Amenajarea băii în diferite stiluri

Total
0
Shares

Baia nu mai este de mult doar un spațiu funcțional, ci reprezintă și un cadru ideal pentru relaxare sau răsfățul simțurilor. Acest lucru se vede în amenajarea băii, care acordă o importanță din ce în ce mai mare designului.

Clasică, rustică, romantică, retro, naturală, minimalistă sau ultramodernă? Baia poate „îmbrăca” orice stil îți dorești, atâta vreme cât acesta îți reflectă cât mai fidel personalitatea și răspunde perfect cerințelor tale practice și estetice. Stilul trebuie ales însă și în funcție de spațiul de care dispui, respectiv de dimensiunile, geometria și particularitățile acestuia, dar și de stilul general al casei – cel mai recomandat ar fi ca toate încăperile să aibă același design, pentru ca interiorul să ofere per ansamblu un aspect unitar și coerent.
În momentul actual, variantele și ideile de amenajare a băii sunt foarte multe, de la stiluri clasice până la stiluri contemporane și eclectice surprinzătoare. În continuare, vorbim despre 4 dintre cele mai des întâlnite designuri în această zonă a locuinței:

1. Stilul clasic
Ai o baie de dimensiuni generoase și îți dorești pentru ea un decor atemporal, care să nu se demodeze prea curând? Atunci te sfătuim să o amenajezi în stil clasic. Acesta presupune finisaje premium, așa cum sunt piatra naturală, marmura sau mozaicul, care imprimă spațiului un aer rafinat. O alternativă mai accesibilă la aceste soluții de finisare scumpe o reprezintă ceramica de ultimă generație, care imită perfect cromatica și textura materialelor amintite. În plus, plăcile ceramice sunt disponibile în formate mari, montabile cu rost mic, ce dau impresia de aspect neîntrerupt. În ceea ce privește obiectele sanitare și mobilierul, mizează pe piese cu un design elegant, realizate din materiale de cea mai bună calitate. Și accesoriile sunt extrem de importante într-o baie clasică. Oglinzile cu rame deosebite, corpurile de iluminat somptuoase (de exemplu, candelabrele) și bateriile cu accente prețioase sunt doar câteva dintre elementele de decor la care poți apela pentru a adăuga un plus de stil și rafinament amenajării.


Foto: Pixabay

2. Stilul romantic
Dacă ești o fire visătoare, nostalgică, și nu duci lipsă la capitolul spațiu, este clar că trebuie să-ți amenajezi baia în stil romantic. Pentru a contura un cadru boem, cu aer șic, ai nevoie de obiecte sanitare cu un design frumos, elegant, cu linii rotunjite. Vedeta va fi, bineînțeles, cada. Cel mai bine ar fi să alegi un model free-standing (cu sau fără picioare), pe care îți recomandăm să nu îl așezi lipit de perete, așa cum se obișnuiește, ci să îl amplasezi fie lângă fereastră, fie în mijlocul încăperii.
Cele mai potrivite pentru a crea o atmosferă romantică sunt nuanțele pastelate de roz sau lila, pe care le poți echilibra cu alte nuanțe (crem, vernil, alb etc.). Astfel, vei imprima ambientului un aer sofisticat. De asemenea, dintr-un decor romantic nu trebuie să lipsească: accesoriile de baie de calitate (covorașe, prosoape, halate realizate din materiale plăcute la atingere și în nuanțe subtile, asortate amenajării), lumânările, sfeșnicele, dozatoarele de săpun, produsele de aromaterapie, plantele decorative și aranjamentele florale în combinații cromatice diafane.


Foto: Pixabay

3. Stilul minimalist
Reprezintă soluția cea mai bună pentru băile mici din apartamentele de bloc. Cu ajutorul stilului minimalist, aceste spații pot fi amenajate astfel încât să devină perfect funcționale și totodată să ofere un aspect plăcut. Ce presupune designul minimalist? În primul rând, obiecte sanitare subdimensionate, cu un aspect simplu – vase de wc „plutitoare”, bazine de wc încastrate în perete, dușuri de tip walk-in cu pereți din sticlă transparentă în locul clasicelor căzi. Apoi, piese de mobilier și accesorii cât mai puține, reduse la strictul necesar. De exemplu, un corp de depozitare sub lavoar, o poliță în zona căzii și un suport pentru prosoapele de baie gen calorifer sunt suficiente într-o amenajare minimalistă. Cât privește finisajele, poți opta pentru orice variantă dorești (plăci ceramice, piatră naturală, vopsea lavabilă rezistentă la apă, microciment etc.) atâta vreme cât are o cromatică deschisă (nuanțele de alb, crem și bej sunt cele mai indicate) și un aspect continuu, nefragmentat, care să dea iluzia că spațiul este mai mare decât în realitate. Nu în ultimul rând, stilul minimalist „cere” un decor epurat, ordonat, ceea ce înseamnă că trebuie să faci invizibilă toată „pleiada” de mărunțișuri din baie (produse de întreținere, flacoane, recipiente cu parfum etc.).


Foto: Mezoni

4. Stilul natural
Una dintre tendințele momentului în designul interior este aceea de a oferi spațiilor în care trăim un aspect cât mai natural, cu ajutorul unor materiale precum lemnul, piatra sau teracota. Datorită căldurii, aerului autentic și frumuseții sale deosebite, stilul natural este din ce în ce mai prezent și în zona băii. Elementul-vedetă în cazul acestui design este lemnul, preferabil într-o nuanță deschisă, natur, care se poate regăsi la nivelul pardoselii, la piesele de mobilier și la accesorii. Având în vedere că vorbim despre un material care nu rezistă la umezeala din baie, o alternativă excelentă o reprezintă plăcile ceramice cu aspect de lemn, care îmbină calitățile estetice ale lemnului cu rezistența foarte bună (la apă, aburi, trafic, uzură) și cu întreținerea ușoară. Cât privește piatra, o poți utiliza ca accent – de exemplu, la finisarea unuia dintre pereți, a lavoarului sau a căzii. Pentru a surprinde atmosfera calmă a naturii, ai nevoie de un fundal luminos, pe care îl poți reda prin intermediul nuanțelor deschise și al texturilor mate. Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că stilul natural are la bază simplitatea. Prin urmare, te sfătuim să introduci în decor accesorii de baie cât mai puține, cu un aspect atemporal, și să păstrezi spațiul cât mai ordonat.


Foto: Pixabay

Foto deschidere articol: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post