Chalet chic – cabana de la munte

Total
0
Shares

În curând, ne vom lua la revedere de la zilele calde și vom spune bun-venit toamnei, iar apoi iernii. Și cum timpul zboară, nu e prematur să ne gândim de pe acum la cum să ne transformăm căminul într-un loc cald și primitor, care să ne amintească de atmosfera de poveste a unei cabane de la munte.

Pentru început, hai să ne familiarizăm cu chalet, un design deosebit, apreciat de tot mai mulți dintre noi datorită simplității, naturaleții și farmecului său! Ei bine, chalet este stilul cabanelor ridicate de ciobani acum multe secole, în Munții Alpi, la granița dintre Franța și Elveția. Aceste construcții, inițial modeste, realizate din materiale specifice zonei, respectiv din lemn și piatră, au absorbit treptat obiceiurile, tradițiile și istoria locului, devenind adevărate repere și surse de inspirație pentru cei care iubesc viața simplă, în comuniune cu natura.
Mai exact, principalele sale „ingrediente” sunt: lemnul natural, pe care-l regăsim la piesele de mobilier masive, la grinzile de pe tavan musai lăsate la vedere și la dușumele; piatra de munte, folosită mai ales la finisarea șemineului; obiectele frumoase, cu aer rustic; accesoriile și decorațiunile inspirate din flora și fauna Alpilor, așa cum este acesta.
Mai multe informații despre acest stil de amenajare unic, ce îmbină într-un mod fermecător elementele rustice cu cele romantice, descoperim împreună în continuare.

Cum putem recrea atmosfera unei cabane de la munte?
Indiferent că locuim la casă sau la bloc, nu este deloc greu să reconstituim cadrul de poveste al unei cabane vechi din zona Alpilor. Totul este să alegem elementele de decor în funcție de spațiul de care dispunem și să le îmbinăm armonios unele cu altele sau cu cele deja existente. Chiar dacă este un stil a cărui punere în operă necesită o suprafață generoasă, fiind mai degrabă recomandat caselor (rezidențiale, de vacanță, de la țară etc.), asta nu înseamnă că nu-l putem implementa și într-un mic apartament urban. Ce e drept, va trebui să facem anumite concesii. De exemplu, este lesne de înțeles că nu ne vom putea bucura de căldura oferită de un șemineu rustic, placat cu piatră. Sau că nu vom avea loc pentru obiectele de mobilier voluminoase specifice acestui design. Sau că ne va fi imposibil să montăm pe tavan bârne din lemn masiv. În schimb, putem apela la soluții decorative mai… soft, precum accesorii textile menite să inducă senzația de căldură și intimitate, decorațiuni de inspirație rustică și imprimeuri care să facă trimitere la peisajul natural înconjurător. Eventual, putem face loc în amenajare și unui obiect statement, care poate fi o masă superbă din lemn brut, o grindă aparentă montată pe tavan sau chiar un șemineu fals.
Dar să revenim la elementele de decor pe care trebuie să le avem în vedere dacă visăm ca în sezonul rece care se apropie să ne bucurăm de un cămin cu aer chalet chic.

1. Specifică stilului chalet este o paletă de culori naturale, ce degajă senzația de căldură și confort, precum bej, crem, teracotă, maro castaniu, vișiniu și chiar nuanțe de gri.
2. Principalele finisaje la care ar trebui să apelăm pentru a reda atmosfera cabanelor din Alpi sunt lemnul și piatra. Lemnul ar trebui să fie „vedeta” și să se regăsească la pardoseală, mobilier, grinzile masive de pe tavan, decorațiuni etc. De precizat că, pentru a crea un cadru cât mai autentic, acest material trebuie să aibă un aspect îmbătrânit. În amenajarea unei cabane alpine, superbele grinzi de lemn de pe tavan sunt o prezență obligatorie. Așa cum aminteam mai sus, în cazul unui apartament de bloc, în locul bârnelor din lemn, putem utiliza grinzi aparente, realizate din poliuretan. Acestea nu doar că sunt rezistente și ușoare, dar se găsesc de cumpărat în multe nuanțe și finisaje ce imită perfect textura lemnului natural, inclusiv pe cea a lemnului vechi. Piatra naturală este, ca și lemnul, un material esențial într-o astfel de amenajare. Cel mai frecvent o putem utiliza la placarea șemineului sau ca accent, la finisarea unui perete sau a anumitor porțiuni de perete. Și pentru că am adus vorba de șemineu, acesta are atât rolul de a încălzi spațiul, cât și pe acela de a crea o atmosferă de poveste, așa că nu ar trebui să lipsească din niciun interior de inspirație chalet. Indiferent că optăm pentru un model funcțional, cu lemne, sau pentru unul fals, cel mai important este ca acesta să aibă un design rustic.

3. La capitolul mobilier, specifice sunt piesele cu un design simplu, masiv, preferabil cu aspect îmbătrânit. Mai exact, putem folosi fotolii și canapele voluminoase, confortabile, realizate fie din piele, fie din material textil, plus dulapuri, mese și scaune din lemn masiv.
4. Un accent deosebit ar trebui să punem pe materialele textile, mai exact pe acelea care induc senzația de căldură și confort, precum covoare din lână, blănuri sau piei naturale/artificiale, broderii tradiționale etc.
5. Imprimeurile inspirate din universul pădurii – atât plante, cât și animale sălbatice – se potrivesc excelent cu amenajarea unei cabane aflate la poalele Alpilor și contribuie mult la atmosferă, așa că hai să mizăm pe ele!

6. Decorațiunile din lemn, sfeșnicele din fier forjat, vasele de lut, broderiile rustice, aranjamentele cu ierburi uscate, trofeele și chiar armele de vânătoare sau obiectele care fac trimitere la universul cinegetic, precum acestea,  se încadrează perfect în decorul interior al unei case în stil chalet.

Foto: Pixabay

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post