Cele mai bune saltele de pat – cum le alegi?

Total
1
Shares

Un somn odihnitor este garanția că a doua zi vom avea un tonus excelent și energie suficientă pentru a face tot ce ne-am propus. Însă pentru a ne bucura de maximum de confort în timpul somnului, trebuie să dormim pe cele mai bune saltele de pat.  

Așa cum în mod sigur ai ghicit, în acest articol vom vorbi despre saltele. Cu arcuri sau fără arcuri, cu latex sau cu spumă memory, tari sau moi, cu sau fără proprietăți speciale? Modelele sunt atât de multe și de variate, încât alegerea saltelei potrivite se transformă într-o operațiune dificilă pentru majoritatea dintre noi. Ca atare, pentru a-ți oferi o mână de ajutor, ne-am gândit să îți punem la dispoziție un mini-ghid cu principalele criterii pe care ar trebui să le ai în vedere dacă te-ai hotărât să îți cumperi o saltea sau să o înlocuiești pe cea veche cu una nouă.

Pentru început, îți facem două recomandări, de care ar fi bine să ții cont:

 • salteaua pe care dormi este mai importantă decât crezi, având în vedere că ne petrecem o treime din timp în pat, dormind sau odihnindu-ne. Ca atare, în niciun caz nu o alege pe fugă. Gândește-te că de aceasta va depinde calitatea somnului tău, precum și sănătatea ta. Cu siguranță, știi cât de grele sunt zilele ce urmează nopților în care nu ai dormit bine: te trezești foarte obosit, ești irascibil cu toată lumea, nu te poți concentra la birou și, pe lângă toate astea, ai niște dureri de spate groaznice. Așadar, înainte de a merge la cumpărături, este obligatoriu să te informezi ca la carte, pentru a-ți da seama ce tip de saltea ți se potrivește. În cazul în care nu ai timp pentru a face un research temeinic, cere sfatul unui specialist în domeniu. În afară de faptul că îți va răspunde la toate întrebările și nelămuririle, îți va oferi și cele mai bune recomandări, adaptate nevoilor și preferințelor tale;
 • nu face rabat la calitate! Chiar dacă în magazinele de profil există multe oferte la prețuri mici care îți fac cu ochiul, gândește-te de două ori înainte de a le onora. De cele mai multe ori, prețurile mici ascund produse de o calitate îndoielnică, care nu doar că vor pica testul timpului, dar nu îți vor oferi nici confortul dorit. Ba, mai mult, o astfel de „afacere” te poate „îmbogăți” și cu probleme de sănătate, precum dureri de spate sau de umeri, deformarea coloanei etc.

  4 criterii pentru a alege cele mai bune saltele de pat

  Înainte de a afla care sunt aceste criterii, trebuie să știi că, potrivit specialiștilor, o saltea de bună calitate ar trebui schimbată o dată la 6-8 ani. De ce? În primul rând, pentru că, în timp, în condițiile nefolosirii unei protecții/huse pentru saltea care să fie igienizată periodic, salteaua va colecta în ea umiditate, murdărie și praf, devenind astfel un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor, bacteriilor și a altor micro-organisme ce îți pot pune sănătatea în pericol. În al doilea rând, pentru că elementele din care este realizată salteaua au o viață limitată. De exemplu, după câțiva ani, buretele îmbătrânește, își pierde elasticitatea și se fărâmițează, nemaioferind susținerea necesară, iar arcurile, dacă nu sunt foarte bune calitativ, slăbesc și ele. Așadar, înlocuirea saltelei după câțiva ani de utilizare nu este un lux, ci o necesitate, dacă ții la sănătatea și la confortul tău.Să revenim însă la cei câțiva factori de care trebuie să ții cont pentru a achiziționa cea mai bună saltea, care să răspundă perfect cerințelor tale.

  1. Saltele cu arcuri vs fără arcuri

  Saltelele cu arcuri actuale vin cu multe avantaje: pot susține o greutate mare (sunt recomandate persoanelor cu greutate peste medie), se deformează greu, asigură o circulare naturală a aerului, sunt confortabile, rezistente, au un design îmbunătățit și prețuri accesibile. Pentru realizarea lor se folosesc mai multe tipuri de arcuri, dintre care cele mai întâlnite sunt cele clasice, de tip Bonnell, și cele de tip „pocket springs”, mai stabile, cu arcuri separate și cu foarte multe puncte de sprijin. De asemenea, saltelele cu arcuri au nevoie de un strat de confort, care, de cele mai multe ori, este realizat din spumă poliuretanică (stratul de confort mai poate conține: fibre de cocos, păr de cal, păr de cămilă, iarbă de mare, puf/pană etc.).


  Saltea Hotel Line memory pocket – Green Future 

  Saltelele fără arcuri pot fi realizate din mai multe tipuri de spumă: elastică, super-elastică sau de înaltă densitate, așa cum sunt spuma memory și latexul, folosite pentru stratul de confort. Produsele din această categorie variază mult în funcție de numărul de straturi de spumă, densitatea straturilor, calitatea spumei utilizate, fermitate. Așadar, în cazul în care vrei să achiziționezi un astfel de model, ia în calcul și aceste caracteristici.Printre cele mai populare și apreciate saltele de acest tip sunt saltelele din spumă memory (cu memorie). Spuma cu memorie este un material revoluționar, care, în contact cu căldura corpului, se mulează pe forma acestuia, eliminând punctele de presiune asupra corpului, relaxând mușchii și menținând o circulație bună a sângelui.Producătorii actuali de saltele, în colaborare cu diferiți specialiști (ortopezi, alergologi), dezvoltă permanent noi modele care să răspundă cât mai bine exigențelor de confort și problemelor de sănătate ale utilizatorilor contemporani. În portofoliul acestora vei găsi o gamă variată de saltele de ultimă generație: cu arcuri, fără arcuri sau hibrid (îmbină mai multe elemente – spumă cu memorie, arcuri și/sau latex), așa cum este aceasta.


  Saltea Luxuria Memory Pocket – Green Future

  În prezent, tot mai multe saltele sunt fabricate din materiale ce asigură o susținere anatomică a corpului și o poziție corectă a coloanei, fără dureri de spate în timpul somnului. De asemenea, acestea pot avea proprietăți antiinflamatoareantialergice, antimicrobiene, antimucegai etc., contribuind astfel la menținerea unui spațiu de odihnă curat și sănătos. Uite aici un astfel de produs.


  Saltea Ergo Relax – Green Future

  2. Fermitate

  Fiecare persoană are propriul stil de a dormi: unora ne place ca după o zi obositoare să ne cufundăm într-un pat moale, alții preferăm să ne odihnim pe o saltea de pat mai tare; unii obișnuim să dormim pe o parte, alții – pe spate sau pe burtă. Așadar, alegerea saltelei este un act subiectiv, influențat de nevoi, preferințe, confort personal, stil de a dormi, greutate și multe alte aspecte.

  Fermitate mică – o saltea moale, cu un strat generos de spumă memory, reprezintă o variantă bună dacă preferi să dormi pe o parte. În cazul acestei poziții de dormit, greutatea se lasă pe umeri. Ei bine, o saltea memory nu face altceva decât să susțină această parte a corpului și să elimine presiunea din zona umerilor.
  Fermitate medie – având în vedere că nu este nici prea fermă, nici prea moale, o astfel de saltea, realizată din spumă, este soluția recomandată dacă dormi în toate pozițiile.
  Fermitate mare – o saltea cu fermitate mare (de exemplu, un model cu fibre de cocos) este opțiunea potrivită dacă dormi preponderent pe spate sau pe burtă.


  Saltea Super Ortopedica Emerald Line Memory – Green Future

3. Dimensiuni

Salteaua pe care o achiziționezi trebuie să se încadreze perfect în somiera patului. Ca atare, înainte de a merge la magazin sau de a o comanda online, măsoară cu atenție cadrul patului, pentru a te asigura că vei face alegerea corectă.
De asemenea, este foarte important ca salteaua să fie cu cel puțin 15 cm mai lungă decât înălțimea ta. Cât privește grosimea sau înălțimea saltelei, aceasta nu contează atât de mult, ci mai degrabă ar trebui să fii atent la calitatea materialelor din care este realizată salteaua, la stratul de confort și la somiera pe care o așezi. Iată care sunt dimensiunile saltelelor în funcție de destinatari: pentru bebeluși – 60 x 120 cm sau 70 x 140 cm; pentru copii de peste 2 ani – 80 x 160 cm;  pentru adulți, în cazul paturilor de o persoană – 70 x 200 cm, 80 x 190 cm, 90 x 190 cm sau 100 x 190 cm; pentru adulți, în cazul paturilor de două persoane – 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm sau chiar 200 x 210 cm.

4. Alte detalii care contează

Somiera sau suportul pe care așezi salteaua contribuie, de asemenea, într-o mare măsură la starea de confort/disconfort în timpul somnului. Tocmai de aceea, ar fi bine să mizezi și în cazul său pe calitate. Indiferent că preferi un cadru de pat din lemn sau unul din metal, acesta trebuie să fie superior calitativ, rezistent și să permită circulația aerului în saltea.

Protecția pentru saltea este un accesoriu pe care îți recomandăm să îl cumperi odată cu salteaua. Foarte igienică și ușor de întreținut, aceasta protejează foarte eficient salteaua de transpirație, murdărie și praf. Fiind doar un pic mai groasă decât un cearșaf, se scoate de pe pat mult mai ușor decât o husă, se spală la mașină ca orice lenjerie, iar după câteva ore poate fi din nou folosită.

Prin comparație, o husă, chiar și cu fermoar, necesită un timp și un efort mai mare pentru a fi scoasă de pe saltea. Apoi, există riscul să nu încapă în mașina de spălat sau, dacă încape, să o strice. Dincolo de aceste mici inconveniente, o husă protejează miezul saltelei și îmbunătățește confortul. Poți alege un model simplu sau matlasat, preferabil realizat dintr-un material natural, care să fie prietenos cu corpul tău și să lase aerul să circule prin el. Sau poți opta pentru o husă din material sintetic – are un preț mai accesibil, preia eficient umiditatea eliminată de corp și este mai rezistentă decât o husă din bumbac sau lână. Așadar, și-n această privință, alegerea îți aparține. Oricare ar fi decizia ta, ia în calcul ca acest accesoriu să fie prevăzut cu fermoar, astfel încât să îl poți scoate ușor și igieniza ori de câte ori dorești.

Nu în ultimul rând, dacă vrei să alegi cele mai bune saltele de pat, te sfătuim să te orientezi spre acele produse care beneficiază și de tratamente împotriva acarienilor, paraziților, bacteriilor, mucegaiului, dar și de caracteristici speciale, precum rezistența la foc sau prezența unor sisteme de aerisire în părțile laterale, menite să asigure o ventilație corespunzătoare și îndepărtarea mirosurilor neplăcute.


Saltea Argentum Healthguard Memory – Green Future

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like