Stilul rustic – natural, autentic, fermecător

Total
0
Shares

Atunci când spunem stil rustic, automat gândul nostru zboară către copilărie și momentele frumoase petrecute în casa bunicilor de la țară, către decorul cald și intim al unei cabane de la munte sau către acele bucătării rustice fermecătoare, cu blidare, borcane cu murături colorate și coșuri din răchită pline cu legume și fructe de sezon.

Asociat cu regiunile rurale idilice, cu tradițiile și cu natura, acest stil se bucură de multă popularitate nu numai în țara noastră, ci peste tot în lume. Și asta pentru că esența sa este aceeași peste tot, în ciuda faptului că diferă de la o țară la alta, având particularități date de zonă, civilizație și tradiții. Astfel, indiferent că vorbim despre stilul rustic autohton, stilul rustic franțuzesc, stilul rustic englezesc sau oricare alt stil rustic, acesta are la bază pe de o parte materiale naturale precum lemnul, piatra și plantele, pe de altă parte – motivele tradiționale.

Dacă îți dorești să aduci simplitatea, farmecul și căldura acestui stil în căminul tău, dar nu știi cum să faci asta, îți dăm noi toate informațiile de care ai nevoie în cele ce urmează.
Mai întâi de toate, trebuie să știi că, pentru a crea un decor rustic, nu trebuie să reproduci întru totul aspectul unui interior tradițional. Ideea nu este să-ți transformi casa într-un muzeu de etnografie, ci să redai atmosfera caldă, primitoare și autentică specifică stilului rustic folosindu-te de câteva elemente-cheie ale acestuia. Eventual, poți aduce laolaltă, în aceeași amenajare, elemente rustice și moderne, pe care să le îmbini armonios, astfel încât să se pună reciproc în valoare și să formeze un tot unitar. Nu este un demers ușor, dar nici dificil. Cu un simț estetic bun și un pic de creativitate, poți să obții o fuziune reușită între cele două stiluri, între materialele, texturile și culorile acestora.

Prin ce se caracterizează stilul rustic?
Dacă ar fi să surprindem în câteva cuvinte esența stilului rustic, atunci acestea ar fi următoarele: materiale naturale, adică lemn, piatră nefinisată și fier forjat; o cromatică axată pe culori și nuanțe calde, de pământ; piese de mobilier cu aspect masiv; texturi nefinisate; obiecte ce fac trimitere la tradiții și folclor.


Foto: Pixabay                                                                                                                              Foto: Mezoni

Culorile
De atmosfera caldă, primitoare și așezată a interioarelor rustice este în mare parte responsabilă paleta cromatică bazată pe bej, crem, maro, cărămiziu, auriu. Așadar, vedete sunt culorile naturale, de pământ, pe care le poți evidenția cu ajutorul tonurilor de bleu, verde crud sau chiar galben. Tonurile strălucitoare și contrastele puternice nu au ce căuta în aceste amenajări, așa că evită-le.
Podeaua
Fiind vorba despre un spațiu rustic, este lesne de înțeles că podeaua trebuie să fie realizată din lemn, preferabil nefinisat, pentru a transmite senzația de autenticitate. De exemplu, o dușumea albă sau natur reprezintă o alegere excelentă. Pentru a o pune în valoare, așează pe ea un covor țărănesc lucrat manual, o rogojină sau chiar o blană. Nu este greșit nici dacă finisezi pardoseala cu dale din teracotă în nuanțe roșcate sau cu lespezi de piatră cu aspect cât mai brut.
Pereții
Aceștia trebuie vopsiți în nuanțe deschise, precum alb, crem, unt, nisipiu, albastru prăfuit. Foarte rustici sunt și pereții acoperiți cu lambriuri de lemn. Soluția lambrisării poate fi adoptată în orice încăpere a locuinței, dar mai ales în bucătărie, baie și hol. Totuși, ai grijă să nu exagerezi cu acest finisaj. Nu de alta, dar după ce vei adăuga și celelalte elemente de decor, aspectul general va părea foarte încărcat.
Tavanul
Dacă în alte tipuri de amenajări tavanul nu iese cu nimic în evidență, atunci când vine vorba de stilul rustic, acesta reprezintă un adevărat punct de atracție. Inițial, grinzile din lemn erau elemente structurale care aveau eminamente un rol practic, însă, cu timpul, acestea au căpătat și un pronunțat rol decorativ.


Foto: Pixabay

Dacă vrei să creezi o atmosferă rustică plină de farmec, este musai să montezi la nivelul plafonului câteva bârne din lemn masiv (pot fi din brad, cireş, arţar, alun, pin sau stejar), pe care să le vopsești în nuanțe naturale, astfel încât să intre într-un contrast plăcut cu pereţii deschiși la culoare. Pentru un aspect autentic, poți alege fie un lemn reciclat, recuperat, care a căpătat în mod natural un aspect vintage, fie un lemn antichizat, „îmbătrânit” artificial.
Iar dacă locuiești într-un apartament de bloc și vrei să obții efectul de tavan rustic, trebuie să știi că, în locul bârnelor din lemn masiv care cântăresc sute de kilograme, poți folosi structuri din poliuretan care imită perfect lemnul (sunt disponibile într-o gamă variată de culori și nuanțe). Grinzile din lemn fals sunt foarte ușoare, deci nu îngreunează tavanul, și se montează foarte simplu, pe un suport de lemn, fier sau laminat.
Mobilierul
Piesele de mobilier specifice stilului rustic se remarcă prin designul masiv și aspectul patinat, vintage. Indiferent că preferi să introduci în amenajare obiecte de mobilier în culori deschise sau închise (trebuie să știi că mobilierul alb oferă mai multe avantaje: mărește vizual spațiul, oferă un plus de luminozitate, este mai ușor de combinat cu celelalte elemente de decor și, în plus, nu pare atât de masiv ca cel închis la culoare), cel mai important este ca acestea să fie cât mai autentice, dacă vrei să obții un ambient reușit. Piesele cu parfum vechi sunt exact ceea ce îți trebuie. Le poți cumpăra la prețuri foarte bune din magazinele de antichități sau poți avea surpriza să le descoperi în podul din casa bunicilor. Sfatul nostru este să le folosești cu moderație, pentru că, altfel, riști să aglomerezi spațiul. Pentru a crea o atmosferă rustică, nu este nevoie să ticsești casa cu mobilă veche, ci este suficient să folosești câteva piese frumoase, pe care să le pui bine în valoare.
La capitolul mobilier, ai la dispoziție numeroase obiecte care sunt și practice, și decorative: dulapuri, scaune, bănci, mese, comode, lăzi de zestre, blidare, rafturi etc.
Foto: Mezoni

Uite câteva sugestii pentru încăperile cele mai importante din locuință:
– în living: poți folosi fotolii și canapele în stil colonial, comode cu structura din lemn masiv, cu aspect antichizat, rafturi, măsuțe din lemn brut, taburete sau buturugi utilizate pe post de scăunele.
– în bucătărie: foarte potrivite sunt superbele blidare (în care poți ține nu doar farfuriile, lingurile și furculițele, ci și borcanele cu murături și dulceață sau recipientele cu semințe, ceaiuri și condimente), rafturile, dulapurile și băncuțele din lemn în loc de scaune.
– în dormitor: se integrează perfect o ladă de zestre așezată la capătul patului, un pat cu o tăblie decorativă din lemn patinat și un dulap vechi restaurat.
Totodată, trebuie să știi că în amenajare poți utiliza și piese de mobilier noi, cu condiția să le „îmbătrânești” artificial, prin șmirgheluire sau prin aplicarea unui baiț special.
Accesoriile textile
Asemenea celorlalte elemente de decor, și accesoriile textile trebuie să fie realizate din materiale naturale și să aibă un aer rustic. Draperiile, perdelele, fețele de masă, covoarele, păturile, pilotele, seturile de lenjerie de pat, pernele decorative pot contribui și ele la atmosfera rustică, cu condiția să fie confecționate din bumbac, in, lână, iută, pânză groasă de sac și din alte materiale cu aspect mai brut. Cât privește imprimeurile, vedete sunt motivele tradiționale autentice sau reinterpretate, cele cadrilate și florile.


Foto: Pixabay

Decorațiunile
La capitolul decorațiuni rustice, ai la dispoziție o multitudine de astfel de obiecte cu ajutorul cărora poți înfrumuseța decorul.
Foarte accesibile și de efect sunt elementele naturale, precum coronițele realizate din vegetale uscate, conurile de brad, ghindele, crengile de copac, aranjamentele din plante și flori, coșurile cu fructe uscate.
În afară de acestea, mai poți apela la decorațiuni artizanale din lemn (de exemplu, cutii, rame foto), piatră sau fier.

Foto: Mezoni

În cazul în care optezi pentru un decor rustic de inspirație autohtonă, poți recurge la zestrea tradițională extraordinară transmisă din moși-strămoși, folosind: vase de lut, coșuri din răchită, măști, ștergare, cuverturi și preșuri țesute la război etc.

Cu ce stiluri poți combina stilul rustic?
Stilul rustic este din ce în ce mai rar întâlnit în forma sa pură, în schimb regăsindu-se tot mai des alături de alte stiluri mai actuale, în amenajări dintre cele mai interesante. Așa cum menționam în prima parte a articolului, pentru a combina elemente specifice acestui stil cu elemente dintr-un alt registru (modern, scandinav, mediteranean etc.), este nevoie de un simț estetic dezvoltat și de creativitate. Hai să vedem cu ce designuri poate face casă bună stilul rustic!
Stilul modern
Stilul rustic-modern câștigă tot mai mult teren în amenajările interioare actuale. Și asta deoarece aduce împreună căldura, naturalețea și farmecul rusticului cu minimalismul, funcționalitatea și creativitatea stilului modern.
Stilul scandinav
În urma mixării stilului rustic cu cel scandinav, rezultă spații ce „respiră” în același timp un aer clasic și un aer nou. Decorul natural, aerisit, cromatica neutră, finisajele albe și piesele de mobilier în culori deschise sunt elementele-cheie ale acestui design hibrid.
Stilul industrial
Acest stil a luat avânt de câțiva ani buni încoace, având mult succes în special la tineri. Ei bine, din ce în ce mai des, amenajările în cheie industrială prezintă și influențe rustice, influențe care sunt binevenite, având în vedere că insuflă acestor ambiente un plus de căldură și naturalețe. Reprezentativă pentru stilul rustic-industrial este perechea de texturi complementare lemn-metal.
Stilul mediteranean
Elementele specifice celor două registre compun interioare armonioase, cu un farmec aparte, apreciate de foarte multe persoane. Piatra și teracota folosite ca finisaje, tavanele cu bârne, mobilierul din lemn și paleta cromatică largă, ce include culori marine, florale și de pământ, sunt vedetele acestui mix de stiluri.

 Foto deschidere: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like