Suntem în acea perioadă a anului când, alungați de frigul de afară, abia așteptăm să ne cuibărim în locuințe, în jurul sobei sau al șemineului pe lemne, și să stăm la povești alături de cei dragi, animați de flăcările jucăușe și de căldura plăcută răspândită de acestea.
Pe parcursul celor câteva luni ale sezonului rece, cel mai „fierbinte” loc din casele noastre devine zona din jurul șemineului. Aici ne place cel mai mult să ne „dăm întâlnire” în fiecare seară cu cei din familie. Și nu doar pentru a ne încălzi, ci mai ales pentru a ne bucura de atmosfera de poveste creată de foc și de trosnetul lemnelor, care, ca printr-o magie, ne deconectează de la realitățile cotidiene și ne reîncarcă cu multă energie bună.
Așadar, având rolul de a ne asigura confortul termic dorit, de a oferi un plus de personalitate/stil decorului și de a transforma spațiul interior într-unul cozy, relaxant, plin de poezie, șemineul este un element arhitectural care se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare și la noi în țară. Prin urmare, îl întâlnim tot mai des nu doar în case, ci și în apartamente, nu numai în amenajările clasice și rustice, ci și în cele moderne.
Șemineu pe lemne, pe gaz, electric sau cu bioetanol?
Fie că ne-am propus ca în această perioadă să ne suplimentăm sistemul de încălzire clasic cu un șemineu, fie că ne dorim să montăm o astfel de sursă de căldură mai mult pentru a crea o atmosferă deosebită în casă, este esențial să ne documentăm bine înainte de a opta pentru un anumit model. Mai exact, este recomandat să ținem cont atât de aspecte practice precum combustibilul, materialul/materialele din care este realizat, performanțele funcționale, întreținerea, rezistența, cât și de design – acesta trebuie să se subordoneze stilului de amenajare al spațiului în care urmează să-l instalăm.
În magazinele de profil găsim o mare varietate de șeminee, în funcție de: amplasare (de colț sau cu montare în mijlocul peretelui), combustibilul de care au nevoie pentru a funcționa (lemne, peleți, gaz, curent electric, bioetanol), materialele din care sunt realizate (piatră de râu, cărămidă, marmură, granit, travertin, teracotă etc.), design (clasice, rustice, moderne), așa că avem de unde alege.
Cu siguranță, fiecare tip de șemineu are avantajele și dezavantajele sale. Să le luăm pe rând!
Astfel, un șemineu pe lemne, clasic, are următoarele avantaje majore: este o sursă eficientă de încălzire; emană o căldură plăcută, naturală; are un farmec aparte, dat de trosnetul lemnelor. În schimb: funcționează atât timp cât îl alimentăm cu lemne; mai ales dacă este vorba despre un model cu focar deschis, poate scoate fum; după fiecare utilizare, necesită curățarea focarului de cenușă.
Despre
șemineele pe gaz
trebuie să știm că: nu au nevoie de racordarea la un coș de fum, ceea ce le face compatibile cu orice tip de locuință; nu trebuie curățate; au flacără adevărată, care poate fi reglată cu ajutorul unei telecomenzi. Dezavantaje: costul ridicat al gazului metan; necesită realizarea unei instalații de alimentare cu gaz și a unui sistem de evacuare.
Șemineele electrice
au următoarele plusuri: se montează rapid și ușor, inclusiv în apartamentele de bloc; se întrețin simplu; nu scot fum sau alte mirosuri; nu lasă în urmă mizerie; au o durată mare de viață; se remarcă prin designul modern; sunt prevăzute cu multe funcții suplimentare (afișaj, termostat, efect vizual de flacără). Minusuri: costul ridicat în ceea ce privește consumul de energie electrică; performanțele scăzute de încălzire; aspectul fals al flăcării.
Șemineele cu bioetanol
(un combustibil lichid, 100% natural și regenerabil, care emană prin ardere doar dioxid de carbon și apă) reprezintă o variantă excelentă dacă punem preț pe protejarea mediului înconjurător, având în vedere că nu degajă emisii nocive în atmosferă. Ca avantaje principale, amintim: nu necesită coş de fum sau sursă de ventilaţie; nu trebuie curăţate sau întreţinute; sunt sigure pentru sănătate; au un design variat, așa că putem opta pentru orice model dorim: încastrat în perete, cu montare pe podea sau mobil. Dezavantaj: focul nu poate fi stins oricând dorim, fiind nevoie ca, înainte de a pune în funcțiune șemineul, să dozăm bioetanolul în doza potrivită.
Nu în ultimul rând, trebuie aduse în discuție și șemineele decorative. Acestea au, evident, exclusiv un rol ornamental, fiind soluția ideală atunci când locuim la bloc și nu avem nici spațiu suficient, nici „infrastructură”, nici buget pentru un șemineu funcțional. Punctul lor forte? Așa cum, în mod sigur, am ghicit, designul! Mai exact, acestea sunt disponibile într-o mare varietate de stiluri. Chiar dacă nu sunt funcționale, șemineele decorative pot genera o atmosferă caldă și intimă, dacă așezăm în focarul lor un braț de lemne tăiate sau câteva lumânări/felinare aprinse, ca în imaginea de jos.
Foto: Shutterstock