Salteaua bebelușului – tu știi cum să o alegi?

Total
0
Shares

Peste câteva luni, familia ta se va mări cu un nou membru, așa că, cel mai probabil, în această perioadă, principala ta preocupare este să amenajezi camera micuțului care urmează să se nască. Ai ales deja culoarea pentru pereți, ba chiar ai cumpărat o parte dintre accesorii și decorațiuni. În schimb, nu te poți decide asupra pătuțului și, mai ales, asupra saltelei pentru bebeluș. Asta înseamnă că ai nevoie de mai multe informații, pe care le găsești în acest articol.

De la bun început, trebuie să știi că salteaua este la fel de importantă ca pătuțul, așa că te sfătuim să nu o alegi la întâmplare, ci să-i acorzi toată atenția atunci când o cumperi. De altfel, cel mai recomandat este să achiziționezi aceste două articole împreună, pentru a fi sigură că se vor potrivi perfect.
De ce este atât de importantă salteaua? Explicația este cât se poate de simplă: în primele luni de viață, un bebeluș își petrece majoritatea timpului în pătuț. Mai exact, în această perioadă, el doarme până la 17-18 ore pe zi. Așadar, are nevoie de o saltea de cea mai bună calitate, care: să-i susțină în mod adecvat corpul pe măsură ce crește; să-i mențină coloana într-o poziție corectă; să-i asigure un confort sporit; să-i ofere siguranță.
În magazinele de profil găsești trei tipuri de saltele pentru nou-născuți: cu spumă, din fibre naturale și cu arcuri. Toate acestea pot oferi un suport excelent micuților în timp ce fac nani, atâta vreme cât sunt de calitate și răspund mai multor cerințe, pe care le regăsești în cele ce urmează.

Ce să ai în vedere atunci când cumperi salteaua pentru bebelușul tău?
Să se potrivească perfect cu dimensiunile pătuțului. Așa cum aminteam mai sus, cel mai indicat este să achiziționezi salteaua împreună cu pătuțul, pentru a avea siguranța că se vor potrivi. În cazul în care cumperi salteaua separat, există riscul ca aceasta să fie prea mare sau prea mică. Dacă este prea mare, evident, nu o vei putea folosi, iar dacă este prea mică, între saltea și părțile laterale ale pătuțului vor exista spații libere, care se vor transforma într-un posibil pericol de sufocare pentru nou-născut.

Să fie un model ferm. Pentru a susține corespunzător corpul copilașului, cel mai recomandat este să alegi o saltea cu o densitate mai mare și, prin urmare, cu o fermitate mai ridicată. În schimb, o saltea pentru pătuțul lui bebe care este moale prezintă riscul de sufocare sau de apariție a Sindromului Morții Subite la Sugari. Cum îți dai seama dacă salteaua este suficient de tare? Presează cu putere mâna în mijlocul saltelei, după care îndepărteaz-o. Dacă materialul revine rapid la forma inițială și nu ia formei mâinii tale, înseamnă că este ceea ce cauți.

Să aibă o ventilație bună. O saltea de pat pentru copiii mici trebuie să fie realizată din materiale care favorizează circularea aerului, evaporarea umezelii și reglarea termică. Cele mai recomandate în acest sens sunt produsele din materiale naturale. De exemplu, o saltea din fibre de cocos oferă o ventilație excelentă și previne încălzirea excesivă a corpului bebelușului. Dacă însă preferi o saltea din spumă cu memorie sau din spumă de poliuretan, ai grijă să beneficieze de orificii laterale de ventilare, care să permită aerului să circule prin umplutura saltelei, iar astfel să îndepărteze umezeala și mirosurile neplăcute.

Să fie omologată. Înainte de a achiziționa salteaua pentru bebelușul tău, asigură-te că pe eticheta sa este trecută certificarea Oeko-Tex STANDARD 100 (valabilă la nivel mondial), care dovedește că produsul a fost testat pentru substanțe nocive. Cu alte cuvinte, aceasta îți garantează că la fabricarea articolului nu s-au folosite metale grele, vopsele etc.

Să fie prevăzută cu husă detașabilă. O husă de protecție cu strat impermeabil este mai mult decât necesară, având în vedere că împiedică umezeala și murdăria să ajungă în saltea. Fiind detașabilă, aceasta poate fi ușor scoasă de pe saltea pentru a fi spălată în mașină, la o temperatură de 60 grade Celsius, ideală pentru a distruge bacteriile și acarienii. Mai mult decât atât, în momentul actual, ai posibilitatea să alegi o protecție din material antiperspirant, antibacterian și antialergic. Sau poate dorești o saltea ca aceasta, care să fie prevăzută cu o husă cu țesătura moale și delicată, cu tratament de Aloe Vera și vatelină cu fibre de bambus.

Indiferent de tipul de saltea pentru care optezi, cel mai important este să îi ofere puiului tău o susținere adecvată, un confort sporit în timp ce face nani, un mediu sănătos și multă siguranță.

Foto: Shutterstock

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like