Amenajarea unui apartament: 10 reguli de bază de care să ții cont

Total
0
Shares

Entuziasmul mutării în casă nouă se domolește rapid atunci când vine momentul amenajării apartamentului. Toate rudele și cunoscuții devin brusc experți în amenajări interioare de apartamente, ideile și sugestiile curg din toate părțile și îți schimbă de pe o zi pe alta planurile inițiale.

Nu vrem să contribuim și noi la această avalanșă de idei de amenajare a apartamentului, ci din contră, dorim să te ajutăm să pui într-o anumită ordine toate informațiile pentru a le putea procesa mai ușor.

Așadar, își prezentăm 10 reguli de care ar trebui să ții cont în amenajarea apartamentului.

Amenajarea unui apartament mic

Chiar dacă spațiul pe care îl ai de amenajat este mai redus, iar amenajarea pare mai simplă, de aici rezultă de fapt principala problemă. Multe dintre ideile despre amenajarea interioară a apartamentelor nu pot fi puse în aplicare din cauza spațiului limitat, dar lucrurile se simplifică dacă ții cont de câteva reguli.

Alege pereții în culori deschise!

Culorile deschise sporesc luminozitatea, iar aceasta, la rândul ei, amplifică senzația de spațiu. Pereții zugrăviți în culori deschise reflectă mai bine lumina, iar astfel apartamentul pare mai spațios.

În plus, tonurile deschise ale zugrăvelii scot mai bine în evidență elementele de decor precum și piesele de mobilier.

Optează pentru separatoare din sticlă la delimitarea camerelor!

Senzația de spațiu poate fi amplificată și cu ajutorul unor panouri din sticlă, folosite pentru compartimentarea apartamentului. În locul ușilor și al pereților care delimitează camerele, poți folosi astfel de separatoare cu geamuri transparente sau semitransparente prin care se creează o perspectivă mai amplă asupra interiorului apartamentului.

Totodată, separatoarele din sticlă fac orice interior mai luminos, ceea ce ajută mult în cazul apartamentelor mici.

Alege mobilă încastrabilă în pereți!

Nu orice piese de mobilier sunt potrivite pentru amenajarea unui apartament de mici dimensiuni. Unele dintre ele pot ocupa prea mult spațiu limitând libertatea de mișcare și creând senzația unui interior înghesuit.

Pentru a câștiga mai mult spațiu, îți recomandăm folosirea mobilei încastrabile în pereți. Dulapurile de bucătărie, comodele și dulapurile suspendate pot fi ușor încastrate în perete fără a ocupa astfel spațiu util în încăpere.

De asemenea, e de preferat să apelezi la mobilier multifuncțional care poate servi mai multor scopuri.

De exemplu, o canapea sau un colțar extensibil se pot transforma seara într-un pat comod pe care să-l strângi dimineața pentru a câștiga mai mult loc. O măsuță de cafea cu spațiu de depozitare dedesubt, un pat cu sertar pentru lenjerie sau un dulap cu oglinzi pe uși sunt alte piese de mobilier multifuncțional, ideale pentru amenajarea unui apartament de dimensiuni mici.

Renunță la pereții care nu sunt necesari!

Senzația de spațiu îngust este dată de pereții care delimitează principalele zone din apartament. Dacă vrei să creezi mai mult loc, poți face o recompartimentare a apartamentului, renunțând la pereții pe care nu îi consideri necesari.

Poți extinde bucătăria renunțând la peretele care o separă de balcon sau poți face din două camere mici una mai spațioasă, desființând peretele care le separă.

Totuși, ai mare grijă, fiindcă pentru astfel de lucrări e posibil să ai nevoie de aprobări sau de acordul asociației de proprietari. De asemenea, trebuie să ții cont că nu orice perete poate fi desființat, ci doar cei care nu fac parte din structura de rezistență a imobilului.

Alege ușile culisante!

Clasicele uși cu balamale se numesc uși batante, iar pentru a le închide și a le deschide e nevoie de un anumit spațiu în „raza lor de acțiune”. Pare un detaliu nesemnificativ, dar când trebuie să amenajezi un apartament mic, acesta poate deveni o problemă.

Pentru a câștiga acel spațiu care trebuie păstrat liber, cea mai bună soluție este să folosești uși culisante, atât pentru camere cât și pentru dulapuri sau dressinguri.

Amenajarea unui apartament care nu se demodează niciodată

Sursa foto: Shutterstock

Dacă îți place să fii în trend, dar nu vrei să-ți reamenajezi apartamentul ori de câte ori apar tendințe noi, avem câteva recomandări care îți vor fi utile.

Alege mobilă cu finisaje clasice și aspect lucios!

Stilul clasic este oricând potrivit pentru amenajarea unui apartament – dacă nu în totalitate, măcar apelând la câteva elemente specifice.

Mobila cu finisaje clasice este o alegere potrivită pentru că nu se demodează niciodată și conferă apartamentului acea atmosferă caldă și familiară pe care trebuie să o aibă orice locuință.

Un mobilier pentru dormitor în stil clasic include patul, noptierele, dulapul și eventual o comodă pentru televizor. Toate piesele trebuie să fie din lemn în culori închise și cu aspect lucios. Dacă spațiul îți permite, poți alege piese de mobilier masiv, însă principalul aspect care trebuie avut în vedere este funcționalitatea.

Optează pentru corpuri de mobilier care acoperă tot peretele!

Deși nu pare așa la prima vedere, corpurile de mobilier care acoperă tot peretele te ajută să folosești în mod mai eficient spațiul din locuință. Acestea ocupă mai mult spațiu pe verticală, punând  în valoare o suprafață care nu oferă prea multe alternative de utilizare și lăsând mai mult loc la nivelul pardoselii.

O altă regulă importantă în cazul în care optezi pentru un astfel de mobilier impune folosirea unui covor de apartament de dimensiuni mai mici ale cărui margini să nu fie prinse sub mobilă.

Caută corpurile de iluminat lungi, care pornesc din tavan!

Un element important în amenajarea apartamentului îl reprezintă corpurile de iluminat. În general, se folosesc surse de iluminat principale și surse secundare. Sursele principale se montează pe tavan și sunt reprezentate de plafoniere, lustre sau candelabre. Lustrele sunt folosite cel mai des în dormitor, camera de oaspeți sau camera copiilor, iar candelabrele se potrivesc în sufragerie și în living.

Acestea sunt corpuri de iluminat lungi, cu mai multe becuri, care asigură o iluminare corespunzătoare și, pe deasupra, punctează și la capitolul estetic.

Evită aplicarea tapetului pe pereți!

Cu toate că este o soluție mai ieftină și mai rapid de aplicat decât zugrăveala cu vopsea lavabilă, folosirea tapetului nu este recomandată în cazul unui apartament amenajat cu bun gust.

În primul rând, aspectul general al încăperilor va avea de suferit, întrucât tapetul nu „dă bine” din punct de vedere estetic, în comparație cu vopseaua lavabilă. În plus, reține mai ușor praful și este mai greu de curățat, iar între perete și foaia de tapet se poate forma condens ce duce la apariția mucegaiului și a igrasiei.

Amplasează oglinzi în punctele cheie!

Orice apartament trebuie să beneficieze de cât mai multă lumină naturală, însă întotdeauna vor exista zone mai puțin expuse, cum este cazul holurilor. Problema poate fi ușor rezolvată cu ajutorul unor oglinzi amplasate „strategic” astfel încât să reflecte lumina și către acele zone mai întunecate. Cu cât oglinzile sunt mai mari, cu atât vor reflecta mai multă lumină și vor crea o atmosferă mai „vie” și mai primitoare în apartament.

Totodată, oglinzile amplifică și senzația de spațiu, putând reprezenta în același timp și un important element decorativ.

Locuința va fi spațiul tău intim, oaza ta de liniște și relaxare și locul în care vei petrece momente prețioase în familie. Pentru ca toate aceste experiențe să fie posibile, apartamentul trebuie să-ți ofere tot confortul de care ai nevoie.

Acesta se stabilește în funcție de preferințele tale și ale familiei și mai puțin în funcție de standarde și de sfaturile venite de la persoane care țin neapărat să-ți spună cum să te simți bine în propria casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like