Dacă îndrăgești mâncarea ușoară și proaspătă, preparată cu arome diverse, atunci cu siguranță îți place să o asezonezi cu verdețurile potrivite. Cea mai bună modalitate de a avea mereu la îndemână plante aromatice este să le păstrezi în ghivece, chiar la tine acasă. Chiar dacă locuiești la bloc, poți avea o astfel de mini-grădină amenajată fie în bucătărie, fie în interiorul balconului.
Pătrunjelul, leușteanul, busuiocul, cimbrul, rozmarinul sau menta sunt doar câteva dintre ierburile aromate pe care le poți planta. Pentru a le crește, ai nevoie doar de un pervaz însorit, lumină naturală care să intre în voie prin ferestre și de temperatură ambientală constantă. În rest, semințe, un pământ bun, câteva jardiniere simpatice, apă și… multă dragoste pentru plante, cam acestea sunt principalele cerințe ale unei asemenea grădinițe cu condimente.
Iată care sunt principalele beneficii pentru care te încurajăm să cultivi acasă plante aromatice, și cum poți să le îngrijești.
Beneficiile plantelor aromatice
Plantele aromatice sunt cultivate și utilizate pentru beneficiile lor din cele mai vechi timpuri. Uleiurile volatile, vitaminele și mineralele pe care le conțin sunt esențiale pentru sănătate și în combaterea diferitelor afecțiuni, iar gustul mâncărurilor este imediat învigorat cu ajutorul unor condimente naturale de acest fel.
Iată care sunt cele mai semnificative avantaje pe care le obții prin intermediul acestor adevărate surse de prospețime de la tine de acasă.
- sunt resurse naturale de vitamine, minerale, fibre și carbohidrați;
- conțin uleiuri volatile cu proprietăți antiinflamatoare, sau care pot fi folosite ca anestezice locale;
- antioxidanții din plantele aromatice sunt esențiali pentru sănătatea pielii și a mucoaselor;
- datorită vitaminelor pe care le conțin, ajută la imunitate, dar și la stimularea producției de colagen din organism (de exemplu, pătrunjelul conține mai multă Vitamina C decât majoritatea citricelor);
- tonifică și combat stările de oboseală sau anxietate ( în rozmarin se regăsește un complex de minerale precum fier, magneziu, calciu, potasiu, mangan etc.);
- au proprietăți antibacteriene (de exemplu, ceaiul sau infuziile cu ulei de cimbru tratează infecțiile bronșice);
- aduc o notă de prospețime oricărui fel de mâncare, proaspătă sau gătită, și uneori pot îmbunătăți radical gustul acestora;
- indiferent de sezon, vei avea la îndemână ingrediente proaspete și sănătoase pentru cele mai savuroase preparate;
- oferă spațiului interior o pată de culoare și un aer fresh zi de zi, astfel încât vei avea mereu în casă un decor inspirat de natură.
7 plante aromatice la ghiveci ușor de crescut
1.Pătrunjelul
Pătrunjelul se dezvoltă foarte bine în interiorul apartamentului, nefiind deloc pretențios. Se înmulțește prin semințe sau rădăcini dezgropate din grădină și replantate în ghivece. Are nevoie de apă din când în când, de o temperatură constantă și de mult soare, așa că îl poți crește fără probleme pe pervazul ferestrelor din bucătărie.
2. Leușteanul
Dacă îți dorești să cultivi leușteanul acasă, te sfătuim să-l plantezi într-un ghiveci mai mare, deoarece rădăcinile sale se dezvoltă destul de mult. Leușteanul iubește semiumbra și apa. Nu exagera totuși cu udatul, pentru a nu îneca rădăcinile.
3. Busuiocul
Trebuie să-l semeni în fiecare an, eventual în mai multe ghivece. Ai grijă să nu acoperi semințele cu pământ, întrucât acestea germinează la lumină. În afară de lumină și apă în cantități suficiente, busuiocul mai are o cerință pentru a se dezvolta armonios acasă: trebuie tuns în mod regulat. Îl poți folosi nu doar pentru a da gust mâncărurilor, ci și ca plantă decorativă sau pentru a ține departe anumite insecte precum muștele sau țânțarii.
4. Cimbrul
Cimbrul se înmulțește prin butași lăsați să prindă rădăcini, sau prin dezgroparea unor tufe din grădină și replantarea lor în ghivece. Iubește soarele direct, dar se dezvoltă armonios și dacă îl amplasezi pe un pervaz orientat spre est sau vest. În ceea ce privește hidratarea, este bine să știi că cimbrul trebuie udat doar atunci când pământul se usucă.
5. Salvia
Salvia iubește foarte mult soarele, așa că te sfătuim să o așezi lângă o fereastră foarte bine luminată, dacă o păstrezi în interior. Nu îi priește apa în exces, udarea doar o dată la câteva zile fiind suficientă. Salvia rezistă la temperaturi scăzute, de până la -10 grade Celsius. Prin urmare, o poți ține și afară primăvara sau pe timpul iernii.
6. Rozmarinul
Pentru a te bucura de aroma deosebită a acestei plante, ai nevoie de un butaș de la o plantă matură, pe care să-l ții într-un vas cu apă până când dezvoltă rădăcini. Îi trebuie un loc însorit, un pământ bun (pământ de flori) și o cantitate moderată de apă.
7. Menta
Menta trebuie plantată într-un ghiveci mare, cu pământ umed, și amplasată într-un loc ușor umbrit. Se regenerează repede, așa că îi poți rupe frunzele des, pentru a le folosi în bucătărie, la diverse preparate culinare. Pentru a se dezvolta normal, te sfătuim să o uzi o dată la 2-3 zile în sezonul rece și în fiecare zi în sezonul cald.
Recomandări și sfaturi de îngrijire
Dacă te gândești să adaugi lângă florile de apartament câteva plante aromatice la ghiveci, pe care să le folosești la condimentarea mâncărurilor, în scop terapeutic sau cu rol decorativ, este bine să știi că:
- plantele aromatice la ghiveci se înmulțesc prin semințe sau butași, care se găsesc de cumpărat în piețe sau magazine specializate;
- după ce le-ai semănat, trebuie să uzi semințele cu moderație (o dată la 3 zile), cu apă la temperatura camerei, pentru a nu putrezi. După ce au răsărit, le poți transplanta în alte ghivece;
- ca și celelalte plante de apartament, ierburile aromate au nevoie de căldură și soare timp de cel puțin 6-7 ore pe zi, precum și de aer proaspăt. Mai exact, majoritatea preferă în timpul zilei temperaturi de 18-21 de grade Celsius, iar noaptea, o valoare termică mai scăzută cu câteva grade;
- lipsa de lumină naturală, căldura excesivă, aerul uscat și aburul nu le fac bine;
- nici apa în exces nu le priește. Prin urmare, asigură-te că ghivecele sau jardinierele în care plantezi ierburile aromatice au găuri de drenare a apei;
- specialiștii îți recomandă să le uzi cu apă stătută, lăsată 24 de ore într-un vas, și să le uzi numai pe deasupra, când pământul este uscat.
Acum, că ai la dispoziție un top al celor mai cunoscute plante aromatice la ghiveci și ai aflat care sunt cerințele lor generale de îngrijire, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să le achiziționezi pe cele potrivite pentru bucătăria ta, și să te bucuri de toate beneficiile pe care ți le oferă. Uite cât este de ușor să le cultivi și să ai grijă de ele!
Foto: Shutterstock & Pexels