După living, bucătăria este cea mai importantă încăpere din casă. Aici îți place să gătești, să iei masa sau să stai la povești cu cei dragi, și chiar să lucrezi la laptop sau să înveți. Întrebarea este: în ce stil ar trebui să o amenajezi, astfel încât să fie funcțională, primitoare și fermecătoare? Și mai ales, care sunt culorile anului 2022 în designul interior, care să-ți permită o amenajare în ton cu aceste tendințe?
Răspunsurile le vei afla în cele ce urmează. Mai exact, vei descoperi, pe rând, ce presupune amenajarea unei bucătării moderne, rustice, clasice ori în stil scandinav, și cum ai posibilitatea de a aranja bucătăria ta cu mult farmec, în funcție de trendurile curente și de preferințele personale. Vei afla pe scurt care sunt caracteristicile fiecăruia și la ce elemente de decor ar trebui să apelezi pentru a transforma spațiul de gătit într-un loc cu totul special.
Trendurile anului 2022 pentru amenajarea bucătăriei
-
Culorile anului 2022
Alegerea culorilor pentru încăperile din locuință este o decizie importantă, întrucât te vor însoți pentru mult timp. Din fericire, tendințele anului 2022 în materie de design interior pun accent pe culori calde, luminoase și versatile, care pot fi utilizate cu ușurință și în bucătărie.
Mai exact, în bucătărie dar și în alte spații poți utiliza culori neutre precum crem, bej și culoarea nisipului, dar și accente mai calde precum roz pastel, galben solar sau mov albăstrui. Dealtfel, culoarea Pantone a anului 2022 este o reflexie a ceea ce se întâmplă în cultura globală, și anume inovarea și transformarea.
-
Stiluri la modă în designul interior
În designul interior, trendurile penntru amenajarea spațiilor de locuit și în mod special a bucătăriei pun accentul pe funcționalitate și eficiență, dar și pe aceea de loc comun ce încurajează socializarea și comunicarea.
-
Recomandări în privința amenajării bucătăriei în 2022
Dacă dorești să-ți amenajezi zona de dining, dar și de pregătire a mesei din bucătărie pentru a crea un spațiu care să respecte tendințele curente, poți utiliza câteva trucuri la îndemână pentru a crea un loc modern, funcțional și plin de culoare. Îți propunem mai jos câteva soluții în acest sens, în funcție de stilul de design preferat.
Sursa foto: Shutterstock
Stiluri de amenajare pentru o bucătărie la modă
1. Bucătăriile moderne, în topul preferințelor
Dacă îți dorești o bucătărie care să fie, înainte de toate, practică, actuală, aerisită și simplă, atunci este clar că trebuie să o amenajezi în stil modern. Ce presupune acest design? Citește mai jos care sunt principalele caracteristici.
Sursa foto: Shutterstock
-
Caracteristici ale stilului modern
În primul rând, într-un decor modern mobilierul este de inspirație minimalistă, epurat și simplificat, fără ornamente sau chiar fără mânere. Lipsa mânerelor sau mobilierul care se deschide și se închide direct prin atingere reprezintă de altfel o caracteristică a unei amenajări de acest fel. Într-o bucătărie modernă, acest lucru are ca efect obținerea unui plus de funcționalitate și de spațiu la nivel vizual. De asemenea, un spațiu modern înseamnă și dispozitive fără cablu, astfel încât efectul obținut să fie unul fluid, unitar și fără întreruperi.
În al doilea rând, foarte importante într-o amenajare în cheie modernă sunt dotările și electrocasnicele de ultimă generație. Pe lângă faptul că îți simplifică enorm viața, acestea imprimă spațiului un aer high-tech și o pată de culoare, asta dacă le alegi în finisaje diferite față de cele ale mobilierului: negru, gri, vișiniu etc.
-
Idei de amenajare
Pentru a obține o bucătărie modernă, apelează la mobilier cu linii simple și care conferă continuitate. Astfel, mobilierul și electrocasnicele incorporate sunt cea mai bună soluție. La un apartament mic, fă o schiță astfel încât să împarți spațiul util cât mai eficient. Dacă locul de luat masa este inclus în suprafața bucătăriei, ai nevoie și de un set de dining, de asemenea cu linii cât mai simple, în ton cu restul pieselor de mobilier. O casă la curte îți permite în schimb posibilitatea de depozitare a ustensilelor pe care nu le folosești frecvent în locuri special destinate din afara bucătăriei.
Pentru un plus de personalitate și o atmosferă mai primitoare, îți recomandăm să introduci în ambient câteva accesorii sau decorațiuni dintr-un alt registru stilistic. De exemplu, câteva obiecte din lemn, lut, ceramică sau cupru vor adăuga interiorului un accent rustic binevenit, care vor “încălzi” amenajarea din bucătărie și care sunt în ton cu tendințele de culoare și de design interior din acest an. La fel, unul sau două lampadare din sticlă sau materiale cromate vor ilumina corespunzător și vor conferi un plus de farmec zonei de servire a mesei.
Sursa foto: Mezoni
2. Stilul rustic pentru o bucătărie
Nu greșim când spunem că bucătăriile rustice sunt printre cele mai iubite, și asta datorită faptului că degajă o atmosferă caldă, primitoare, fermecătoare.
Sursa foto: Shutterstock
-
Caracteristici ale stilului rustic
Pentru a amenaja o bucătărie rustică, dar în ton cu tendințele curente ale anului 2022 ai nevoie de culori de pământ, precum bej, crem, maro, cărămiziu, auriu etc. Mai mult, poți utiliza materiale naturale cât mai brute, mai exact lemn, piatră, ceramică și teracotă, piese de mobilier cu design masiv și aspect vintage, și accesorii sau decorațiuni cu un look frust.
-
Idei de amenajare a bucătăriei în stil rustic
“Vedeta” într-o astfel de amenajare este, fără doar și poate, lemnul, care se poate regăsi la mobilierul de bucătărie (dulapuri, blatul de lucru, scaune sau setul de dining), la pardoseală (dușumea sau parchet) și la bârnele de pe tavan. Evident că, dacă stai la bloc, îți va fi greu, dacă nu chiar imposibil, să folosești lemnul cu rol predominant, având în vedere că va lua mult din spațiu, și așa destul de mic. În acest caz, te sfătuim să utilizezi lemnul doar la nivelul mobilierului și al accesoriilor/decorațiunilor. Pardoseala o poți finisa cu plăci de gresie cu aer rustic, iar tavanul îl poți lăsa liber sau îl poți înfrumuseța cu grinzi aparente, din poliuretan, care au avantajul că sunt foarte ușoare și decorative.
Pentru a imprima bucătăriei farmec și autenticitate, poți utiliza veselă din ceramică sau poți monta pe un perete un blidar, în care să expui farfuriile, lingurile, furculițele și borcanele cu murături. De asemenea, poți completa decorul cu un covor tradițional și cu aranjamente din vegetale uscate.
Sursa foto: Mezoni
3. Secretele unei bucătării clasice
Dacă visezi la o bucătărie elegantă, care să nu se demodeze mulți ani de acum înainte, înseamnă că e musai să o amenajezi în stil clasic. Aspectuoasă, dar și practică, simplă, dar și fermecătoare, atemporală, dar și accesibilă, o astfel de amenajare se poate plia pe gusturile multor proprietari.
Sursa foto: Unsplash
-
Caracteristici ale stilului clasic pentru o bucătărie
La baza unei bucătării clasice stă cromatică potolită, axată pe nuanțe de alb, crem, bej și maro deschis, pliată exact pe tendințele din acest an. Pardoseala este realizată din finisaje de cea mai bună calitate, precum marmură, ceramică sau un parchet din lemn tratat special pentru a rezista la umezeală. Mobilierului, care ar trebui să fie realizat din lemn și sticlă și să aibă un design simplu, eventual subtil ornamentat.
-
Idei de amenajare în stil clasic
Pentru amenajarea pereților, cel mai bine ar fi să mizezi pe nuanțe de alb sau alte culori luminoase. Pe lângă faptul că este o opțiune specifică acestui design, albul reprezintă un fundal care îți permite să schimbi foarte ușor aspectul bucătăriei tale, oricând simți nevoia de un refresh rapid.
După stabilirea cromaticii, urmează alegerea mobilierului. Optează pentru corpuri simple, dar din materiale naturale precum lemn și cu fronturi personalizate, mânere sau butoni cu un aspect deosebit. Cele mai potrivite pentru a definitiva amenajarea și pentru a-i insufla un aer primitor sunt accesoriile și decorațiunile rafinate. Ai grijă însă să nu exagerezi cu ele, întrucât, la final, atmosfera obținută trebuie să fie una aerisită și ordonată.
Iată alte câteva idei pe care le poți reține: înfrumusețează tavanul cu baghete decorative și cornișe din polistiren, montează un candelabru spectaculos, expune un set de veselă superb în vitrina unui dulap, așează pe masă o vază cu flori. Totul trebuie să se păstreze însă curat și bine organizat.
Sursa foto: Mezoni
Ți-am oferit câteva modalități de amenajare a unei bucătării în stil modern, rustic sau clasic, perfect în ton cu tendințele anului 2022. Inspiră-te din ideile de mai sus pentru a crea cel mai frumos interior, potrivit cu gusturile tale!
Sursa foto: Unsplash