Tipuri de perne: Ghid de la A la Z

Total
0
Shares

Un somn bun reprezintă garanția energiei și a tonusului excelent de a doua zi. Fără îndoială, nimic nu se compară cu odihna, cea care ne influențează atât sănătatea, cât și calitatea vieții. Pare doar un detaliu nesemnificativ, însă perna pe care dormi este unul dintre factorii care au un impact simțitor asupra somnului. Aceasta vine în completarea unei saltele bune și îți asigură susținere, o poziție naturală și confort atunci când te odihnești. Pe piață există numeroase tipuri de perne, însă trebuie să alegi cu grijă un produs adecvat nevoilor tale. O pernă nepotrivită poate agrava durerile de spate, de gât sau de cap, poate duce la amorțeala brațelor și umerilor, poate crea disconfort sau accentua strănutul ori sforăitul. Ca să-ți venim în ajutor, am creat pentru tine un ghid care te va ajuta să alegi cele mai bune perne.

Tipuri de perne

Pernele sunt unele dintre accesoriile pe care le folosim în întreaga locuință, dar și în exteriorul ei. Cu siguranță, orice persoană are mai multe tipuri de perne, atât pentru întrebuințarea lor normală, cât și produse cu o destinație specială. Sunt moi, comode, au un design deosebit și fac totul mult mai confortabil. Însă, este indicat să le utilizăm pe fiecare pentru activitățile specifice. În plus, nu trebuie să pierdem din vedere nici faptul că, spre deosebire de celelalte elemente necesare pentru somn, cum ar fi salteaua și pilota, perna are o durată de viață relativ redusă. În timp, aceasta se aplatizează și nu mai oferă o susținere potrivită, lucru care poate conduce la apariția unor probleme cervicale serioase. De aceea, este indicat să înlocuim pernele mai des. Iată care sunt principalele tipuri de perne:

Perne pentru dormit

Fiecare persoană, indiferent de vârstă, folosește perne pentru dormit, însă acestea diferă funcție de nevoile oamenilor. Unii apreciază o susținere fermă a gâtului și coloanei vertebrale, în timp ce alții își doresc să se scufunde într-o pernă moale și pufoasă. Alegerea ține, evident, de preferințele persoanele, dar vom vedea mai departe în acest articol că există și alte criterii demne de luat în considerare pentru alegerea unor perne pentru dormit adecvate. Nu de alta, dar un somn odihnitor necesită și accesorii care să contribuie la relaxare și o stare generală de bine.

Perne decorative

Dreptunghiulare, cilindrice sau pătrate, pernele decorative sunt accesoriile textile care fac diferența în decorul interior. Acestea complimentează armonios orice stil de design, sunt disponibile într-o multitudine de culori, modele și materiale și reprezintă cea mai simplă modalitate de a schimba atmosfera în locuință. Câteva perne decorative cu un imprimeu nou sau cu detalii deosebite, precum ciucuri ori nasturi, vor conferi rapid spațiului tău un aer proaspăt.

Perne pentru exterior

Unele dintre piesele care completează mobilierul de grădină sunt pernele pentru exterior. Deși nu este nimic greșit în a utiliza afară și alte tipuri de perne, modelele special create pentru exterior includ materiale speciale. De pildă, poate fi vorba de textile care nu se decolorează la soare sau care sunt impermeabile.

Pernele pentru exterior sunt o opțiune grozavă și atunci când vrei să transformi balconul în spațiul cel mai atractiv din locuință. Alege perne pentru canapeaua de pe terasă ca să te bucuri de soluții pentru șezut confortabile sau piese festive, pe care să le așezi direct pe jos, ca să faci memorabile serile petrecute sub cerul liber. Ai grijă, însă ce tipuri de perne alegi pentru exterior. Husa lor trebuie să fie detașabilă, iar umplutura suficient de fermă cât să-ți ofere confortul dorit.

Perne pentru scaune și bănci

Ajutor indispensabil în orice casă, pernele pentru scaune și bănci sunt unele dintre cele mai populare tipuri de astfel de articole. Pe lângă faptul că oferă un aspect personalizat încăperii, produsele de acest gen transformă cu ușurință o suprafață rece sau incomodă într-una foarte plăcută. De regulă, pernele pentru scaune se folosesc foarte mult în cabane și pensiuni. Însă, acestea sunt perfecte și atunci când vrei să obții un confort optim pe scaunele de dining sau din bucătărie. Există o gamă variată de accesorii dedicate scaunelor și băncilor, tipuri de perne deosebite, cu forme, culori și imprimeuri diverse, potrivite personalității și gusturilor oricărei persoane.

Perne pentru călătorii

Cunoscute și ca perne pentru gât, acestea sunt concepute pentru a-ți face voiajele mai comode. Se transportă cu ușurință, au forma literei „U” și te ajută să-ți menții capul și gâtul într-o poziție comodă pe tot parcursul drumului. Cei mai mulți oameni folosesc aceste tipuri de perne atunci când călătoresc mai multe ore cu avionul sau cu mașina.

Perne pentru nevoi speciale

Pentru un plus de confort în anumite situații, au fost concepute tipuri de perne care răspund unor nevoi speciale. Vorbim aici despre pernele pentru gravide, ideale pentru femeile care au nevoie să-și mențină întregul corp într-o poziție corectă, în special în ultimele luni de sarcină. Pernele antialergice sunt o variantă excelentă pentru copii, persoanele sensibile ori cele care au anumite afecțiuni. De asemenea, pernele antisforăit, cele ortopedice sau pentru susținere cervicală se numără printre produsele care au o întrebuințare specială și, uneori, limitată ca timp.

Cum alegi pernele: Criterii de selecție

Accesoriile textile joacă un rol esențial pentru confortul și calitatea somnului în timpul nopții. Dormitul pe o pernă corespunzătoare chiar îți poate aduce o mulțime de beneficii. Din acest motiv, trebuie să te asiguri că produsele achiziționate îndeplinesc o serie de condiții pentru a-ți putea oferi un somn liniștit și sănătos. Astfel, este necesar ca perna să-ți susțină coloana vertebrală în poziția naturală, să fie confortabilă, flexibilă, rezistentă și confecționată din materiale hipoalergenice. Vezi mai departe cum alegi pernele și care sunt criteriile de selecție:

Înălțimea pernei

Orice tip de pernă ai alege, pornește de la ideea că primordială este menținerea alinierii spatelui, gâtului și capului. O poziție optimă te ajută să eviți durerea care poate apărea în aceste zone. 

Înălțimea pernei este strâns legată de poziția de somn. Așadar, nu trebuie să te gândești prea mult cum alegi pernele, ci este important să iei în calcul produsele care, în funcție de modul de dormit, îți păstrează coloana dreaptă când ești întins pe pat.

Poziția de somn

După cum am menționat deja, dintre toate tipurile de perne disponibile trebuie să alegi una care să te ajute să-ți ții capul în linie dreaptă cu spatele și coloana vertebrală, indiferent de poziția în care dormi. În funcție de stilul de dormit, se recomandă un anumit tip de pernă, după cum urmează:

  • dormit pe o parte–perna pentru dormit pe o parte trebuie să fie fermă, suficient de înaltă, de 14-15 cm, ca să acopere golul care se formează între cap și umeri. În acest fel, se evită o poziție de hiperextensie a coloanei;
  • dormit pe spate–este indicată o pernă cu consistență medie spre fermă pentru această poziție de somn. Modelul trebuie să fie mai subțire și mai moale ca să țină capul să nu se încline în față și să-l mențină în aliniament;
  • dormit pe burtă–pentru această poziție trebuie să folosești una dintre cele mai subțiri tipuri de perne. Este necesar un model aproape plat, care să reducă presiunea din zona superioară a corpului și să îi ofere capului susținere pentru a fi la același nivel cu spatele.

Tipul de umplutură

Cu siguranță, pe piață există o mulțime de tipuri de perne care au nucleul format din tot felul de materiale. Umplutura naturală–pene, fulgi, mătase, in ori lână–este moale la atingere, iar forma sa, ușor de modificat. Umplutura din fibre se folosește pentru pernele cu elasticitate mare, iar umplutura specială, adică spuma cu memorie sau latex, contribuie la obținerea unei poziții ergonomice pe tot parcursul nopții.

  • perne din puf și pene de gâscă–moi, confortabile și ușoare, oferă o bună circulație a aerului, absorb umezeala și sunt perfecte pentru cei care-și schimbă des poziția în timpul somnului;
  • perne din lână–materialul contribuie la reglarea temperaturii, este hipoalergenic și are o durată de viață lungă; tipurile de perne din lână sunt ferme spre tari și pot fi o alegere optimă pentru persoanele care transpiră excesiv;
  • perne din latex–există perne din latex sintetic, anatomice și potrivite celor care dorm pe o parte, dar și perne din latex natural, adecvate pentru zona umerilor și gâtului, care păstrează o temperatură echilibrată pe tot parcursul nopții;
  • perne din spumă cu memorie–numite și perne vâsco-elastice sau memory foam, ele se mulează pe formele capului și gâtului și oferă o susținere optimă a coloanei. Au devenit extrem de populare în ultimii ani deoarece elimină punctele de presiune, reduc nevoia de schimbare a poziției în timpul nopții și favorizează somnul profund;

  • perne din nanofibră–calitățile nanofibrei se aproprie foarte mult de cele ale pufului de gâscă în ceea ce privește moliciunea, compresibilitatea, proprietățile de izolare. Aceste tipuri sunt perfecte pentru oamenii alergici la puful natural, dar care vor o pernă de înaltă calitate;
  • perne din microfibră–ușoare, lavabile și cu un grad bun de revenire la forma inițială, pernele de acest fel reprezintă alegerea optimă pentru cei care suferă de diverse alergii;
  • perne din bambus–aceste tipuri de perne își păstrează răcoarea constant în anotimpul călduros, au proprietăți antimicrobiene și antialergice, fiind ideale în mod special pentru copii și persoanele sensibile;
  • perne din bumbac–întrucât este un material natural, bumbacul rezistă la mucegai și acarieni; aceste tipuri de perne sunt de obicei plate și ferme, adecvate oamenilor care au o sensibilitate la tratamentele chimice.

Dimensiunea pernelor

În general, acest criteriu ține mai mult de preferințele personale. Totuși, la alegerea dimensiunii pernelor trebuie să știi ce lenjerii de pat ai ca să te asiguri că fețele de pernă se vor potrivi cu noile tale modele. Există trei dimensiuni standard: 40x40cm, 50×70 cm și 70×70 cm, dar plecând de la acestea, de-a lungul timpului, au apărut tipuri de perne și cu dimensiuni atipice. Printre acestea cele de 45×65 cm sau 60×60 cm. Cel mai des se folosesc pernele pentru dormit medii, care măsoară 50×70 cm.

Structura și forma pernelor

În situația în care preferi o pernă pentru dormit pe o parte sau pentru o altă poziție de somn, care să-și modifice forma în funcție de nevoile de moment, optează pentru un model obișnuit, o singură cameră cu umplutură. Tipurile de perne cu mai multe camere oferă și ele avantaje variate, în funcție de structura pe care o au. Dacă îți dorești accesorii interesante, alege perne cu două, trei sau patru camere cu umplutură diferită, cum ar fi combinații diverse de pene și fulgi.

Materialul husei

Învelișul exterior al pernelor trebuie să permită o bună circulație a aerului, să asigure un mediu uscat și să elimine rapid umezeala acumulată. Optează pentru textile care păstrează tot timpul o temperatură uniformă, printre cele mai recomandate materiale fiind bumbacul și bambusul.

 

Dacă te-am convins că perna are un impact asupra modului în care îți încarci bateriile, află că și felul cum așezi patul în dormitor îți influențează odihna. Există un cumul de factori de care trebuie să ții cont dacă vrei să te odihnești corespunzător în fiecare noapte și să te bucuri de o viață sănătoasă și fericită. Fără îndoială, cu puțină atenție îți poți crea un mediu confortabil și armonios în dormitor astfel încât să ai parte de liniște, relaxare și odihnă.

 

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like