Top plante aromatice într-un apartament

Total
0
Shares

Dacă faci parte din categoria gospodinelor pasionate de gătit, atunci din bucătăria ta nu ar trebui să lipsească plantele aromatice. Chiar dacă locuiești la bloc, asta nu înseamnă că nu poți avea o mini-grădină de aromatice amenajată fie în bucătărie, fie în interiorul balconului. 

Pătrunjelul, leușteanul, busuiocul, cimbrul, salvia, rozmarinul și menta sunt câteva dintre ierburile aromatice pe care le poți planta în ghivece, în locuința ta. Avantaje: indiferent de sezon, vei avea la îndemână ingrediente proaspete și sănătoase pentru cele mai savuroase preparate; vor oferi spațiului interior o pată de culoare și un aer fresh zi de zi.

Pentru a crește astfel de plante în apartament, nu ai nevoie de condiții speciale, nici nu trebuie să depui un efort mare. Un pervaz însorit, lumină naturală care să intre în voie prin ferestre, o temperatură ambientală constantă, câteva ghivece/jardiniere simpatice, semințe, un pământ bun, apă și… multă dragoste pentru plante. Cam acestea sunt principalele cerințe ale unei mini-grădini de plante aromatice.

Câteva recomandări și sfaturi
Dacă te gândești să adaugi lângă florile de apartament câteva plante aromatice la ghiveci, pe care să le folosești la condimentarea mâncărurilor, cu scop terapeutic ori cu rol decorativ, este bine să știi că:
– se înmulțesc prin semințe sau butași, care se găsesc de cumpărat în piețe sau magazine specializate;
– după ce le-ai semănat, trebuie să uzi semințele cu moderație (o dată la 3 zile), cu apă la temperatura camerei, pentru a nu putrezi. După ce au răsărit, le poți transplanta în alte ghivece;
– ca și celelalte plante de apartament, ierburile aromatice au nevoie de căldură și soare timp de cel puțin 6-7 ore pe zi, precum și de aer proaspăt. Mai exact, majoritatea aromaticelor preferă în timpul zilei temperaturi de 18-21 de grade Celsius, iar noaptea, o valoare termică mai scăzută cu câteva grade;
– lipsa de lumină naturală, căldura excesivă, aerul uscat și aburul nu le fac bine;
– nici apa în exces nu le priește. Prin urmare, asigură-te că ghivecele sau jardinierele în care le plantezi au găuri de drenare a apei. Și pentru că tot am adus vorba de apă, specialiștii îți recomandă să le uzi cu apă stătută, lăsată 24 de ore într-un vas. Încă un sfat util: udă-le numai pe deasupra, când pământul este uscat.

Acum, că ai aflat care sunt cerințele generale ale acestor plante, îți punem la dispoziție un top al celor mai cunoscute aromatice la ghiveci, care nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta. Uite cât e de ușor să le cultivi și îngrijești!

7 plante aromatice la ghiveci ușor de crescut

 1. Pătrunjelul
  Se dezvoltă foarte bine în interiorul apartamentului, nefiind deloc pretențios. Se înmulțește prin semințe sau rădăcini dezgropate din grădină și replantate în ghivece. Are nevoie de apă din când în când, de o temperatură constantă și de mult soare, așa că poate crește fără probleme de pervazul ferestrelor.

 2. Leușteanul
  Te sfătuim să-l plantezi într-un ghiveci mai mare, și asta deoarece rădăcinile sale se dezvoltă destul de mult. Leușteanul iubește semiumbra și apa. Totuși, nu exagera cu udatul.
 3. Busuiocul
  Trebuie să-l semeni în fiecare an, eventual în mai multe ghivece. Ai grijă să nu acoperi semințele cu pământ, întrucât acestea germinează la lumină. În afară de lumină și apă în cantități suficiente, busuiocul mai are o cerință pentru a se dezvolta armonios: trebuie tuns în mod regulat. Îl poți folosi nu doar pentru a da gust mâncărurilor, ci și ca plantă decorativă sau pentru a ține departe anumite insecte (țânțarii și muștele).

 4. Cimbrul
  Se înmulțește prin butași lăsați să prindă rădăcini sau prin dezgroparea unor tufe din grădină și replantarea lor în ghivece. Iubește soarele direct, dar se dezvoltă armonios și dacă îl amplasezi pe un pervaz orientat spre est sau vest. În ceea ce privește hidratarea, este bine să știi că cimbrul trebuie udat doar atunci când pământul se usucă.
 5. Salvia
  Îi place foarte mult soarele, așa că te sfătuim să o așezi lângă o fereastră foarte bine luminată. Nu îi priește apa în exces,  udarea doar o dată la câteva zile fiind suficientă. Salvia rezistă la temperaturi scăzute, de până la -10 grade Celsius. Prin urmare, o poți ține și afară pe timpul iernii.
 6. Rozmarinul
  Pentru a te bucura de aroma deosebită a acestei plante, ai nevoie de un butaș de la o plantă matură, pe care să-l ții într-un vas cu apă până când dezvoltă rădăcini. Îi trebuie un loc însorit, un pământ bun (pământ de flori) și o cantitate moderată de apă.

 7. Menta
  Menta trebuie plantată într-un ghiveci mare, cu pământ umed, și amplasată într-un loc ușor umbrit. Se regenerează repede, așa că îi poți rupe frunzele des, pentru a le folosi în bucătărie, la diverse preparate culinare. Pentru a se dezvolta normal, te sfătuim să o uzi o dată la 2-3 zile în sezonul rece și în fiecare zi în sezonul cald.

Foto: Shutterstock

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like