Cum pregătim casa de sărbătoare?

Total
0
Shares

Încă puțin și pășim în cea mai frumoasă perioadă a anului, cea a sărbătorilor de iarnă, pe care se cuvine să o întâmpinăm cu un decor special, în care “vedeta” va fi, bineînțeles, bradul de Crăciun, secondat de ornamente superbe și de luminițe jucăușe. Iată câteva sfaturi și idei cu ajutorul cărora ne putem transforma locuința într-un cadru de poveste, numai bun pentru a-l primi pe Moșu’.

Indiferent de vreme și de vremuri, luna decembrie este magică. Spiritul Crăciunului se simte în această perioadă peste tot: pe bulevardele și străduțele luminate feeric, în magazinele frumos decorate, în goana oamenilor după cadouri, în colindele ce se aud la radio.
Și pentru că nu mai este mult timp până la sosirea marii sărbători a Nașterii Domnului, putem începe de pe acum să ne “îmbrăcăm” locuința în straie festive. Însă nu înainte de a stabili stilul, culorile și tema/temele decorului de Crăciun. Astfel, putem alege să creăm un cadru în ton cu ambianța casei noastre sau ne putem lăsa purtați de inspirația de moment ori de cele mai noi colecții propuse de magazine în acest sezon.

Stil, culori și teme
Atmosfera în care ne vom petrece sărbătorile poate fi: clasică, rustic-naturală, vintage, romantică, all white, modernă, neconvențională etc. Important este ca stilul pentru care optăm să fie în acord cu starea noastră de spirit, dar și cu amenajarea interioară.
Cele mai de efect combinații cromatice pe care le putem folosi sunt tradiționalele alb-roșu și roșu-verde, însă, evident, putem apela la orice alte culori (alb-auriu, alb-argintiu, albastru-argintiu, roz-bleu etc.).
Și la capitolul teme, avem foarte multe opțiuni: figurine cu Moș Crăciun, îngerași, brăduți, oameni de zăpadă, fulgi de nea, steluțe, clopoței, reni și lista poate continua.

Bradul de Crăciun – elementul central al decorului
Brad natural sau brad artificial? Dacă facem parte din categoria celor care consideră că sărbătoarea Crăciunului nu are farmec fără miros de brad în casă, atunci e musai să cumpărăm un brad natural, însă preferabil unul în ghiveci, pentru a-l putea replanta în grădină după sărbători. Cu siguranță, aspectul său natural și parfumul proaspăt de cetină pe care îl răspândește în locuință merită toți banii. În cazul în care nu ne dorim să fim părtaşi la tăierea a mii de copaci în fiecare an, este clar că trebuie să ne orientăm spre brazii artificiali, care au marele avantaj că pot fi utilizați ani la rând. Indiferent ce preferăm, cel mai important este ca bradul să nu lipsească din casa noastră, pentru că el este elementul central al decorului de Crăciun.

După alegerea bradului, urmează împodobirea acestuia, un moment așteptat cu emoție atât de cei mici, cât și de cei mari. Înainte însă, trebuie să-l amplasăm în locul cu cea mai bună vizibilitate din camera de zi. Atenție, dacă îl așezăm lângă șemineu, ar fi bine să lăsăm o distanță de siguranță între el și sursa de căldură, pentru a evita eventualele accidente!

Cât privește împodobirea sa, aceasta trebuie să se realizeze cu decorațiuni de Crăciun ale căror dimensiuni să fie direct proporționale cu cele ale bradului. Și ordinea contează: mai întâi vom pune în brad instalația de lumini, de jos în sus, apoi vom așeza beteala (bineînțeles, dacă optăm pentru ea) și, la final, ornamentele de Crăciun.

În afară de bradul din living, putem avea câte un brăduț în fiecare spațiu interior: în holul de intrare, bucătărie, dormitor, camera copilului. Astfel, toată casa va purta “haine” festive.


Cele mai frumoase decorațiuni de Crăciun
Micile și marile magazine au în această perioadă o ofertă extrem de variată de ornamente și aranjamente de Crăciun superbe, așa că avem de unde alege. Și totuși, cele mai frumoase decorațiuni sunt, după părerea noastră, cele naturale. Crenguțele de brad proaspete, coronițele din cetină, rămurelele de merișor, conurile, nucile, merele roșii, portocalele, batoanele de scorțișoară și steluțele de anason sunt doar o parte dintre elementele vegetale la care putem apela pentru a crea un decor de Crăciun 100% natural, plin de farmec. De exemplu, o idee ușor de pus în aplicare este să agățăm în fiecare încăpere ghirlande de brad simple sau decorate cu ghinde, conuri, merișor sau ilex. Vor arăta extraordinar!

În perioada sărbătorilor, lumina joacă un rol aparte în decor. Felinarele, lumânările, instalațiile cu luminițe și focul jucăuș din șemineu nu trebuie să lipsească din căminul nostru, dacă vrem să ne bucurăm de o atmosferă feerică.
Nu în ultimul rând, curtea trebuie să “respire” același aer festiv ca locuința. În acest sens, la exterior ar fi bine să folosim decorațiuni în aceeași notă ca cele din interior, pentru un aspect unitar și coerent. De exemplu, dacă în interior am mers pe un design rustic-natural, la exterior vom utiliza ornamente și aranjamente similare: brazi în ghivece, ghirlande de cetină, felinare și o instalație exterioară de Crăciun.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like