acest motiv trebuie să-i acordăm maximum de atenție atunci când îi facem loc în decorul interior. De exemplu, în zona livingului, avem nevoie de mai multe tipuri de iluminare, care să răspundă deopotrivă cerințelor noastre practice și estetice. Din acest motiv, lampadarele înalte, plafonierele, aplicele sau spoturile de perete trebuie poziționate în așa fel încât lumina ce provine de la fiecare în parte să fie dozată corect și să asigure necesarul dorit.
Mai exact, în această încăpere trebuie să existe:
-
Lumină generală.
O astfel de lumină caldă, difuzată uniform, poate fi obținută fie direct, prin montarea în mijlocul tavanului a unei lustre, plafoniere sau a unui candelabru, fie indirect, prin intermediul unor corpuri de iluminat mascate cu scafe și profile decorative. Cel mai important este să apreciem corect numărul de becuri de care avem nevoie, pentru a beneficia de o lumină optimă. Nu este de dorit nici să utilizăm surse luminoase subdimensionate, care să furnizeze lumină insuficientă, nici unele supradimensionate, care să ofere lumină în exces. În ambele cazuri, efectul vizual va fi deranjant.
-
Lumină funcțională
Lumina cu scop funcțional dintr-o încăpere are rolul de a o suplimenta pe cea generală sau pe cea naturală, care provine din exterior. Într-un living, este necesară pentru a ne facilita activități din anumite zone specifice, precum cititul pe un fotoliu sau lucratul la un birou. Pentru obținerea sa, putem folosi corpuri de iluminat de masă (veioze, lămpi) sau de podea (lampadare) ajustabile. Pe lângă faptul că ne vor oferi un plus de vizibilitate, acestea vor contribui semnificativ și la crearea unei atmosfere plăcute, intime.
-
Lumină de accent.
Lumina de accent are rolul de a accentua o zonă sau un obiect din living. De exemplu, dacă avem un mic spațiu amenajat frumos, un tablou deosebit sau un mobilier cu un design interesant și vrem să le punem în valoare, ar trebui să mizăm pe un iluminat de accent. Mai exact, ar trebui să utilizăm aplice de perete, pendule, lămpi cu lumina direcţionată spre obiectele respective sau, pentru un efect spectaculos, spoturi poziţionate în spatele obiectelor.
Fiind cel mai concentrat tip de lumină, iluminatul de accent va adăuga decorului un plus de stil și o notă dramatică.
Sfaturi pentru un iluminat în living reușit
- designul corpurilor de iluminat trebuie ales întotdeauna în funcție de stilul în care am amenajat livingul. De exemplu, dacă este vorba despre un spațiu de zi amplu, cu un decor clasic, atunci lustrele și candelabrele pentru living somptuoase sunt un must-have, iar dacă amenajarea este modernă, cel mai indicat este să folosim corpuri de iluminat cu un design simplu și practic, așa cum sunt spoturile, plafonierele sau lustrele moderne pentru living;
- dacă livingul nostru este mare și are tavanul înalt, cel mai bine ar fi să montăm pe plafon o lustră cu mai multe brațe sau un candelabru spectaculos;
- dacă încăperea are dimensiuni reduse și tavanul jos, cea mai recomandată pentru iluminatul general este o plafonieră/lustră aplicată, dar și una sau două surse auxiliare, eventual cu variator (dimmere) sau chiar o ghirlandă de lumini, pentru partea de jos.
Greșeli de evitat
- într-un living, este de preferat să evităm lumina albă rece, deoarece stimulează simțurile. Cea mai potrivită în acest spațiu destinat relaxării este lumina caldă, cu ajutorul căreia vom crea o atmosferă intimă și confortabilă;
- chiar dacă din punct de vedere energetic amplasarea unei singure surse cu flux luminos mare pare o soluție mai eficientă, acest lucru va fi inconfortabil pentru ochi și pentru starea noastră psihică. Mai multe surse, amplasate de preferat pe trei niveluri diferite, vor echilibra tipul de iluminare potrivit și vor crea vibe-ul dorit.
Iată, așadar, cum putem crea un spațiu confortabil, cald și primitor în living doar folosind atent tipul de iluminare și sursele de lumină potrivite!
Sursa foto: Pixabay & Mezoni