Cum alegi salteaua dacă te confrunți cu dureri de spate

Total
0
Shares

Trebuie să spunem de la bun început că nu există un model unic de saltea potrivit pentru toată lumea. Alegerile pot fi și mai complicate atunci când te confrunți cu durerile de spate sau de articulații.

Iată câteva sfaturi utile pentru a alege cele mai bune saltele în cazul în care suferi de dureri la coloana vertebrală.

Fermitatea saltelei

S-ar putea să nu-ți dai seama, dar o postură bună este importantă atunci când dormi. Mușchii și ligamentele spatelui trebuie să se relaxeze și să se recupereze în timp ce te odihnești. Dacă o saltea este prea fermă sau prea moale, atunci nu îți va susține așa cum trebuie coloana vertebrală la gât sau în partea inferioară a spatelui.

Salteaua trebuie să mențină coloana vertebrală dreaptă, în poziție neutră. Saltelele moi nu vor fi de mare ajutor în cazul persoanelor care suferă de dureri de spate, asta e clar. Saltelele de fermitate medie s-au demonstrat a fi mult mai potrivite pentru atenuarea durerilor lombare decât saltelele moi sau decât cele foarte tari, deoarece îți permit să dormi corect în orice poziție.

Saltelele reglabile care îți permit sa alegi nivelul de fermitate de la o noapte la alta pot constitui o soluție în cazul în care suferi de dureri de spate.

Unele saltele sunt proiectate cu suport poziționat, oferind mai multă fermitate în regiunea inferioară a spatelui. Saltelele de fermitate medie autoreglabile reprezintă chiar o alegere confortabilă.

Dimensiunile saltelei

Amenajarea dormitorului este deosebit de importantă. Salteaua pe care o dorești trebuie să se încadreze corect în somiera patului și să fie cu minim 15 cm mai lungă decât înălțimea ta. Dimensiunile saltelelor pot fi după cum urmează:

  • pentru bebeluși – 60 x 120 cm sau 70 x 140 cm;
  • pentru copiii de peste 2 ani –  80 x 160 cm;
  • pentru adulți, pat de o persoană  – 70 x 200 cm, 80 x 190 cm, 90 x 190 cm sau 100 x 190 cm;
  • pentru adulți, pat dublu  – 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm sau chiar 200 x 210 cm.

Atenție! Ai grijă să măsori cu atenție cadrul patului pentru a face alegerea corectă.  Acordă atenție alegerii mobilierului și  aranjării patului în dormitor. 

Tipul de material

Sursa foto: Pixabay

Principalele tipuri de saltele pe care le vei găsi pe piață sunt:

Saltele cu arcuri

Aceste saltele clasice sunt realizate cu arcuri care servesc drept sistem principal de sprijin, se deformează greu și pot susține o greutate peste medie. Saltelele cu arcuri  asigură o circulație normală a sângelui și un suport puternic pentru corp.

Saltele din latex

Saltelele din latex oferă de obicei mai multă maleabilitate decât cele cu arcuri. Saltelele din latex sunt foarte frecvent utilizate deoarece se conturează pe articulațiile corpului.

Saltele din spumă cu memorie

Saltelele din spumă cu memorie sunt concepute pentru a urma linia corpului, ceea ce poate duce la reducerea presiunii pe durata somnului. Saltelele din această categorie pot fi de mai multe feluri în funcție de numărul de straturi de spumă, densitatea acestora, calitatea materialului folosit, fermitate. Trebuie să iei în calcul totuși și faptul că unele saltele din spumă cu memorie păstrează căldura.

Saltele hibride

Saltelele hibride combină straturile de spumă cu memorie sau latex deasupra unei saltele cu arcuri, adesea cu scopul de a oferi un amestec de moliciune și suport.

Saltele cu aer

Saltelele cu aer folosesc o pompă de aer pentru a umfla salteaua la nivelul de fermitate dorit. De obicei, fiecare parte a patului folosește o cameră separată de aer. Acestea oferă suport reglabil care are capacitatea de a face salteaua să fie maleabilă.

Alte aspecte importante

Durata de viață a saltelei – Calitatea somnului și reducerea durerilor de spate depind și de vârsta medie a paturilor, și de înlocuirea în timp util a saltelelor. Dacă ai dormit pe aceeași saltea 9 sau 10 ani sau mai mult, atunci este timpul să cumperi una nouă.

Perne, toppere și protecția pentru saltea–Chiar dacă ai ales salteaua potrivită, acesta nu este singurul lucru care contează atunci cand vine vorba despre gestionarea durerilor de spate în timp ce te odihnești. Poziția în care dormi este importantă, la fel și tipul de perne, lenjerii de pat  și pilote pe care le folosești și locul în care le așezi. Protecția pentru saltea este un accesoriu pe care ar trebui să îl alegi odată cu salteaua deoarece aceasta, așa cum îi spune și numele, protejează salteaua de transpirație, murdărie, praf.

Siguranța – Fiecare saltea trebuie să respecte reglementările privind inflamabilitatea și să folosească materiale certificate.

Salteaua ortopedică

Acest tip de saltea este special concepută pentru a oferi un nivel ridicat de suport și confort pe durata somnului, contribuind la reducerea durerilor de spate și de articulații printr-o poziționare corectă, neutră a coloanei vertebrale.

Avantaje

Iată câteva avantaje esențiale:

  • Suport maxim – Suprafața fermă a unei saltele ortopedice înseamnă că beneficiezi de o poziție perfectă de dormit pe toată durata nopții.
  • Distribuția uniformă a greutății – O saltea ortopedică distribuie uniform greutatea corporală pentru a preveni acumularea de puncte de presiune, în special în  zona gâtului, la spate și șolduri.
  • Alinierea corectă a coloanei vertebrale – Saltelele ortopedice asigură alinierea corectă a coloanei vertebrale pentru a ajuta la atenuarea stresului asupra coloanei vertebrale și la reducerea durerilor de spate.
  • Postură sănătoasă – O saltea ortopedica te ajută să adopți o postură corectă pe măsură ce dormi, promovând o circulație a sângelui mai sănătoasă pe tot parcursul nopții.

Cum o alegi

Suprafața fermă a unei saltele ortopedice promovează alinierea corectă a posturii și reducerea presiunii. Alegerea nivelului potrivit de fermitate și sprijin este importantă. Multe saltele ortopedice au o fermitate ridicată, nu neapărat potrivită greutății corporale, ceea ce poate provoca dureri pe termen lung. De aceea, este bine să alegi o saltea ortopedică de fermitate medie pe care să o testezi pentru a înțelege reacțiile corpului tău.

Sfaturi pentru achiziționarea unei saltele noi

Sursa foto: Pixabay

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta atunci când alegi o saltea nouă:

  • Află mai multe despre materialele din care este realizată salteaua. Înainte de a o cumpăra, familiarizează-te cu tipurile de saltele și cu modul în care acestea sunt alcătuite.
  • Saltelele sunt adesea  evaluate în funcție de nivelul de fermitate. În general, o saltea care este prea dură sau prea moale poate să nu susțină suficient de bine coloana vertebrală.
  • Consultă un medic specialist înainte de a alege salteaua. Dacă suferi de o afecțiune a spatelui sau a gâtului, discută cu medicul sau cu kinetoterapeutul cu privire la tipul de saltea adecvat problemelor tale.
  • Mergi în showroom și testează diferite tipuri de saltele. Fii relaxat, scoate pantofii și întinde-te pe câteva saltele diferite timp de cel puțin 10 minute fiecare. Nu te grăbi fiindcă achiziția unei saltele este foarte importantă. Pe salteaua aleasă vei dormi în fiecare noapte, așa că acordă-i timpul necesar.
  • Fii conștient de faptul că saltelele ferme nu sunt întotdeauna cele mai bune pentru spatele tău. Cea mai bună saltea pentru dureri lombare este o saltea cu fermitate medie, mai degrabă decât o saltea cu fermitate ridicată. Există o diferență între sprijinul ferm și senzația de fermitate. De regulă, îți dorești un sprijin ferm dublat de o senzație confortabilă. Confortul va fi determinat de preferințele tale personale.
  • Citește recenzii de la clienți reali. Caută recenzii imparțiale de la persoanele care au achiziționat salteaua care vă interesează. Citește recenzii pozitive, negative și neutre pentru a-ți putea forma o idee despre cum se comportă în timp tipul de saltea dorit.
  • Cere recomandări online. Anunță pe conturile tale de socializare că ești în căutarea unei saltele noi și roagă-i pe prieteni și pe membrii familiei să posteze sugestiile lor. Nu omite menționarea durerilor de spate, deoarece unele persoane ar putea avea o experiență similară și pot oferi recomandări mai specifice.
  • Verifică garanția produsului. Înainte de a cumpăra, verifică dacă există o garanție pentru saltea, în cazul în care este defectă.
  • Prețul mai mare nu este întotdeauna garanția unei calități superioare. Un preț ridicat nu asigură întotdeauna o calitate ridicată și cu siguranță nu garantează că vei găsi salteaua confortabilă. Analizează cu atenție materialele și ascultă nevoile corpului tău atunci când alegi salteaua.

O saltea este o investiție importantă care poate afecta sănătatea coloanei vertebrale și calitatea somnului, așa că fă-ți timp pentru a găsi produsul potrivit pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like