5 tendințe în designul interior în 2022

Total
0
Shares

Ți-ai propus ca în viitorul apropiat să-ți amenajezi/reamenajezi locuința cu stil? Atunci e musai să știi care sunt cele mai importante tendințe în designul interior în 2022, pentru a le alege pe cele care se potrivesc cel mai bine stilului tău de viață și preferințelor tale. Asemenea tendințelor în design interior din anul anterior, și trendurile trasate pentru acest an sunt un răspuns a ceea ce am trăit odată cu declanșarea pandemiei, o perioadă în care am reînceput să apreciem lucrurile simple, frumusețea naturii și locul pe care-l numim “acasă”.

Prin urmare, tendințele care vor marca designul interior în 2022 pun accent pe materialele naturale, sustenabile, promovează folosirea unor elemente de decor durabile, care contribuie la protejarea mediului înconjurător, fac apel la culori care transmit emoții pozitive, pun preț pe mobilierul multifuncțional și readuc în prim-plan stiluri precum cel retro, stilul vintage, minimalismul sau stilul Japandi.

Iată care sunt trendințele în designul interior în 2022 și cum le poți încorpora cu stil în amenajarea locuinței tale!

Trăsăturile designului interior în 2022

Ți-am povestit nu demult pe blog despre cele mai populare 10 stiluri de amenajări interioare, așa că deja ai o idee despre particularitățile stilurilor de design interior și despre trendurile momentului în materie de amenajare. Tendințele în designul interior din 2022 propun decoruri armonioase, confortabile și pline de căldură și naturalețe. Iată principalele trăsături ale designului interior din acest an!

1. Design biofilic, sustenabilitate și materiale naturale 

Să-ți transformi locuința într-un colț de natură este o tendință de design interior populară și în anul 2022. Această nevoie de conexiune cu natura propune în topul trendurilor din acest an designul biofilic, care face referire nu doar la plante, ci la orice element natural, inclusiv lumina și calitatea aerului. 

Pentru a ne simți cât mai aproape de natură, avem posibilitatea să folosim în amenajarea interioară materiale naturale, care, pe lângă faptul că încălzesc spațiul și-i imprimă un aer confortabil, sunt ecologice și sustenabile. Cu alte cuvinte, “vedete” sunt anul acesta lemnul de orice fel, împletiturile vegetale (în special răchita), fibrele textile (bumbacul, inul, lâna sau mătasea), sticla, piatra, ceramica sau metalul, în detrimentul materialelor sintetice.

Lemnul, preferabil nevopsit, are un statut cu totul special, în sensul că se poate regăsi în orice spațiu interior. Putem să-i facem loc chiar și în încăperi-problemă precum baia sau bucătăria, dacă îl tratăm special împotriva umezelii și aburului. Cu ajutorul său, vom crea o atmosferă caldă, confortabilă și naturală. Și imprimeurile sunt inspirate din universul naturii, așa că avem “undă verde” să apelăm la elemente decorate cu orice fel de motiv care face trimitere la mediul înconjurător: flori, frunze, fructe, păsări, animale etc. 

O altă tendință importantă, strâns legată de dorința de a fi permanent conectați cu natura, presupune integrarea plantelor luxuriante în decorul interior. Exemplarele tropicale sunt la mare căutare în acest moment. Cu cât sunt mai rare, cu atât mai bine! Dacă nu vrem să ne golim portofelele și să ne complicăm viața cu întreținerea lor, care nu este tocmai ușoară, putem apela la variantele lor… artificiale sau la aranjamente conservate, ce au o viață de până la doi ani.

Sursa foto: Mezoni

2. Culori neutre sau deschise și accente negre

Anul 2022 vine cu o serie de inovații în materie de culori. Institutul Pantone a creat pentru prima dată o nouă nuanță, desemnată culoarea anului 2022 – un mix de albastru vibrant, cu tente de roșu violet. Considerată una dintre cele mai vesele nuanțe de albastru, culoarea Very Peri este încărcată de energie, oferind designului interior un amestec de noutate și creativitate. Noua culoare poate fi integrată cu succes în amenajarea locuinței, în ideea creării unui spațiu ce încurajează imaginația.

Dacă nuanțele îndrăznețe nu se numără tocmai printre preferințele tale, trebuie să știi că și culorile neutre, în tonuri pământii, care evocă elementele naturii, sunt un alt reper important în tendințele de design interior pentru 2022. Griul-verde, verdele măslină sau galbenul citron sunt doar câteva dintre nuanțele vedetă, ideale pentru amenajarea locuinței în acest an. Aceste culori liniștitoare pot fi integrate în designul interior cu ajutorul pieselor de mobilier de living sau a mobilierului de dormitor, dar și al elementelor de decor

Folosite în doze mici, accentele negre puternice se numără și ele printre trendurile de design interior în 2022. Acestea sunt o modalitate excelentă pentru a oferi profunzime spațiilor minimaliste. Ele pot fi prezente la nivelul corpurilor de iluminat, al ornamentelor, al decorațiunilor, al aparatelor electrocasnice, al ușilor, pereților și nu numai. 

Sursa foto: Mezoni

3. Mobilier multifuncțional, cu forme rotunjite 

Cei mai mulți dintre noi lucrăm de acasă. Având în vedere că trebuie să împărțim spațiul din locuință (care adesea este neîncăpător) cu ceilalți membri ai familiei, este firesc să ne gândim la soluții istețe de amenajare. Ei bine, mobilierul multifuncțional răspunde perfect nevoilor noastre actuale, reprezentând o tendință într-o continuă creștere. 

Astfel, piesele care servesc mai multor scopuri (de exemplu, mesele-birou, birourile retractabile, scaunele care se pliază, canapelele extensibile cu spațiu de depozitare) sunt de mare ajutor atunci când locuim în apartamente de bloc mici. Mai mult decât atât, în contextul dorinței noastre de apropiere de natură, formele rotunjite ale mobilierului sunt mult mai firești, iar mobilierul cu forme curbe confirmă faptul că tendințele se reîntorc constant. 

Sursa foto: Shutterstock

4. Texturi organice și naturale 

Materialele și texturile naturale au un rol important în crearea unui decor inspirat de natură. Atunci când vine vorba despre materiale textile, designerii recomandă că în 2022 să înlocuim fibrele sintetice cu cele naturale, așa cum sunt inul, bumbacul, mătasea sau lâna. Regăsite în perdele și draperii, covoare, pături și cuverturi, tapițeria canapelelor și fotoliilor sau pernele decorative, aceste texturi vor completa ideal decorul locuinței tale. 

Pentru o atmosferă de poveste și un confort sporit, poți alege să decorezi canapelele și fotoliile cu perne și pleduri, din țesături naturale plăcute la atingere, precum bumbacul sau lâna. 

Sursa foto: Shutterstock

5. Minimalism, inspirație marocană și reinventare 

Atunci când vine vorba despre tendințele de design interior în 2022, minimalismul, stilul Japandi, inspirațiile marocane, mobilierul și decorațiunile retro, dar și stilul vintage reinventat sunt cele care te pot inspira în amenajarea locuinței. Stilul minimalist de design interior a fost întotdeauna o parte esențială a amenajărilor interioare. Ghidat de principiul less is more, principalul obiectiv al stilului minimalist este utilizarea minimă a decorului și a pieselor de mobilier. Prin urmare, printre tendințele anului 2022 se numără și nevoia de a elimina lucrurile inutile din locuință, pentru a evidenția elementele esențiale. 

Cea mai nouă obsesie a designerilor de interior este stilul Japandi, o combinație între stilul scandinav și cel japonez. Cu siguranță l-ai remarcat și tu până acum în amenajările interioare de pe Pinterest sau Instagram, dat fiind că promovează minimalismul, cromatica naturală și neutră, dar și pasiunea pentru lemn și materialele naturale.  

Stilul marocan se numără și el printre tendințele de design interior în 2022, așa că dacă doreai să afli ce se poartă în 2022 în ceea ce privește amenajarea locuinței, elementele de inspirație marocană pot fi una dintre cele mai cool idei de design interior. În stilul marocan totul este despre texturi și materiale naturale, confort și tonuri calde. Dacă vrei să-l integrezi în amenajarea bucătăriei, amenajarea livingurilor sau a dormitoarelor în 2022, poți miza pe materiale naturale, țesături organice, mobilier practic, canapele confortabile, culori luminoase, accente decorative din lemn și mozaicuri, dar și arome exotice. 

Dacă te numeri printre iubitorii de obiecte antichizate și decoruri de epocă, printre tendințele în design interior din 2022 se numără și stilul vintage. Abordează și tu acest stil în amenajarea locuinței prin combinarea pieselor vintage contemporane cu cele antichizate și prin elemente textile și tapițerii din catifea sau printuri florale. De asemenea, alege un mobilier voluminos din lemn, cu ornamente deosebite. Tablourile cu aspect patinat, oglinzile cu ramă restaurată sau tapetul joacă și ele un rol estetic important în interiorul unei locuințe în stil vintage. 

Sursa foto: Shutterstock

Sperăm că am reușit să-ți oferim doza de inspirație de care aveai nevoie pentru amenajarea locuinței tale în acest an. Indiferent ce idei priving noile tendințe în design interior din 2022 dorești să aplici, la Mezoni vei putea beneficia de o gamă variată de piese de mobilier și decorațiuni, care să se potrivească ideal în decorul locuinței tale! 

 

 

Sursa foto: Shutterstock 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like