3 materiale naturale pentru o amenajare de excepție

Total
0
Shares

Unul dintre cele mai plăcute sentimente pe care îl ai este atunci când ajungi acasă, după o zi obositoare la birou sau după o perioadă mai lungă petrecută pe alte meleaguri, și te întâmpină o atmosferă caldă, relaxantă, primitoare, sigură și sănătoasă, creată cu ajutorul materialelor și finisajelor naturale.

Lemnul, piatra și cărămida sunt doar câteva dintre materialele naturale care ar trebui să se regăsească în orice amenajare interioară, având în vedere că oferă numeroase beneficii de ordin practic și estetic. Cel mai mare atu al lor este că te conectează permanent cu natura. Apoi, au un potențial uriaș de a crea o atmosferă caldă și primitoare și de a imprima decorului un aer unic, imposibil de obținut cu ajutorul materialelor artificiale. În plus, sunt rezistente, durabile și au o versatilitate uimitoare, fiind compatibile cu multe stiluri decorative, fie ele clasice sau moderne.

Hai să descoperim împreună în ce fel contribuie aceste trei materiale naturale la conturarea unor amenajări la superlativ!

1. Lemnul
Are o frumusețe aparte și o căldură extraordinară, ce transformă chiar și cel mai rece și impersonal spațiu interior într-un cămin adevărat, confortabil și atrăgător. Îl poți folosi peste tot în amenajare: la finisarea pereților și a pardoselii (pe care e musai să o pui în valoare cu un covor deosebit), la realizarea ușilor, ferestrelor sau a grinzilor montate la nivelul plafonului, la executarea unor piese de mobilier precum acestea, la crearea unor accesorii/decorațiuni cu forme și modele variate, care să adauge mai mult farmec ambientului.

Apoi, trebuie să știi că lemnul se înscrie perfect în orice amenajare, indiferent că este clasică, rustică, modernă, minimalistă, industrială sau eclectică. Ai grijă însă la nuanțele pe care le alegi! De exemplu, lemnul în culori închise dă senzația de spațiu mai mic și se potrivește mai degrabă cu designurile tradiționale. În schimb, culorile deschise, precum lemnul natur, nu micșorează vizual spațiul, fiind ideale pentru locuințele mici, amenajate în cheie actuală.

Atenție și la asortarea elementelor din lemn, care trebuie combinate câte două! Astfel, este indicat să armonizezi din punct de vedere cromatic fie parchetul cu mobilierul, fie ușile cu parchetul, fie ușile cu geamurile. În orice caz, nu este de dorit să ai culori/nuanțe diferite la parchet, tâmplărie și mobilier, întrucât vei da naștere unui cadru obositor.

2. Piatra
Ca orice element care provine din natură, piatra are caracteristici unice – culori, forme, texturi –, ce își pun amprenta asupra locuinței tale, individualizând-o.
Chiar dacă, aparent, este un material rece și dur, dacă o integrezi corect în decorul interior, poate adăuga spațiului căldură, naturalețe și frumusețe.

Astfel, dacă amenajarea ta în stil clasic are nevoie de un “touch” rafinat, dar în același timp spectaculos, cel mai recomandat este să mizezi pe materiale de cea mai înaltă calitate, precum marmura, travertinul, granitul sau onixul. Acestea se pot regăsi în bucătărie, băi, holuri sau chiar în living, la nivelul finisajelor sau la anumite accesorii și decorațiuni.

În interioarele rustice, piatra este un must-have, alături de lemn și fier forjat. Există însă o condiție: să folosești acest material cât mai brut, nefinisat. Cu ajutorul său, poți construi/placa șemineul sau poți finisa un perete pe care vrei să-l scoți în evidență.

Piatra naturală se integrează perfect și în spațiile moderne. De exemplu, în cele amenajate în stil minimalist, combinația piatră-lemn este una câștigătoare. Astfel, pentru a crea un decor plin de farmec în baie, poți apela la obiecte sanitare cu un design unic, precum lavoare și căzi realizate din piatră brută. Arată extraordinar și îți garantăm că vor deveni piesele de rezistență ale acestei încăperi.

3. Cărămida
Realizată din lut și apă, cărămida este un material cu o vechime de peste 5000 de ani, folosit cu succes atât în spațiile tradiționale, cât și în cele contemporane, datorită aspectului său deosebit, căldurii pe care o degajă și compatibilității cu multe alte materiale, fie ele naturale, fie artificiale.

Înainte de a integra cărămida în decorul tău interior (rustic, shabby-chic, eclectic, industrial etc.), este foarte important să știi că un astfel de finisaj poate încărca amenajarea. Din acest motiv, ar fi bine să-l utilizezi doar dacă dispui de un spațiu de dimensiuni mai mari. Cu ajutorul său, poți scoate din anonimat un perete, poți personaliza zona șemineului sau poți finisa pardoseala. Tu decizi unde, cum și cât îi faci loc în ambient, în funcție de restul elementelor de decor și de atmosfera pe care ți-ai propus să o conturezi.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like