Grădina romantică: 4 pași pentru obținerea unui aer boem

Total
0
Shares

Confortul, relaxarea și sentimentul de libertate sunt cuvintele care descriu cel mai bine un spațiu exterior cu aer boem. În afară de faptul că se numără printre cele mai populare trenduri actuale, stilul boem reprezintă o alegere foarte inspirată pentru amenajare unei grădini cu notă romantică.

Foarte decorativ, ușor de pus în aplicare și nu foarte costisitor, acest design se pliază perfect pe stilul de viață al persoanelor visătoare și liniștite, dar deschise spre nou și cu un simț estetic accentuat. 

Ce presupune mai exact o grădină cu aer romantic? Din rândurile de mai jos vei afla care sunt câțiva pași de urmat care te vor ajuta să-ți vezi visul împlinit.

Cum poți obține un aer boem în grădina ta?

Imaginează-ți spațiul de vis al grădinii tale cu aer boem ca pe o bogăție de specii de plante și flori lăsate să crească în voia naturii, însă nu haotic, o înșiruire de alei superbe și șerpuitoare acoperite cu pietriș sau piatră brută, dar și cu decorațiuni pentru grădină absolut fermecătoare. Acest decor idilic va fi completat cu piese de mobilier cu look vintage sau shabby-chic, iar un iluminat exterior difuz, obținut cu lampioane amplasate discret, va întregi toată această atmosferă feerică.

Flori și pergole

După cum bine știi, florile sunt un simbol al romantismului, așa că mizează pe ele pentru a crea un cadru exterior idilic. Încă din etapa de proiectare a amenajării grădinii, gândește-te care sunt speciile care s-ar potrivi cel mai bine cu stilul romantic pe care îl dorești aici. Alege-le cu atenție, în funcție de zonele în care le vei planta, dar și de sezonalitate, în așa fel încât să te bucuri de frumusețea și parfumul lor de primăvara până toamna târziu.

Grădinile boeme se remarcă prin verdeața luxuriantă și tufele de flori de toate formele și mărimile, lăsate să se dezvolte într-un mod cât mai natural, în special în plin sezon de vară. Ca atare, folosește:

  • trandafiri cățărători sau clematite: dirijează aceste plante încântătoare pe suporturi în formă de arcadă sau pe fațada casei. Vor arăta absolut superb. Iar parfumul lor va învălui curtea și casa mai ales seara și dimineața. Mai romantic de atât nici că se poate!
  • alte specii urcătoare (viță-de-vie, iederă, glicină, caprifoi roz etc.): cu ajutorul lor, poți amenaja o boltă naturală/o pergolă, care să-ți aducă în zilele de vară nu numai răcoare, ci și un plus de romantism.
  • lavandă: câteva tufe de lavandă amplasate într-o zonă însorită a curții sunt suficiente pentru ca, de fiecare dată când le privești, gândul să îți zboare departe, la nesfârșitele câmpuri de levănţică din Provence.
  • hortensiile, margaretele, floarea miresei, irișii, lupinul, bujorii sunt alte flori splendide, care vor oferi grădinii un aer diafan și boem.
  • și arbuștii decorativi (magnolie, iasomie, mimoză, gard viu sau tuia), aduc multă poezie decorului, așa că plantează-i în locuri-cheie.

Alei șerpuite

Pentru a avea acces în diferitele zone de interes ale spațiului exterior, amenajează alei și cărări șerpuite. Vor oferi mult farmec și romantism grădinii. Pentru acoperirea lor, poți utiliza nisip, pietriș, piatră (piatra brută arată și mai bine), cărămidă sau chiar dale din trunchiuri de copac.

Mobilier cu un design deosebit

Într-o grădină boemă, noul și vechiul se îmbină armonios și se pun în valoare reciproc. Un mare avantaj al acestui stil de amenajare de tip romantic este că nu necesită investiții mari. Poți utiliza aici mobilă de grădină cu aspect rustic sau shabby-chic, din lemn natur sau fier forjat, pe care se văd semnele trecerii timpului sau care sunt îmbătrânite artificial. 

Adaugă însă și alte obiecte cu un design vintage, „cu poveste”. Astfel, piesele de mobilier pot fi acompaniate foarte bine de perne colorate sau alte accesorii textile, care oferă confort și familiaritate. Pentru un plus de… boemie, poți adăuga într-un colț retras al grădinii un hamac, un balansoar sau chiar cu pat cu baldachin prevăzut cu o mulțime de pături sau pernuțe.

Decorațiuni pentru grădină șarmante

O amenajare în stil boem nu ar avea farmec fără accesorii și decorațiuni. Indiferent că folosești ghivece de lut, amfore grecești, coșuri din nuiele cu rol de recipiente pentru flori, mici statuete etc., acestea vor aduce grădinii un plus la nivel estetic și vor crea o atmosferă romantică. 

Și pentru că tot am adus vorba de atmosferă, nu uita că la aceasta contribuie într-o mare măsură și iluminatul nocturn. Mai exact, după lăsarea serii, creează o atmosferă feerică, plină de romantism, cu ajutorul luminii difuze furnizate de felinare, lămpi solare sau lumânări/candele, amplasate în zonele de interes ori pe marginea aleilor șerpuite. În acest fel te poți bucura oricând de venirea serii sau poți organiza un garden party nocturn de neuitat alături de cei dragi. 

Dacă deja te-am convins să îți transformi și tu spațiul din jurul casei într-un colț de natură intim și boem, apelează la soluțiile de mai sus pentru a te bucura oricând de o grădină plină de romantism și poezie!

 

Sursa foto: Unsplash & Piqsels

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like