Ce saltea alegi pentru copii: Criterii de selecție și sfaturi practice

Total
4
Shares

Un somn odihnitor, de calitate, mai ales în cazul copiilor, este extrem de important pentru dezvoltarea armonioasă, pentru sănătatea și siguranța acestora. Cum alegi salteaua pentru copii? Opțiunea este greu de realizat. Trebuie să te informezi și să decizi, atât în funcție de necesitățile fiziologice ale copiilor, dar și ținând cont de funcționalitatea saltelelor. 

Amenajarea camerei copilului este una dintre cele mai dificile sarcini pentru un părinte. Dacă copiii nu au un loc al lor și vor dormi în camera părinților, alegerea mobilierului potrivit pentru un somn odihnitor devine sarcină fundamentală pentru părinți. Nu doar pătuțul este important, ci mai ales salteaua. 

Mobilierul adecvat camerei copiilor este esențial pentru ca cei mici să fie în siguranță, fericiți și să se poată bucura de fiecare moment petrecut în camera lor. 

De altfel, întreaga locuință ar trebui să fie decorată astfel încât starea de bine să se instaleze imediat ce ajungi acasă. 

Tipuri de saltea pentru copii

În funcție de materialele din care sunt confecționate saltelele, există mai multe variante disponibile pe piață. O alegere corectă înseamnă că trebuie să ții cont de vârsta copilului, de nevoile lui și de evoluția acestuia. 

1. Saltea cu arcuri

Dacă optezi pentru o astfel de variantă, trebuie să știi că arcurile sunt învelite individual în spumă. Urmează un strat de bumbac și poliuretan pentru protecție. Arcurile nu vor fi simțite nici în timpul somnului, nici când greutatea copilului crește. 

Fiecare producător are informații despre nivelul de duritate al saltelei, densitate, materiale folosite, pentru ca tu să alegi în cunoștință de cauză. 

O astfel de saltea poate fi folosită pentru bebeluși, dar și pentru copiii mici, fiind rezistentă și dură, pentru un somn liniștit, odihnitor. În plus, saltele au protecție împotriva acarienilor, sunt hipoalergenice și nu își pierd forma. 

Husa detașabilă favorizează curățarea facilă și menținerea prospețimii saltelei pentru mai mult timp. 

2. Saltea din latex

Acest tip de saltea are proprietăți antibacteriene. Sunt utile pentru că asigură ventilație corpului copiilor. Pentru că în general sunt “silențioase”, absorb zgomotul, sunt preferate de unii părinți care cred că și protecția împotriva umezelii ce ar putea să se acumuleze în alte tipuri de saltele, le fac pe cele din latex, perfecte. 

Atenție dacă ai un copil ce a dezvoltat anumite sensibilități. În unele cazuri, copiii pot prezenta alergii la acest produs.

3. Saltea din spumă cu memorie

Poți alege o saltea pentru copii din spumă cu memorie, pentru suportul corect al corpului și adaptarea acesteia la forma trupului copiilor, pentru ca somnul să le fie de calitate. 

Fiind alcătuită din strat de bază spumă de poliuretan și strat superior Memory Foam, saltele de acest tip sunt ușoare, au structuri aerisite pentru evaporarea umezelii și reglarea temperaturii și huse impermeabile detașabile. 

Spuma din care este formată aceste saltele poate emana compuși volatili chimici, așadar atenție la indicațiile care însoțesc întreținerea și compoziția acestora. 

O variantă potrivită pot fi saltelele cu spumă certificată, cu mai puține substanțe emanate. 

4. Saltea din materiale organice

Saltele care sunt confecționate din bumbac, fibră de cocos sunt hipoalergenice, asigură ventilația printre fibre și sunt dense și rezistente. Cele realizate din fibră de cocos au amestec de cauciuc cu rășină pentru a ține fibrele împreună, un strat de latex și apoi unul de bumbac, ceea ce le face rezistente la bacterii și la umezeală. Totuși, trebuie să ai în vedere că acest tip de saltea este destul de scump, comparativ cu celelalte variante. 

Cum să alegi salteaua pentru copii?

Orice alegere vei face înainte trebuie să te documentezi puțin pentru ca nevoile copilului tău să fie satisfăcute pe deplin. 

1. Vârsta copilului

Saltele trebuie să fie alese și în funcție de grupa de vârstă în care se află copilul. O saltea pentru bebeluși nu trebuie să fie moale, ci fermă, pentru ca suportul corpului să fie asigurat, iar bebele să aibă un somn bun. 

Nu este indicat să cumperi o saltea prea mare ca suprafață pentru un bebeluș, dar una suficient de întinsă pentru a o folosi până la vârsta de 3 ani. 

Altfel, dimensiunea potrivită poate fi 60 X 120 cm, dar ține cont și de suprafața pătuțului. Salteaua trebuie să fie fixă. Una prea mare va însemna un disconfort pentru că nu va fi dreaptă, iar una prea mică poate reprezenta un risc de siguranță, cel mic putând să își prindă piciorușul în spațiul dintre pat și saltea. 

După 3 ani, un copil poate dormi pe o saltea ceva mai mare, 90 X 200 cm, cu alte cuvinte, o saltea potrivită unui pat de o persoană. După 10 ani, datorită ritmului de creștere al copiilor, salteaua ar trebui să fie de 140 X 200 cm. 

Dimensiunile saltelei presupun și mobilier adecvat, dar poate acest lucru nu este posibil în fiecare caz. Chiar și pe o saltea de 90 X 200 cm un copil poate dormi și la vârsta adolescenței. 

2. Fermitatea sau densitatea saltelei

Saltele ceva mai tari sunt potrivite atât bebelușilor, cât și copiilor mai mari, pentru că vor avea astfel asigurată poziția corectă a corpului și susținerea necesară pentru un somn odihnitor. Saltele din spumă cu memorie, cele din latex au avantajul că oferă confortul, rezistența și susținerea de care corpul în dezvoltare al copiilor au mare nevoie. Husele de protecție pentru saltele sunt și ele esențiale pentru un somn bun, neîntrerupt. 

În cazul adolescenților puteți opta pentru saltele cu fermitate crescută, dar și pentru protecții de saltea care să atenueze densitatea mare a saltelor. 

Saltelele care se pot deforma ușor ar trebui evitate pentru că nu asigură susținerea necesară corpului și nici nu vor contribui la somnul liniștit, atât de necesar copiilor, aflați în plin proces de creștere.

3. Grosimea saltelei

Saltelele au grosimi diferite, chiar și în cazul celor realizate special pentru copii. O saltea prea înaltă față de marginea patului va face accesul dificil și poate reprezenta un pericol pentru copilul mic. 

4. Prevenirea alergiilor și siguranță

Saltelele cu protecția împotriva bacteriilor, acarienilor, fungilor sunt rezistente și sigure în prevenția alergiilor. În general, aproape toate tipurile de saltele sunt tratate și asigură protecție împotriva alergiilor comune. Atenție la cele din latex care pot emana o perioadă îndelungată mirosuri. 

Ce înseamnă siguranța în cazul unei saltele? Omologarea și certificarea în conformitate cu standardele UE, cu simbolul CE pe produs, rezistență la foc, protecție antimicrobiană și antimucegai. 

Salteaua pentru copii: Sfaturi de achiziție

1. Alege informat

Salteaua nu este un produs care să fie cumpărat în grabă, fără o bună informare în prealabil. 

Nu este recomandat să alegi o saltea doar pentru că este ieftină. Uneori tocmai acest lucru poate reprezenta un pericol pentru sănătatea copiilor. 

Firmele necunoscute trebuie evitate, chiar dacă promit caracteristici pentru produse pe care le consideri bune. 

2. Saltea cu două fețe

Ideală pentru a avea două variante de fermitate pentru copii. Pe de o parte poate fi ceva mai dură, în timp ce pe cealaltă, poate avea duritate medie. 

3. Husă detașabilă din bumbac

Este un accesoriu extrem de util când ai un copil mic și se pot întâmpla tot felul de incidente neplăcute. În plus, se poate spăla și reutiliza, asigurând curățenia saltelei, în același timp cu protejarea ei. 

Husele pot fi impermeabile, așadar de mare ajutor în perioada în care copiii sunt mici și mai pot apărea accidente în somn. 

Cea mai bună saltea pentru copii: Top 3 modele recomandate

Am prezentat tipurile principale de saltele pentru copii existente la vânzare, caracteristicile importante și criteriile în funcție de care ar trebui să selecționezi varianta potrivită pentru copilul tău. Cum alegi cea mai bună saltea pentru bebeluși, dar și pentru copiii mici? Îți prezentăm câteva soluții. 

1. Saltea pentru copii Bebeluca, confort

  • Descriere produs

Salteaua cu dimensiune 60 X 120 cm, de la Mezoni, are husă detașabilă, fiind realizată din materiale hipoalergenice, certificate Oeko-Tex și 100 % reciclabile. Partea externă a husei este confecționată din materiale delicate, în timp ce interiorul este din microfibră moale, matlasat cu puf siliconic. 

Pentru ușurința utilizării, husa este prevăzută cu fermoar. Dacă cumperi o astfel de saltea, cu o înălțime de 9 cm, fermă, trebuie să știi că primești și o husă suplimentară pentru utilizare temporară până la curățarea celei principale. 

Salteaua este formată din fibre sintetice, siliconice, aerate și nu conține compuși chimici. Oferă ventilație, care ajută la menținerea mediului uscat și nu permite apariția bacteriilor pe suprafața ei. 

Un mare avantaj al acestei saltele este că poate fi utilizată pe ambele fețe. 

Atenție însă, salteaua este concepută pentru a asigura suportul necesar până la o greutate maximă de 20 de kilograme. 

Același tip de saltea se poate găsi și în varianta 70 X 140 cm. 

2. Saltea pentru copii, Bebeluca, Aloe Vera Confort

  • Descriere produs

Cu o înălțime de 10 cm, oferă condiții de siguranță pentru o greutate maximă de 20 de kg. Concepută special cu o structură complexă de spumă superelastică, salteaua cu Aloe Vera oferă o poziție corectă copilului în timpul somnului. 

În interior, salteaua are o structură din vatelină cu fibre de bambus, care asigură o ventilație perfectă. 

Și această variantă de saltea de pătuț bebeluși are husă detașabilă, realizată din țesătură moale, tratată cu Aloe Vera și vatelină cu fibre de bambus. 

Efectul antialergic este garantat prin folosirea plantei de Aloe Vera. O găsești în două variante de dimensiuni: 60 X 120 cm și 70 X 140 cm. 

3. Saltea pentru copii Green Future Besoin 

  • Descriere produs

Salteaua Green Future Besoin are la bază spumă superelastică Green Foam HD care ajută la menținerea coloanei copilului într-o poziție corectă, iar în interior, configurația cu vată din fibre de bumbac oferă ventilația optimă pentru somnul liniștit al copilului. 

Husa saltelei este realizată din fibre de bumbac, este antialergică și prezintă o țesătură volumetrică pentru permeabilitate mare.  

Salteaua este tare și oferă protecție pentru copiii de până la 20 de kilograme. Se găsește în 2 variante: 60 X 120 cm și 70 X 140 cm. 

Mezoni comercializează chiar și saltele special create pentru copii care conțin un strat natural din fibre de cocos. Salteaua cu cocos nu se mai regăsește momentan pe stoc, dar poți seta opțiunea să fii anunțat când reapare. 

Nu uita că poți alege și protecțiile de saltea existente pe site-ul mezoni.ro, cu umplutură  și țesătură din fibre naturale, unele chiar și impermeabile, extrem de ușor de utilizat, curățat și stocat.  

Un pătuț pentru copii fără lenjerie viu colorată, cu personajele preferate din desene animate sau cu unele frumos realizate nu este complet. Nu uita să alegi cel puțin 2 modele pentru copilul tău. Se va bucura cu siguranță de fiecare dată când va fi înconjurat cu desene minunate. 

Copiii au nevoie de condiții bune pentru a se dezvolta și a crește normal. Somnul este esențial în procesul dezvoltării viitorului individ. Cum alegi salteaua pentru copii potrivită, vei observa că somnul lor va fi mai bun, liniștit, iar la trezire vor fi mereu cu zâmbetul pe buze. Nu știm care este cea mai bună saltea de dormit pentru copilul tău, dar dacă vei avea în vedere sfaturile noastre o vei găsi garantat. 

Cum alegi salteaua pentru copii? Un model de calitate, care îndeplinește standardele de siguranță, iar somnul odihnitor va veni imediat. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like