3 stiluri de amenajare pentru o bucătărie cu farmec

Total
0
Shares

După living, bucătăria este cea mai importantă încăpere din casă. Aici ne place să gătim, să luăm masa, să stăm la povești cu cei dragi și chiar să lucrăm la laptop sau să învățăm. Întrebarea este: în ce stil ar trebui să o amenajăm, astfel încât să fie și funcțională, și primitoare, și fermecătoare? Răspunsul îl aflăm în cele ce urmează. Mai exact, descoperim, pe rând, ce presupune amenajarea unei bucătării moderne, rustice și clasice.

În acest articol vorbim despre 3 stiluri diferite pe care le poți avea în vedere pentru a adăuga bucătăriei tale mult farmec. Mai exact, îți spunem pe scurt care sunt caracteristicile fiecăruia și la ce elemente de decor ar trebui să apelezi pentru a transforma spațiul de gătit într-un loc cu totul special.

Bucătăriile moderne, în topul preferințelor
Îți dorești o bucătărie care să fie, înainte de toate, practică, actuală, aerisită și simplă? Atunci este clar că trebuie să o amenajezi în stil modern. Ce presupune acest design?
În primul rând, un mobilier de inspirație minimalistă, epurat, fără ornamente și fără mânere. De altfel, lipsa mânerelor reprezintă o caracteristică a amenajărilor moderne, care are ca efect obținerea unui plus de funcționalitate și de spațiu la nivel vizual. Dacă locul de luat masa este inclus în suprafața bucătăriei, ai nevoie și de un set de dining, de asemenea cu linii cât mai simple, în ton cu restul pieselor de mobilier.

În al doilea rând, foarte importante într-o amenajare în cheie modernă sunt dotările și electrocasnicele de ultimă generație. Pe lângă faptul că îți simplifică enorm viața, acestea imprimă spațiului un aer high-tech și o pată de culoare, asta dacă le alegi în finisaje diferite față de cele ale mobilierului: negru, gri, roșu etc.
Pentru un plus de personalitate și o atmosferă mai primitoare, îți recomandăm să introduci în ambient câteva accesorii sau decorațiuni pentru bucătărie dintr-un alt registru stilistic. De exemplu, câteva obiecte din lemn, lut  sau cupru vor adăuga interiorului un accent rustic binevenit, care va “încălzi” amenajarea.

Cum să ai propria bucătărie rustică?
Nu greșim când spunem că bucătăriile rustice sunt printre cele mai iubite, și asta datorită faptului că degajă o atmosferă caldă, primitoare, fermecătoare. Pentru a amenaja o bucătărie rustică, ai nevoie de: culori de pământ, precum bej, crem, maro, cărămiziu, auriu etc.; materiale naturale cât mai brute, mai exact lemn, piatră, ceramică și teracotă; piese de mobilier cu design masiv și aspect vintage; accesorii și decorațiuni cu un look frust.
“Vedeta” într-o astfel de amenajare este, fără doar și poate, lemnul, care se poate regăsi la mobilier (dulapuri, blatul de lucru, scaune sau setul de dining), la pardoseală (dușumea sau parchet) și la bârnele de pe tavan. Evident că, dacă stai la bloc, îți va fi greu, dacă nu chiar imposibil, să folosești lemnul cu rol predominant, având în vedere că va lua mult din spațiu, și așa destul de mic. În acest caz, te sfătuim să utilizezi lemnul doar la nivelul mobilierului și al accesoriilor/decorațiunilor. Pardoseala o poți finisa cu plăci de gresie cu aer rustic, iar tavanul îl poți lăsa liber sau îl poți înfrumuseța cu grinzi aparente, din poliuretan, care au avantajul că sunt foarte ușoare și decorative.
Pentru a imprima bucătăriei farmec și autenticitate, poți monta pe un perete un blidar, în care să expui farfuriile, lingurile, furculițele și borcanele cu murături. De asemenea, poți completa decorul cu un covor tradițional și cu aranjamente din vegetale uscate.

Secretele unei bucătării clasice
Dacă visezi la o bucătărie elegantă, care să nu se demodeze mulți ani de acum înainte, înseamnă că e musai să o amenajezi în stil clasic. Aspectuoasă, dar și practică, simplă, dar și fermecătoare, atemporală, dar și accesibilă, o astfel de amenajare se poate plia pe gusturile multor proprietari.
Ce stă la baza unei bucătării clasice? O cromatică potolită, axată pe nuanțe de alb, crem, bej și maro deschis. Cel mai bine ar fi să mizezi pe o nuanță de alb. Pe lângă faptul că este o opțiune specifică acestui design, albul reprezintă un fundal care îți permite să schimbi foarte ușor aspectul bucătăriei tale, oricând simți nevoia.
După stabilirea cromaticii, urmează alegerea mobilierului, care ar trebui să fie realizat din lemn și sticlă și să aibă un design simplu, eventual subtil ornamentat (fronturi personalizate, mânere sau butoni cu un aspect deosebit etc.).
La nivelul pardoselii, îți recomandăm să folosești un finisaj de cea mai bună calitate, elegant, precum marmură, ceramică sau un parchet din lemn tratat special pentru a rezista la umezeală.
Cele mai potrivite pentru a definitiva amenajarea și pentru a-i insufla un aer primitor sunt accesoriile și decorațiunile rafinate. Ai grijă însă să nu exagerezi cu ele, întrucât, la final, atmosfera obținută trebuie să fie una aerisită. Uite câteva idei pe care le poți reține: înfrumusețează tavanul cu baghete decorative și cornișe din polistiren, montează un candelabru spectaculos, expune un set de veselă superb în vitrina unui dulap, așează pe masă o vază cu flori.

Foto: Shutterstock

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post