Iluminatul în living – tips & tricks

Total
0
Shares

Lumina are o importanță majoră în designul interior. Fiecare încăpere a locuinței îndeplinește anumite funcții și, prin urmare, are nevoie de un iluminat adecvat. În cele ce urmează vom vorbi despre soluțiile pe care trebuie să le avem în vedere pentru a beneficia de un iluminat în living funcțional și decorativ.

Așa cum bine știm, livingul este un spațiu multifuncțional, destinat mai multor activități: aici ne petrecem cel mai mult timp împreună cu cei dragi, ne primim musafirii, ne relaxăm, lucrăm la calculator, citim sau ne uităm la televizor. Prin urmare, o lustră sau o plafonieră montată în mijlocul tavanului nu are cum să ne asigure lumina necesară pentru desfășurarea în condiții optime a tuturor activităților amintite mai sus. Soluția constă în mixarea mai multor tipuri de iluminat, dispuse la niveluri diferite, care să funcționeze simultan sau individual. Cel mai important este ca acestea să fie alese în funcție de nevoile noastre și de caracteristicile încăperii (dimensiuni, geometrie, zone, mărimea și amplasarea ferestrelor, culoarea pereților, a pardoselii și a celorlalte elemente de decor, stilul amenajării etc.).

Iluminatul în living – și practic, și estetic
Nu mai este un secret pentru nimeni că lumina naturală ne influențează radical viața, punându-și amprenta asupra sănătății noastre fizice și mentale, asupra stării noastre de spirit și asupra confortului pe care-l resimțim. Astfel, într-o încăpere vitregită de razele soarelui, ne vom simți lipsiți de energie și chiar deprimați, în timp ce într-un interior care primește multă lumină naturală vom fi bine dispuși și vom avea multă energie. Ei bine, lumina artificială are efecte similare asupra psihicului și corpului nostru, ceea ce înseamnă că trebuie să-i acordăm maximum de atenție atunci când îi facem loc în decorul interior. De exemplu, în zona livingului, avem nevoie de mai multe tipuri de iluminat, poziționate și dozate corect, în așa fel încât să răspundă deopotrivă cerințelor noastre practice și estetice.
Mai exact, în această încăpere trebuie să existe:
1. Lumină generală. O astfel de lumină caldă, difuzată uniform, poate fi obținută fie direct, prin montarea în mijlocul tavanului a unei lustre, plafoniere sau a unui candelabru, fie indirect, prin intermediul unor corpuri de iluminat mascate cu scafe și profile decorative. Cel mai important este să apreciem corect numărul de becuri de care avem nevoie, pentru a beneficia de o lumină optimă. Nu este de dorit nici să utilizăm un corp de iluminat subdimensionat, care să furnizeze lumină insuficientă, nici unul supradimensionat, care să ofere lumină în exces. Și în primul caz, și în al doilea, efectul vizual va fi deranjant.


Foto: Mezoni

2. Lumină funcțională. Aceasta are rolul de a suplimenta lumina naturală sau lumina generală, pentru a ne facilita anumite activități, precum cititul sau lucratul la calculator. Pentru obținerea sa, putem folosi corpuri de iluminat de masă (veioze, lămpi) sau de podea (lampadare) ajustabile, care, pe lângă faptul că ne vor oferi un plus de vizibilitate, vor contribui semnificativ și la crearea unei atmosfere plăcute, intime.


Foto: Mezoni

3. Lumină de accent. Are rolul de a accentua o zonă sau un obiect din living. De exemplu, dacă avem un mic spațiu amenajat frumos, un tablou deosebit sau un mobilier cu un design interesant și vrem să le punem în valoare, ar trebui să mizăm pe un iluminat de accent. Mai exact, ar trebui să utilizăm aplice de perete, pendule, lămpi cu lumina direcţionată spre obiectele respective sau, pentru un efect spectaculos, spoturi poziţionate în spatele obiectelor.
Fiind cel mai concentrat tip de lumină, iluminatul de accent va adăuga decorului un plus de stil și o notă dramatică.

Foto: Pixabay

Câteva sfaturi pentru un iluminat în living reușit
– lumina albă rece nu are ce căuta în living, deoarece stimulează simțurile. Cea mai potrivită în acest spațiu destinat relaxării este lumina caldă, cu ajutorul căreia vom crea o atmosferă intimă și confortabilă;
– dacă încăperea are dimensiuni reduse și tavanul jos, cea mai recomandată pentru iluminatul general este o plafonieră/lustră aplicată;
– livingul nostru este mare și are tavanul înalt? Atunci cel mai bine ar fi să montăm pe plafon o lustră cu mai multe brațe sau un candelabru spectaculos;
– designul corpurilor de iluminat trebuie ales întotdeauna în funcție de stilul în care am amenajat livingul. De exemplu, dacă este vorba despre un spațiu de zi amplu, cu un decor clasic, atunci lustrele și candelabrele pentru living somptuoase sunt un must-have, iar dacă amenajarea este modernă, cel mai indicat este să folosim corpuri de iluminat cu un design simplu și practic, așa cum sunt spoturile, plafonierele sau lustrele moderne pentru living.

Foto deschidere: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like