Pilotă sau plapumă: Cum alegi cea mai bună opțiune potrivită nevoilor tale?

Total
0
Shares

Ce poate fi mai plăcut, în special după o zi lungă și obositoare, decât un somn odihnitor, care să-ți permită să-ți reîncarci bateriile? Factorii care pot influența calitatea somnului sunt numeroși, dar printre ei se numără, cu siguranță, și ceea ce  folosim pentru a ne înveli în timp ce dormim.

Opțiunile preferate în acest scop sunt, de regulă, plapuma sau pilota. În acest articol vom vorbi despre diferențele dintre cele două și de ce detalii ar trebui să ții cont atunci când încerci să decizi care este cea mai bună opțiune pentru tine. 

Plapumă versus pilotă

Nimeni nu poate nega că este plăcut să ai la dispoziție o gamă atât de largă de plapume sau pilote de calitate din care să poți alege. Să faci această alegere nu este însă întotdeauna ușor tocmai pentru că opțiunile sunt numeroase. 

Poate părea simplu să cauți un top al celor mai bune pilote, de exemplu, și apoi să alegi una de pe lista respectivă. Dar nu este neapărat cea mai bună idee. Așa cum calitățile pe care ar trebui să le aibă o saltea perfectă variază de la o persoană la alta, și o anumită pilotă ori plapumă, oricât de lăudată ar fi de alți cumpărători, ar putea să nu fie cea potrivită pentru tine. 

De exemplu, un detaliu care face diferența dintre plapumă și pilotă este greutatea acestora. O plapumă groasă de iarnă, grea, este o alegere bună pentru cei cărora le place să simtă o anumită presiune în timp ce dorm, dar pe alții i-ar putea împiedica să se odihnească așa cum trebuie. 

Iată câteva lucruri de care ar trebui să ții cont atunci când încerci să alegi între plapumă și pilotă: 

  • Umplutură 

Umplutura folosită este poate cel mai important detaliu când vine vorba de plăpumi și pilote. Nu influențează doar greutatea acestora, ci și caracteristici precum cât de călduroase sau cât de ușor de curățat sunt.  

Plapuma – în mod tradițional, pentru plăpumi se folosesc umpluturi naturale, precum puf și pene de gâscă ori lână. 

Pilota – poate avea atât umpluturi naturale, precum cele menționate mai sus ori bambus, dar și umpluturi sintetice; costul acestora din urmă este mai mic și sunt mai ușor de întreținut și de curățat. 

  • Materialul exterior

Și materialul exterior folosit este foarte important deoarece intră în contact cu pielea ta, chiar dacă folosești o husă pentru pilotă ori plapumă. Ca și în cazul oricăror altor produse textile, acest detaliu poate influența lucruri precum calitatea și durata de viață a acestora, dar și confortul termic ori dacă piele ta poate sau nu să respire. 

Plapuma –  se folosesc, de regulă, materiale precum mătase, stofă sau bumbac; 

Pilota – materialul exterior folosit poate varia de la bumbac ori damasc la fleece sau microfibră. 

Indiferent de materialele folosite, cele mai bune pilote de pat și plăpumile sunt matlasate sau compartimente. Acest lucru înseamnă că umplutura este distribuită uniform și își va păstra această calitate un timp mai îndelungat. 

  • Indicele de căldură

Indicele termic este stabilit de densitatea sau greutatea pilotei ori a plapumei. Cu alte cuvinte, cu cât mai multă umplutură a fost folosită, cu atât mai călduroasă va fi pilota. Dacă producătorul nu a indicat acest detaliu pe eticheta produsului, tot ce trebuie să faci poți să verifici densitatea sau cantitatea de umplutură, măsurată în grame/metru pătrat. 

Plapuma – în mod tradițional, cu cât o plapumă este mai grea, cu atât mai călduroasă este; depinde însă de umplutura folosită; de exemplu, o plapumă cu umplutură din puf sau pene de gâscă va fi mai ușoară decât una cu umplutură din lână, dar nu neapărat mai puțin călduroasă. 

Pilota – de regulă, indicele termic este indicat pe etichetă; 1-2 pentru cele mai bune pilote de vară, 3-4 pentru cele de toamnă și primăvară și peste 5 pentru pilotele de iarnă; ține însă cont de faptul că cele mai groase pilote nu sunt neapărat și cele mai călduroase. 

Pentru persoanele practice, cele mai bune pilote sunt cele 4 anotimpuri, formate, de regulă, dintr-o pilotă de vară (120-200 g/mp) și una pentru toamnă și primăvară (200-300 g/mp); iarna, tot ce trebuie să faci este să le unești pe cele două. 

  • Mărimea 

Oricât te-ai strădui să afli care sunt cele mai bune pilote ori cele mai bune plăpumi, dacă alegi mărimea greșită nu avea parte de confortul pe care ți-l dorești. Gândește-te la lenjeriile de pat: dacă sunt prea mici, nu le poți folosi. 

Din acest punct de vedere, nu există nicio diferență între plăpumi și pilote. Regula este aceeași: ține cont de dimensiunile patului pe care îl folosești atunci când le achiziționezi:

  • pentru un pat de 90 cm vei avea nevoie de o pilotă sau o plapumă de cel puțin 140×200 cm; 
  • pentru unul cu o lățime de până la 140 cm trebuie să cauți pilote sau plăpumi de minim 200×200 cm;
  • pentru un pat cu o lățime de cel puțin 160 cm sunt indicate pilotele de 240/230×220 cm. 
  • Modul de întreținere 

Un alt detaliu de care trebui să ții cont atunci când alegi o pilotă sau o plapumă este modul de întreținere. Cu alte cuvinte, cât de ușor de curăță. 

Plapuma – depinde, din nou, de materialele folosite. Plăpumile clasice, cu umplutură din lână sau pene de gâscă, pot fi destul de greu de curățat și de uscat corespunzător. 

Pilota – majoritatea pilotelor de pe piață pot fi spălate la mașina de spălat, chiar dacă au o umplutură naturală, cu condiția să ai o mașină de spălat suficient de mare. 

Sfaturi utile 

Fie că alegi o pilotă ori o plapumă, vei dori să te asiguri că o vei îngriji corespunzător pentru a o putea folosi cât mai mult timp. Iată câteva sfaturi utile: 

  • Nu utiliza plapuma/pilota fără să o îmbraci într-o lenjerie de pat; aceasta o va proteja și va reduce numărul de spălări necesare. 
  • Spală plapuma/pilota de cel două ori pe an și acordă o atenție deosebită pretratării eventualelor pete. 
  • Folosește un ciclu de spălare blând și nu folosi balsam. 
  • Respectă întotdeauna instrucțiunile de întreținere de pe etichetă. 
  • După spălare, usucă pilota/plapuma în aer liber, dar evită să o expui luminii directe a soarelui. 
  • Înainte de curățare, asigură-te că nu este deteriorată și nu are găuri. 
  • Schimbă plapumă/pilotă dacă umplutura nu mai este distribuită uniform ori dacă apar pete ce nu mai pot fi îndepărtate. 
  • Ține cont de temperatura din dormitor atunci când alegi pilota/plapuma. 
  • Aerisește pilota/plapuma cel puțin o dată pe săptămâna; cel mai bine este să faci acest lucru zilnic. 
  • Dacă ești predispusă la alergii, alege produse din materiale hipoalergenice. 
  • Optează pentru pilote/plapume matlasate. 
  • Atunci când nu le folosești, păstrează-le într-un sertar sau dulap curat și uscat. 

 

În cele din urmă, tu ești singura persoană în măsură să decidă care este cea mai bună alegere: o plapumă ori o pilotă. Important este doar să te orientezi spre produse de calitate, din materialele care te vor ajuta să dormi bine și să ai parte de odihna necesară. 

Așa cum alegi cea mai bună pernă ori cea mai bună saltea, trebuie să alegi și cea mai bună plapumă sau pilotă. Iar dacă te întrebai unde găsești pilote bune, răspunsul este simplu: pe mezoni.ro. Indiferent de preferințele tale, vei găsi ceea ce cauți. 

 

Sursa foto: Mezoni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like