Zona de dining – sfaturi și idei de amenajare

Total
0
Shares

Orice locuință actuală dispune de un spațiu special pentru luat masa. Indiferent de dimensiuni sau de configurație! Așa cum ai ghicit, în acest articol vorbim despre dining, mai exact despre amenajarea sa. În rândurile următoare descoperi împreună cu noi cum îl mobilezi, ce soluții există pentru a-l delimita de alte zone și cum poți să-l transformi într-un spațiu primitor, original, în armonie cu restul casei.

Dining separat sau integrat în living/bucătărie?
Primul aspect pe care trebuie să-l lămurești se referă la suprafața pe care o vei aloca diningului. Vei opta pentru amenajarea acestuia ca încăpere separată sau îl vei integra în living/bucătărie? Răspunsul depinde, evident, de spațiul de care dispui. Astfel, dacă locuiești într-o casă de dimensiuni generoase, ai posibilitatea să amenajezi diningul într-o încăpere separată, preferabil în imediata apropiere a bucătăriei. În cazul în care stai la bloc, va trebui să te mulțumești cu o zonă de dining în cadrul livingului (dacă este vorba de un open-space) sau al bucătăriei (dacă interiorul are o configurație clasică).

Cu ce piese mobilezi diningul?
Având în vedere că rolul unui dining este acela de loc de luat masa, pentru mobilarea sa, ai nevoie în principal de un set compus dintr-o masă încăpătoare și scaune confortabile. Bineînțeles, dimensiunile mesei și numărul de scaune trebuie alese în funcție de suprafața alocată și de numărul de persoane pe care le va “găzdui”. O recomandare de care ar fi bine să ții cont: lasă în jurul mobilierului loc suficient, pentru a putea aranja și strânge masa cu ușurință.
Dacă nu duci lipsă de spațiu, opțional, poți amplasa în apropiere un bufet frumos, în care să ții vesela, tacâmurile și accesoriile pentru masă.

Cum delimitezi zona de dining?
Atunci când diningul face parte din altă încăpere, este extrem de important să-l amenajezi în stilul acesteia, pentru a crea un ansamblu armonios. Totodată, ar trebui să delimitezi zona de luat masa la nivel vizual, cu ajutorul anumitor elemente de decor. De exemplu, dacă vrei să demarchezi spațiul de dining de cel de relaxare, cel mai simplu este să accesorizezi diningul cu un covor frumos, în ton cu restul decorului. Alte soluții menite să separe optic cele două funcțiuni, însă fără să diminueze senzația de spațiu deschis, sunt corpurile de bibliotecă sau paravanele cu modele traforate.

Cum amenajezi locul de luat masa?
Diningul este nu doar un spațiu funcțional, în care iei masa zi pe zi alături de familie, ci și un loc în care îți place să stai la povești cu cei dragi. Pentru a te simți cât mai bine în compania celor apropiați, ai nevoie de un mobilier pentru masă confortabil, de o lumină potrivită și, de asemenea, de un decor plăcut.
Și pentru că tot am adus vorba de decor, ar fi bine să știi că zona destinată diningului trebuie să se înscrie în stilul general al interiorului. De exemplu, dacă ai amenajat casa în stil rustic, diningul sau zona de dining va trebui să poarte amprenta aceluiași design, pentru un rezultat unitar și armonios.
Imaginea de mai jos este grăitoare. La nivelul pardoselii s-a optat pentru dușumea, acoperită în zona de luat masa cu un covor de lână într-o nuanță ce contrastează plăcut cu lemnul închis la culoare. De asemenea, aspectul unitar este conferit de tavanul finisat cu bârne patinate, de mobilierul din lemn negru și de corpul de iluminat din fier forjat spectaculos.

Accesoriile – detalii esențiale pentru atmosferă
Orice dining ar trebui să ofere un cadru prietenos, intim și totodată plin de personalitate. Cum poți obține o astfel de atmosferă? Simplu, folosește accesorii bine alese, în ton cu restul amenajării! Coordonează cromatica sau/și imprimeurile textilelor (pernuțe pentru scaune, perdele, draperii și covor), montează deasupra mesei un corp de iluminat cu un design deosebit, decorează unul dintre pereți cu un tapet frumos sau cu câteva tablouri care-ți plac și ai grijă ca în fiecare zi să existe pe masă o vază cu flori proaspete. Nu în ultimul rând, nu uita de art de la table. Fiecare masă luată împreună cu cei dragi trebuie să fie o sărbătoare, un spectacol vizual, gustativ și olfactiv. Farfuriile, tacâmurile, paharele, față de masă și șervetele sunt detalii extrem de importante care, dacă sunt bine alese, pot aduce pe masă un plus de culoare și de stil.

Foto: Shutterstock

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like