4 pași pentru o grădină cu aer boem

Total
0
Shares

Confortul, relaxarea și sentimentul de libertate sunt cuvintele care descriu cel mai bine un spațiu exterior cu aer boem. În afară de faptul că se numără printre cele mai populare trenduri actuale, stilul boem reprezintă o alegere foarte inspirată pentru amenajarea grădinii.

Foarte decorativ, ușor de pus în aplicare și nu foarte costisitor, acest design se pliază perfect pe stilul de viață al persoanelor visătoare, romantice, deschise spre nou și cu un simț estetic accentuat. Ce presupune mai exact o grădină cu aer boem? O bogăție de specii de plante și flori lăsate să crească în voia naturii, însă nu haotic, alei superbe, care șerpuiesc, acoperite cu pietriș sau piatră brută, piese de mobilier cu look vintage sau shabby-chic, decorațiuni pentru grădină absolut fermecătoare și o atmosferă feerică, obținută cu ajutorul unui iluminat difuz.
Dacă deja te-am convins să îți transformi și tu spațiul din jurul casei într-un colț de natură intim și boem, uite câțiva pași de urmat care te vor ajuta să-ți vezi visul împlinit:

1. Florile – secretul unei grădini pline de poezie
După cum bine știi, florile sunt un simbol al romantismului, așa că mizează pe ele pentru a crea un cadru exterior idilic. Încă din etapa de proiectare a amenajării, gândește-te care sunt speciile care s-ar potrivi cel mai bine cu acest stil. Alege-le cu atenție, în funcție de zonele în care le vei planta, dar și de sezon, în așa fel încât să te bucuri de frumusețea și parfumul lor de primăvara până toamna târziu.

Grădinile boeme se remarcă prin verdeața luxuriantă și tufele de flori de toate formele și mărimile, lăsate să se dezvolte într-un mod cât mai natural. Ca atare, folosește:
– trandafiri cățărători sau clematite: dirijează aceste plante încântătoare pe suporturi în formă de arcadă sau pe fațada casei. Vor arăta absolut superb. Iar parfumul lor va învălui curtea și casa mai ales seara și dimineața. Mai romantic de atât nici că se poate!
– alte specii urcătoare (viță-de-vie, iederă, glicină, caprifoi roz etc.): cu ajutorul lor, poți amenaja o boltă naturală/o pergolă, care să-ți aducă în zilele de vară nu numai răcoare, ci și un plus de romantism.
– lavandă: câteva tufe de lavandă amplasate într-o zonă însorită a curții sunt suficiente pentru ca, de fiecare dată când le privești, gândul să îți zboare departe, la nesfârșitele câmpuri de levănţică din Provence.
– hortensiile, margaretele, floarea miresei, irișii, lupinul, bujorii sunt alte flori splendide, care vor oferi grădinii un aer diafan și boem.
– și arbuștii decorativi (magnolie, iasomie, mimoză, gard viu etc.) aduc multă poezie decorului, așa că plantează-i în locuri-cheie.

2. Alei șerpuite
Pentru a avea acces în diferitele zone de interes ale spațiului exterior, amenajează alei și cărări șerpuite. Vor oferi mult farmec și romantism grădinii. Pentru acoperirea lor, poți utiliza nisip, pietriș, piatră (piatra brută arată și mai bine), cărămidă sau chiar dale din trunchiuri de copac.

3. Mobilier cu un design deosebit
Într-o grădină boemă, noul și vechiul se îmbină armonios și se pun în valoare reciproc. Un mare avantaj al acestui stil de amenajare este că nu necesită investiții mari, făcând adesea apel la obiecte cu un design vintage, „cu poveste”. Astfel, piesele de mobilier rustice sau shabby-chic, din lemn natur sau fier forjat, pe care se văd semnele trecerii timpului sau care sunt îmbătrânite artificial, pot fi acompaniate foarte bine de accesorii textile actuale.

Pentru un plus de confort și… boemie, poți adăuga într-un colț retras al grădinii un hamac, un balansoar sau chiar cu pat cu baldachin prevăzut cu o mulțime de perne și pernuțe.

4. Decorațiuni pentru grădină șarmante
O amenajare în stil boem nu ar avea farmec fără accesorii și decorațiuni. Indiferent că folosești ghivece de lut, amfore grecești, coșuri din nuiele cu rol de recipiente pentru flori, mici statuete etc., acestea vor aduce grădinii un plus la nivel estetic și vor crea o atmosferă romantică. Și pentru că tot am adus vorba de atmosferă, nu uita că la aceasta contribuie într-o mare măsură și iluminatul nocturn. Mai exact, după lăsarea serii, creează o atmosferă feerică, plină de romantism, cu ajutorul luminii difuze furnizate de felinare, lămpi solare sau lumânări/candele, amplasate în zonele de interes ori pe marginea aleilor șerpuite.

Foto: Pixabay

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like