Amenajarea unei garsoniere: Cum să optimizezi spațiul de care dispui?

Total
0
Shares

Doar cine nu a locuit vreodată într-o garsonieră poate crede că aceasta este ușor de amenajat, datorită dimensiunilor reduse. În realitate, amenajarea garsonierei reprezintă o adevărată provocare, tocmai prin prisma spațiului limitat pe care îl ai la dispoziție.

De aceea, ne-am gândit să abordăm acest subiect și să-ți oferim câteva idei de amenajare a garsonierelor, astfel încât să poți optimiza la maxim spațiul de care dispui.

Amenajarea garsonierei în funcție de suprafață

O garsonieră poate fi considerată mare sau mică, în funcție de suprafața de care dispune, implicit de spațiul interior care trebuie amenajat. Astfel, garsonierele cu o suprafață de cel mult 30 de metri pătrați sunt considerate garsoniere mici, iar cele care dispun de o suprafață peste această limită, sunt garsoniere mari.

Pentru ambele categorii există soluții de amenajare, după cum vei vedea în cele ce urmează.

Amenajarea unei garsoniere mici

Principala provocare în acest caz este să găsești loc pentru toate piesele de mobilier de care ai nevoie, păstrând în același timp și suficient spațiu de mișcare.

Stilul de amenajare interioară a garsonierei trebuie să fie simplu, cu accent pe elementele funcționale și mai puțin pe cele cu rol strict decorativ. În locul mobilierului masiv este de preferat mobila multifuncțională, cu elemente pliabile sau rabatabile.

De exemplu, pentru zona de dormit, poți opta pentru o canapea extensibilă, care noaptea se transformă în pat, iar ziua se strânge, lăsând astfel mai mult spațiu liber. Există nenumărate modele de canapele și colțare, dintre care poți alege piesa care să se potrivească perfect la tine în garsonieră.

De asemenea, scaunele pliante și piesele de mobilier cu spații de depozitare încorporate reprezintă alte soluții optime pentru amenajarea unei garsoniere sub 30 de metri pătrați.

Amenajarea unei garsoniere mari

Un spațiu mai generos îți oferă mai multe posibilități de amenajare, astfel că designul interior al garsonierei poate fi mai ușor îmbunătățit. Dacă îți dorești mai multă intimitate, poți separa zona de dormit de restul locuinței folosind un paravan sau chiar un perete fals.

În funcție de spațiu, poți completa zona de dormit cu mobilier pentru dormitor și îți poți permite un pat mai mare și mai comod.

De asemenea, într-o garsonieră cu un spațiu mai generos e loc și pentru obiecte decorative care vor înfrumuseța interiorul și vor crea o atmosferă mai primitoare.

În ceea ce privește piesele de mobilier, îți recomandăm o mobilă ușoară, amplasată lângă perete, eventual și niște corpuri suspendate, folosite ca spații pentru depozitare.

Amenajarea garsonierei în funcție de caracteristicile spațiului

Sursa foto: Unsplash

Nu doar dimensiunea, ci și caracteristicile spațiului sunt detalii importante care trebuie luate în considerare la amenajarea unei garsoniere.

În general, vei întâlni trei tipuri de garsoniere care au caracteristici specifice în ceea ce privește spațiul.

Garsoniera open space

Într-o astfel de locuință, întreg spațiul este expus privirii, astfel că designul  garsonierei trebuie să creeze o impresie plăcută din primul moment în care intri pe ușă.

Zona de living trebuie să se distingă foarte clar de zona de odihnă, fiind prima care să atragă atenția. Poți ajunge la acest rezultat apelând la culori vesele, în nuanțe calde care să decoreze spațiul respectiv. O canapea cu niște perne viu colorate, un tapet care să contrasteze cu restul pereților sau un covor multicolor sunt accesoriile perfecte pentru zona de living într-o garsonieră open space.

În ceea ce privește zona de odihnă, aceasta trebuie să se afle în plan secund din punct de vedere vizual, efect pe care îl poți obține cu ajutorul unor culori neutre.

Amenajarea unei garsoniere la mansardă

Mulți dezavuează această variantă, pentru că o consideră dezavantajoasă mai ales prin prisma pereților înclinați care reduc posibilitățile de amenajare a garsonierei. E drept că acesta e un inconvenient, însă o garsonieră la mansardă are și numeroase avantaje dacă știi cum să o amenajezi.

E de preferat să apelezi la varianta open space, fără compartimentări, pentru că astfel vei reduce și mai mult din spațiul de mișcare. De asemenea, așa poți beneficia din plin de unul dintre principalele avantaje ale unei garsoniere la mansardă – luminozitatea.

Este de preferat ca ferestrele să fie cât mai mari și dacă acestea se află pe un perete înclinat, cu atât mai bine. Pentru a amplifica senzația de spațiu, pereții trebuie să fie zugrăviți în alb sau altă culoare deschisă.

Dacă vrei să înveselești atmosfera, sfatul nostru este să apelezi la elemente decorative în culori vii, care vor echilibra spațiul vizual.

Mobila trebuie să se rezume la strictul necesar și să fie cât mai simplă și mai puțin voluminoasă.

Garsoniera la demisol

De această dată, principalul dezavantaj este lipsa luminii, ceea ce ar putea face spațiul garsonierei să pară și mai mic. Nu poți face nimic în privința ferestrelor, însă poți rezolva acest inconvenient cu ajutorul corpurilor de iluminat.

În acest caz, îți recomandăm iluminatul pe mai multe niveluri, astfel că pe lângă sursa principală de iluminare mai ai nevoie și de surse secundare. Spoturile încastrate, veiozele și lămpile de podea nu trebuie să lipsească, iar lumina din tavan trebuie să fie suficient de puternică pentru a cuprinde toată încăperea.

Te vor ajuta mult în acest sens și niște oglinzi mari care să reflecte lumina. De asemenea, culorile deschise vor amplifica senzația de spațiu și de luminozitate.

Cum alegi finisajele?

Sursa foto: Unsplash

Alegerea finisajelor are și ea un rol important în amenajarea garsonierei și găsirea celor mai bune soluții de optimizare a spațiului disponibil. În acest caz, trebuie să ții cont de mai multe aspecte pe care ți le vom descrie pe rând.

Culoarea pereților

De culoarea aleasă pentru pereți depinde în mare măsură senzația de spațiu, iar când este vorba despre o garsonieră, acest aspect este foarte important. Dacă ai de amenajat o garsonieră mică, e de preferat ca pereții să fie zugrăviți într-o culoare deschisă, care sporește luminozitatea, implicit senzația de spațiu.

Pentru bucătărie, sunt recomandate culori calde, în timp ce peretele din zona de odihnă poate fi zugrăvit în culori relaxante, cum ar fi tonurile de albastru sau vernil.

Pardoseala

Și de această dată, culoarea pardoselii influențează senzația de spațiu, putând face o garsonieră să pară mai încăpătoare sau mai îngustă. Pentru amenajarea unei garsoniere de mici dimensiuni se recomandă o pardoseală în tonuri deschise, în timp ce într-o garsonieră mare, aceasta poate să aibă și o culoare închisă care să contrasteze cu nuanța pereților.

În cazul garsonierelor de la mansardă este de preferat pardoseala din lemn care să aibă aceeași nuanță cu grinzile și stâlpii de susținere din interior.

Parchetul este varianta cea mai folosită pentru amenajarea garsonierelor, însă poți opta și pentru gresie, marmură sau linoleum.

Alegerea obiectelor de iluminat

Corpurile de iluminat folosite pentru amenajarea garsonierei trebuie să fie suficient de puternice pentru a face față întregii suprafețe și totodată să nu iasă foarte mult în evidență. De aceea, ar fi o idee neinspirată să montezi în tavan un candelabru sau o lustră masivă – accesorii potrivite mai mult pentru încăperile spațioase.

De această dată, plafonierele sau aplicele sunt cele mai bune soluții ca sursă principală de iluminat. Ca surse secundare poți folosi veioze, lămpi de birou și de podea,  sau spoturi luminoase încastrate.

Alegerea mobilierului

Am spus deja că mobilierul masiv nu-și are locul într-o garsonieră pentru că ocupă mult spațiu și aglomerează încăperea. În alegerea obiectelor de mobilier, trebuie să te orientezi mai întâi către cele de strictă necesitate și să le găsești locul potrivit în garsonieră. Apoi, în măsura spațiului rămas disponibil poți completa cu alte piese.

De cele mai multe ori, în amenajarea garsonierei se folosește mobilier multifuncțional pentru că ajută mult la optimizarea spațiului. În afară de canapeaua extensibilă și scaunele pliante amintite mai devreme, la fel de utile se pot dovedi un dulap cu oglinzi montat deasupra chiuvetei de la baie, o măsuță de cafea cu un spațiu de depozitare sub tăblie sau un pat cu sertar pentru păstrarea lenjeriei.

Dacă spațiul din garsonieră este prea îngust, o soluție practică este folosirea unui dulap cu uși culisante în locul unuia cu uși care se deschid spre exterior.

Ia în considerare aceste sfaturi și poți transforma orice garsonieră într-o locuință confortabilă și primitoare, indiferent de dimensiunea spațiului pe care îl ai la dispoziție.

În afară de sfaturi, îți stăm la dispoziție și cu o gamă completă de mobilier și alte accesorii necesare pentru amenajarea unei garsoniere. Nu trebuie decât să ne vizitezi pe Mezoni.ro și să alegi produsele pe care ți le dorești. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like