Cum alegi un scaun de birou: 7 criterii esențiale

Total
0
Shares

Un scaun office confortabil, care susține corect spatele, este esențial pentru buna desfășurare a activității celor care petrec mult timp la birou. Șezutul prelungit, dar mai ales o poziție incorectă provoacă disconfort și mai ales, își pun amprenta asupra sănătății celor în cauză. 

Rolul unui scaun ergonomic este să susțină corect spatele și să se adapteze formei corpului, în așa fel încât să prevină durerile lombare, de gât sau ale coloanei vertebrale a celui care îl folosește. Din rândurile de mai jos vei afla care sunt cele mai importante criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când plănuiești achiziționarea unui astfel de produs pentru biroul tău.

Criterii esențiale pentru alegerea corectă a unui scaun de birou

1. Spătarul scaunului să fie suficient de lat 

Funcția cea mai importantă a unui scaun de birou potrivit nevoile moderne este să asigure o poziție ideală de șezut, cât mai confortabilă, timp de mai multe ore celor care își petrec o bună parte a zilei pentru activități office sedentare. Dacă munca ta presupune de exemplu lucrul la calculator, o astfel de investiție în confortul și sănătatea ta este esențială.

Scaunele care îndeplinesc astfel de criterii trebuie să aibă, în primul rând, un spătar suficient de lat încât să-ți permită să stai comod și în largul tău. Multe dintre variantele moderne permit totodată personalizarea gradului de înclinare a spătarului. Astfel, nu doar spatele, ci și zona inferioară a spatelui se vor putea menține într-o poziție potrivită în toată perioada când îl utilizezi. 

Studiile au arătat că poziția optimă a trunchiului trebuie să se păstreze la un unghi cuprins între 90-110 grade, în funcție de utilizator.

 

Scaun de birou Ian, Henner

2. Scaunul să fie ergonomic

Un scaun de birou potrivit trebuie să îți asigure o postură optimă a spatelui în timpul celor 6-8 ore pe care le petreci pentru activitățile curente, zi de zi, într-o poziție relativ fixă. Astfel, un model ergonomic, ce se adaptează formei corpului, te va ajuta să previi disconfortul sau durerile cauzate de statul incorect. 

Spătarul trebuie să fie deci arcuit, astfel încât să imite postura naturală, în formă de ”S”, a coloanei vertebrale. Un scaun cu cadru și spătar rigid, drept, va pune presiune pe zona lombară a corpului, întrucât este nevoit să susțină întreaga greutate a corpului. Astfel, va fi incomod pentru utilizare și, pe termen lung, poate cauza chiar probleme de sănătate precum sciatica. 

Unele dintre variantele moderne sunt prevăzute și cu pernă lombară, special concepută pentru confort maxim în această regiune.

3. Scaunul să poată fi reglat pe înălțime

Un scaun ales corect trebuie să poată ajustat personalizat, în funcție de nevoile fiecărui utilizator, adică de greutate și înălțime. Cele potrivite sunt acelea care au flexibilitate maximă în reglare, în mai multe sensuri.

Atunci când alegi un scaun de birou trebuie să verifici și înălțimea maximă la care acesta poate fi ridicat. Alege dintre opțiunile care au mecanism de glisare a șezutului pe verticală, deoarece îl vei putea regla după preferințe. Se recomandă ca atunci când folosești un astfel de accesoriu office, picioarele să atingă în mod natural podeaua, cu toată talpa.

Multe variante moderne permit și reglarea altor componente, precum brațele. Ideal este ca antebrațele tale să fie poziționate la un unghi drept, de 90 de grade, și să-ți sprijini doar coatele. 

Scaun de birou ergonomic Bedora bej

4. Să aibă mobilitate

Un scaun de birou potrivit nevoilor de utilizare pentru mai multe ore pe zi trebuie să aibă suficientă mobilitate încât să se poată deplasa cu ușurință în camera în care îl folosești. În acest sens, achiziționează un scaun cu roți silențioase, care nu zgârie parchetul, mai ales dacă îl folosești acasă. Cele mai uzuale, care oferă stabilitate optimă, sunt cele care sunt prevăzute cu cinci picioare dispuse în formă de stea.

Pe de altă parte, un astfel de accesoriu nu ar trebui să ocupe mult spațiu, iar modelele noi, cu aspect modern, sunt ideale deoarece au un spătar îngust, și cu toate acestea foarte ergonomic.

5. Tetiera să fie ajustabilă

Multe dintre variantele noi, moderne de scaune de birou au tetiera ajustabilă în funcție de nevoile fiecărui utilizator. De exemplu, scaunele directoriale au perna detașabilă sau încorporată în spătar, așa încât vei putea face alegerea optimă în funcție de preferințele tale. 

6. Materialul din care este confecționat și calitatea componentelor

Materialul din care este confecționat un scaun de birou este un alt criteriu după care să faci alegerea potrivită pentru tine. Pe piață găsești variante dintre cele mai variate, începând de la piele naturală sau ecologică, la mesh pentru spătar sau bază de nailon pentru șezut. Calitatea tapițeriei, dar și a altor componente precum roțile, mânerele sau amortizoarele vor dicta în final și felul în care acest accesoriu rezistă în timp.

La produsele calitative, de la branduri recunoscute, toate aceste detalii sunt luate în seamă și testate îndelung pentru a oferi utilizatorului fiabilitate pe termen lung. 

Scaun de birou ergonomic Bedora Lotte, Mesh

7. Prețul de achiziție

În final, prețul de achiziție, la rândul său, determină diferența dintre un scaun de birou calitativ, și altul care îndeplinește mai puține criterii de folosire.

Dacă îți dorești un scaun de birou sau de gaming ergonomic, care să-ți ofere confort maxim pe toată durata utilizării din fiecare zi, optează pentru varianta care îndeplinește cele mai multe dintre specificațiile și cerințele dorite de tine, deoarece este o investiție în calitatea vieții și a activității tale. 

Care sunt avantajele utilizării unui scaun de birou de cea mai bună calitate

Atunci când investești într-un scaun de birou de calitate, un astfel de efort financiar se traduce în mai multe beneficii pe termen lung. 

Iată câteva dintre acestea:

  • Confortul și poziția corectă a corpului timp de mai multe ore în fiecare zi, cât îți desfășori activitatea la birou;
  • Prevenția unor probleme de sănătate, cum ar fi durerile musculare sau lombare, sciatica ori scolioza;
  • O stare generală mai bună, dată de faptul că mușchii nu trebuie să depună efort suplimentar pentru a-și găsi mereu poziția ideală atunci când lucrezi.

Iată, deci, câteva motive, dar și criterii pe care să le ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi varianta ideală de scaun de birou pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like