Stilul industrial – alegerea cea mai bună pentru un decor inedit

Total
0
Shares

Tot mai multe amenajări interioare actuale poartă amprenta stilului industrial, un design inedit, care pune preț pe elemente structurale precum zidăria, țevile, conductele și cablurile, considerate în general inestetice. Deși catalogat drept masculin și nonconformist, acest stil modern poate fi “îmblânzit” cu ajutorul culorilor, texturilor și accesoriilor potrivite.

Dacă ești o persoană care își dorește să trăiască zi de zi într-un spațiu interior ieșit din tipare, atunci este clar că trebuie să-ți facem cunoștință cu stilul industrial. În continuare îți dezvăluim care sunt caracteristicile sale și cum poți să-i faci loc în casa ta, astfel încât să te bucuri de un decor contemporan, cu un șarm aparte.

Înainte însă, este important să știi câte ceva și despre istoria acestui design. Ei bine, stilul industrial s-a conturat în timp, începând cu sfârșitul anilor ‘60, odată cu apariția perioadei consumeriste, când numeroase fabrici, hale și depozite din Statele Unite și Europa au fost închise, iar oamenii și-au dat seama de potențialul lor uriaș și le-au transformat în magazine, birouri și chiar locuințe. Fiind vorba despre spații ample brute, noilor proprietari le-a fost imposibil să le amenajeze după regulile clasice, așa că au fost nevoiți să lase la vedere atât elementele arhitecturale mai speciale, cât și elementele structurale, considerate în general inestetice, dându-le astfel valențe nebănuite până atunci. Așa a luat naștere un stil care, în loc să ascundă imperfecțiunile, le valorizează. Un stil care, în același timp, oferă toate condițiile necesare unui trai confortabil și care “respiră” un aer șarmant, ce rezultă din mixul între nou și vechi.

Dar să revenim la caracteristicile acestui stil, pe care este musai să le cunoști, dacă ți-ai propus să imprimi căminului tău un aer industrial.

 1. Elemente structurale la vedere
  Pereţi netencuiți, care dezvăluie zidăria din cărămidă sau beton, bare de fier ruginite, țevi și conducte din metal, cabluri, podele din lemn sau beton nefinisate, fasunguri – iată câteva dintre elementele-cheie ale unei amenajări industriale, care în niciun caz nu trebuie camuflate sau cosmetizate, ci lăsate la vedere și integrate în ambient.
 2. Materiale brute
  Definitorii pentru designul industrial sunt lemnul, metalul și cărămida, folosite în variantă brută. Lemnul și metalul (oțel, fier) sunt materiale contrastante, dar care împreună funcționează de minune, punându-se reciproc în valoare. Prin urmare, îți recomandăm să apelezi la elemente de decor – obiecte de mobilier precum acesta, accesorii și decorațiuni – realizate din cele două materiale amintite. Pentru a contracara răceala indusă de metal și beton, cel mai bine ar fi să finisezi pardoseala cu lemn. Un perete din cărămidă va fi și el de mare ajutor, încălzind și mai mult atmosfera.
 3. Culori neutre
  La nivel cromatic, trebuie să folosești nuanțe neutre – marouri, griuri, taupe (o combinație de gri și maro), culori metalice, cărămiziu –, pe care să le combini cu alb și negru. Așa cum aminteam la începutul articolului, stilul industrial este considerat masculin și prin prisma cromaticii sobre specifice. Aceasta poate fi însă “îndulcită” sau animată prin adăugarea unor culori vibrante (roșu, portocaliu, albastru etc.).
 4. Open-space
  Un interior industrial trebuie să aibă spațiul deschis și cât mai simplu, epurat de obiecte. De altfel, open-space-ul și simplitatea sunt două caracteristici ce fac trimitere la vechile fabrici și hale din Epoca Industrială, așa că e musai să ții cont de ele. Și pentru că tot am adus vorba de simplitate, este bine să mai știi că perdelele și draperiile nu-și au locul într-un astfel de decor. Nici pardoseala nu trebuie acoperită.
 5. Elemente de decor specifice
  Stilul industrial presupune, de asemenea, elemente de decor cu un design aparte. Mai exact, trebuie să alegi piese de mobilier cu linii simple, drepte, lipsite de ornamente, realizate din lemn și metal: scaune din metal, cu picioare concave, reprezentative pentru perioada post-industrială; dulapuri de spițerie; rafturi din țeavă sudată; măsuțe de cafea din lemn brut și tabureți prevăzuți cu rotile; paturi cu bare din metal etc. Alte piese statement, care nu trebuie să lipsească din amenajare, sunt: seiful metalic, renumit în timpul Revoluției industriale, ceasurile de masă sau perete din fier și sticlă, cu cifre romane sau cu aspect antichizat, lampa cu design Dugdill, corpurile de iluminat executate din țevi, sfoară sau lanțuri.

În concluzie, stilul industrial este o opțiune excelentă pentru a crea o amenajare originală, plină de personalitate. Totul este să pui accentul pe valorificarea particularităților și imperfecțiunilor spațiului și să mizezi pe materiale naturale.

Foto: Mezoni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post