Cum alegi cea mai bună canapea pentru living

Total
13
Shares

Elegantă, confortabilă și impunătoare, canapeaua este piesa vedetă a oricărui living. Aceasta transformă camera de zi într-un spațiu mult mai călduros și relaxant, însă în același timp poate schimba cu totul înfățișarea sufrageriei. Pe lângă faptul că joacă un rol extrem de important, canapeaua este și cel mai mare element din încăpere, ceea ce înseamnă că dictează tonul întregii amenajări. În plus, investiția într-un asemenea articol de mobilier este considerabilă, așa că ai suficiente motive să faci o mică documentare înainte de a o cumpăra. După cum bine știi, pe piață există numeroase modele, dar dacă îți dorești să alegi cea mai bună canapea pentru livingul tău, descoperă mai departe un ghid care îți va fi de mare ajutor.

Cum alegi canapeaua potrivită pentru livingul tău

Atunci când ești în căutarea unei canapele de calitate este bine să afli cât mai multe detalii despre acest produs care vrei să-ți decorezi livingul. Ai grijă să-ți faci o idee clară despre principalele caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească obiectul de mobilier și să nu faci niciun compromis care să-ți afecteze confortul sau să distrugă armonia stilistică din locuință. Fără îndoială este un element pe care nu-l vei schimba foarte des și care costă destul de mult, de aceea trebuie să ții cont de următoarele criterii:

Tipul canapelei

Dacă te-ai decis unde vei amplasa canapeaua este necesar să te gândești și la tipul acesteia. Mai exact, trebuie să alegi forma potrivită pentru living, dar și pentru scopurile tale. Iată ce opțiuni ai:

 • Fixă

În cazul în care vrei o canapea simplă sau nu ai prea mult spațiu, poți merge pe varianta fixă. În general, aceste modele sunt considerate unele dintre cele mai bune canapele pentru că au scheletul fix și rezistă foarte bine în timp. Așadar, poți opta pentru o canapea de o persoană sau un produs deosebit așa cum este canapeaua fixă Como Hilena de 2 locuri. Un avantaj al modelelor fixe este acela că, pe lângă canapea, poți amplasa și fotolii ori scaune, în funcție de spațiu și designul livingului.

 • Extensibilă

Este binevenită atunci când primești rude sau prieteni în vizită, dar și în cazul în care nu ai o locuință prea mare. De asemenea, canapeaua extensibilă reprezintă o alegere potrivită dacă obișnuiești să-ți petreci timpul în living urmărind serialele preferate.

 • Colțar

Ca și canapelele, colțarele pot fi extensibile sau fixe. Sunt o variantă ideală pentru un open space deoarece pot diferenția sufrageria de bucătărie. Totodată, un colțar se pretează și spațiilor foarte ample.

Caracteristicile canapelei

Cele mai bune canapele se vor armoniza perfect cu toate celelalte elemente din încăpere, chiar și cu decorațiunile sau corpurile de iluminat. Pentru asta trebuie să iei în considerare principalele caracteristici ale unor canapele bune:

 • Mărime

Cu siguranță, vrei să alegi una dintre cele mai frumoase canapele, însă nu uita de mărimea ei și a camerei. Într-un living generos se poate amplasa un colțar în formă de L sau U, pe care să încapă 5, 7 sau chiar mai multe persoane. Dacă sufrageria nu este mare, atunci trebuie să adaptezi spațiului dimensiunile canapelei. De asemenea, pentru un model extensibil gândește-te și care va fi mărimea sa în varianta extinsă.

 • Material

Ca să achiziționezi o canapea bună trebuie să ai grijă și la materialele din care este confecționată. Și nu ne referim doar la tapițerie, ci și la structură. Cele mai bune canapele au cadru metalic sau din lemn, iar restul părților care nu-i afectează rezistența, din materiale mai puțin solide, ca PAL-ul.

Sursa foto: Unsplash

Tapițeria se alege, de regulă, din considerente estetice, printre cele mai populare variante fiind pielea, stofa, bumbacul și catifeaua. Iar în privința șezutului ai la dispoziție canapele cu arcuri, dar și cu spumă cu memorie, burete, pene naturale și puf.

 • Funcționalitate

Evaluează-ți hobby-urile și activitățile de zi cu zi ca să te asiguri că alegi una dintre cele mai bune canapele pentru tine. Colțarele prezintă o funcționalitate sporită, însă și alte modele îți pot oferi o atmosferă relaxantă.

Spațiul disponibil

Analizează tipul locuinței tale și spațiul din living înainte să-ți cumperi canapeaua. Amintește-ți că sunt mai multe elemente în sufragerie, de pildă, covoarele, biblioteca sau măsuța de cafea. Vezi cum alegi canapeaua pentru un decor armonios și aerisit:

 • Apartament

Dimensiunile canapelei reprezintă una dintre caracteristicile sale cheie. Un produs ideal trebuie să se potrivească livingului unui apartament, dar fără să-l copleșească. Dacă ai o sufragerie mai mare, poți să te rezumi la o singură canapea mare ori un colțar sau poți integra două dintre cele mai bune canapele cu 2 locuri. La fel de bine poți alege și o canapea și câteva scaune, tabureți sau fotolii. Cu cât sunt mai multe articole de mobilier cu atât proporția canapelei scade în raport cu dimensiunea încăperii.

 • Garsonieră

Într-o garsonieră ai nevoie de câteva trucuri pentru un living spațios. Sunt de preferat piesele multifuncționale și cu spații de depozitare. Un colțar extensibil reversibil reprezintă o soluție foarte practică. Dacă vrei o canapea, mizează pe un model practic, de dimensiuni reduse și cu un design atractiv pentru că va ieși foarte ușor în evidență.

 • Casă

Aici poți alege una dintre cele mai bune canapele ca să fie vedeta livingului. O canapea în formă de L rotunjită sau un colțar generos vor complimenta întreaga amenajare. În plus, va găzdui mulți oaspeți și se va remarca prin formă și volum.

Stilul de design interior

Aspectul canapelei este esențial pentru obținerea unui decor de excepție. Ia în considerare stilul ales pentru living și optează pentru o canapea adecvată.

Sursa foto: Unsplash

Ține cont de elementele care predomină în încăpere și design:

 • Modern

Cele mai bune canapele pentru stilul modern sunt cele într-o culoare puternică dar cu linii drepte și clare. Nu trebuie să lipsească utilitatea și confortul; pentru un efect impresionant, poți merge pe o tapițerie textilă sau o combinație între țesătură și piele ecologică.

 • Minimalist

O canapea minimalistă are dimensiuni generoase, aspect foarte simplu, eventual geometric, este joasă și tapițată cu piele ecologică.

 • Vintage

Ca să abordezi stilul vintage, cele mai bune canapele vor avea picioare arcuite, culori neutre sau pastelate și țesături din fibre naturale.

 • Clasic

Dacă vrei o canapea moale alege una în stil clasic. Are dimensiuni generoase, tapițerie ornamentală, cadru din lemn, picioare care să o susțină și un design somptuos. Forma poate fi ușor rotunjită, iar ca nuanțe sunt preferate variantele neutre: alb, maro, bej.

 • Industrial

Pentru o amenajare în stil industrial poți achiziționa o canapea simplă, care să aibă cadru metalic și care să fie tapițată cu material textil. Totuși, aspectul de depozit vechi sau atelier poate fi obținut și cu o canapea masivă din piele ecologică.

Sfaturi utile de care să ții cont

 • o canapea simplă se va potrivi mai multor stiluri de design;
 • o canapea este o investiție de durată, alege conform nevoilor;
 • canapeaua extensibilă poate fi utilizată și pe post de pat pentru vizitatori;
 • partea inferioară a canapelei ar trebui să fie tapițată pentru a rezista la zgârieturi;
 • în cazul în care alegi o canapea cu aspect simplu, personalizeaz-o cu perne ori pleduri;
 • cumpără un set cu o canapea și fotolii sau piese separate, în nuanțe diferite, ca să obții un decor inedit;
 • dacă nu te poți hotărî asupra stilului, poți opta pentru mix and match; de exemplu, o canapea modernă care să aibă accente rustice.
 • tapițeria într-o singură culoare reprezintă cea mai sigură variantă de decor;
 • o canapea cu forme atipice te va obliga să găsești anumite forme și volume și pentru restul amenajării;
 • când alegi o canapea extensibilă nu pierde din vedere faptul că, în general, cele mai bune obiecte de acest gen au prețuri mai ridicate pentru că includ două produse într-unul singur;
 • când nu ai un living prea spațios, renunță la modelele cu brațe laterale;
 • în general, canapeaua nu trebuie să ocupe mai mult de 30% din living;
 • șezutul unei canapele confortabile trebuie să fie lat de 90 cm.

Atunci când alegi o canapea chiar și iluminatul din living poate avea un cuvânt de spus. Fiecare detaliu este important pentru obținerea unui decor senzațional, iar cum sufrageria reprezintă baza oricărei case, ține cont de toate aspectele menționate ca să achiziționezi una dintre cele mai bune canapele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like